De ce e bine să infuzăm ceaiul verde la o temperatură mai scăzută?

Ai observat probabil că pe ambalajele ceaiurilor verzi este menţionată o temperatură de infuzare mai mică de 100º C, ceea ce înseamnă că apa folosită nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere. Te-ai întrebat de ce este importantă această regulă? Iată 3 motive pentru care este bine să infuzăm ceaiul verde la temperatură mai scăzută:

1. Pentru a simţi umami, cel de-al cincilea gust

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

După sărat, dulce, acru şi amar, umami („savuros”, în japoneză) reprezintă un gust descoperit relativ recent, caracteristic alimentelor ce conţin o cantitate ridicată de glutamat, printre care parmezanul, roşiile, extractul de drojdie, sosul de soia, crustaceele, unele produsele din carne conservată, dar şi ceaiul verde. Umami este mai uşor de simţit atunci când temperatura preparatului este mai scăzută, motiv pentru care japonezii, maeştrii ceaiului verde, preferă să folosească la infuzie o apă chiar la 60º C, de exemplu în cazul sortimentului Gyokuro.

2. Pentru a preveni gustul amar

Ceaiul verde conţine cafeină, iar nivelul acesteia creşte dacă plantaţia a fost fertilizată în abundenţă cu azot, o practică tot mai des întâlnită în culturile de ceai. În acest caz, la peste 80º C gustul ceaiului rezultat va fi mai amar şi de aceea se recomandă folosirea unei ape de infuzare sub temperatura de fierbere. Totuşi, când vine vorba de ceaiurile verzi organice, cultivate fără îngrăşăminte sintetice, gustul lor nu se va deteriora chiar dacă sunt infuzate la 100º C. Dincolo de acestea, prin infuzarea la temperatură scăzută sunt mai activi polifenolii, substanţe cu efecte pozitive asupra organismului.

3. Pentru a menţine prospeţimea frunzelor de ceai

Infuzate într-o apă cu temperatura scăzută, frunzele de ceai verde îşi păstrează mai bine prospeţimea. O alternativă pentru a beneficia de proprietăţile frunzelor chiar şi la o temperatură ridicată ar fi să reducem timpul de infuzare şi să lăsăm frunzele timp de 10 secunde în apă la 100º C, în loc de 1 minut la 60-80º C.

Sursă

De ce e bine să infuzăm ceaiul verde la o temperatură mai scăzută? 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.