La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?

Pliculețele de ceai fac ca procesul infuzării să fie unul simplu, astfel că, la prima vedere, reprezintă o alegere practică pentru a pregăti ceaiul. Pe de altă parte, ceaiul vrac oferă o calitate ridicată și plăcerea de a mirosi și a vedea mai bine frunzele din care vei prepara băutura ta preferată. Așadar… la plic sau vrac?

Foto: reference.com
Foto: reference.com

Povestea plicurilor de ceai

Pliculețele de ceai au apărut la începutul secolului XX, fiind inventate… din întâmplare, ca multe alte obiecte care ne fac viața mai ușoară. Thomas Sullivan, un comerciant de ceai și cafea din New York, a avut ideea de a folosi mici pungi de mătase, cusute manual, în locul costisitoarelor cutii de metal, pentru mostrele oferite clienților. Aceștia ar fi trebuit să scoată frunzele de ceai din punguțe și să le infuzeze în apă. Totuși, încurcați de noul ambalaj, consumatorii au pus ceaiul în apa fierbinte cu tot cu punguță, iar de aici a fost doar un singur pas până la dezvoltarea pliculețelor de ceai.

O altă variantă, ce-i drept nu atât de cunoscută, menționează că pliculețele de ceai fuseseră deja create cu câțiva ani înainte, de Roberta Lawson și Mary Molaren, două doamne întreprinzătoare din statul american Wisconsin. Ele au patentat un model de punguță de bumbac pentru infuzarea ceaiului, însă nu au avut succes pe piață.

Răspândirea ceaiurilor la plic a avut loc în America începând după primul război mondial, în timp ce în Marea Britanie pliculețe au cucerit consumatorii de-abia din anii 1950. De atunci, popularitatea lor a continuat să crească, astfel că în 2008 acestea reprezentau 90%, respectiv 96% din piața ceaiurilor.

Foto: thisivyhouse.tumblr.com
Foto: thisivyhouse.tumblr.com

Dezavantaje

Dincolo de aspectul practic, plicurile au câteva dezavantaje de luat în considerare:

  • În pliculețe vei găsi de obicei frunze mărunțite sau chiar resturi sub formă de pulbere, considerate de calitate inferioară.
  • Într-un plic de ceai, frunzele nu au suficient loc să se deschidă, astfel că nu-și vor elibera toată aroma în timpul infuziei în apa fierbinte. Pliculețele sub formă de piramidă rezolvă parțial această problemă, deoarece oferă mai mult spațiu frunzelor de ceai.
  • E posibil ca plicul de ceai și/sau ambalajul său să aibă un miros anume, care interferează cu aroma frunzelor, rezultând astfel o băutură cu un gust modificat.
  • Există controverse cu privire la materialele din care sunt realizate plicurile de ceai, unele dintre acestea fiind suspectate că ar conține substanțe cu potențial toxic.

Nu negăm că sunt și ceaiuri bune la plic, însă pentru o experiență completă recomandăm ceaiurile vrac de calitate. Ca acelea pe care le găsești în magazinul nostru online 🙂 Pregătirea frunzelor de ceai pentru a fi infuzate poate deveni un moment de relaxare în sine, o pauză binevenită în agitația zilnică, mai ales dacă ai la îndemână un infuzor simplu de folosit sau un ceainic cu infuzor inclus.

Foto; pinterest.com
Foto; pinterest.com

Enjoy your tea!

La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul? 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Un răspuns la „La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?”

  1. Pingback: Ceai la vrac – korydeea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.