Avem gurmanzi în comunitatea noastră de iubitori de ceai? Pe lângă deserturi, băutura noastră preferată se poate folosi și la preparate sărate și picante, în combinație cu pește, carne, orez sau legume. Am găsit câteva rețete inedite în care ceaiul dă savoare unor sosuri și ne-am gândit să le împărtășim cu voi.
SOS DE ARDEI, GHIMBIR ȘI CEAI VERDE
Un sos versatil, care merge foarte bine cu pui și paste sau ca dip pentru creveți, legume, chipsuri și pâine.
Ingrediente
- 1 lingură ceai verde
- 240 ml apă fiartă
- 350 g ardei gras roșu proaspăt sau la borcan, tăiat și scurs de apă
- 15 g roșii deshidratate, mărunțite
- 3 linguri ghimbir curățat și tăiat mărunt
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 linguri oțet balsamic
- sare, după gust
Mod de preparare
- Lasă la infuzat ceaiul în apa fiartă timp de 3 minute, apoi scoate frunzele.
- Pune într-un blender ardeii, roșiile uscate, ghimbirul, uleiul, oțetul și sarea și pasează-le, adăugând mai mult sau mai puțin ceai, în funcție de consistența dorită.
- Dacă nu servești sosul imediat, îl poți ține la frigider pentru cel mult 3 zile. În cazul în care compoziția s-a separat, amestecă pentru a o omogeniza.
SOS CU CEAI NEGRU PENTRU PEȘTE
Acest sos subțire este potrivit pentru a acompania diferite feluri de pește (la grătar, la cuptor, prăjit în tigaie etc.) De asemenea, este delicios și în combinație cu orez.
Ingrediente
- 360 ml apă fiartă
- 4 lingurițe ceai negru
- 4 boabe de piper negru
- 1 linguriță de chimion
- 2 lingurițe de coriandru pudră
- ½ linguriță de chili pudră
- 3 căței de usturoi pisați
- 2,4 cm rădăcină de ghimbir, curățat și zdrobit
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 lingură miere
Mod de preparare
- Pune ceaiul la infuzat timp de 3-5 minute, apoi scoate frunzele.
- Amestecă bine ceaiul cu restul ingredientelor, cu excepția mierii și a uleiului. Lasă să se răcească.
- Strecoară sosul pentru a elimina boabele de piper, usturoiul și ghimbirul.
- Toarnă uleiul și mierea, mixează, apoi servește-l.
SOS PICANT CU CEAI ȘI MERIȘOARE
Ceaiul Earl Grey conferă o aromă dulceagă acestui sos ușor picant și pune în valoare gustul merișoarelor.
Ingrediente
- 450 g zahăr
- 4 păstăi de cardamom
- 3 bucăți anason stelat
- 3 batoane de scorțișoară
- 2 lingurițe ceai Earl Grey
- 1,4 kg merișoare, proaspete sau congelate
- 420 ml apă
Mod de preparare
- Fierbe într-un vas apa, zahărul, cardamomul, anasonul și scorțișoara, apoi redu focul la moderat-mic și mai ține-le pentru 10 minute.
- Pune ceaiul într-un filtru de hârtie și lasă-l la infuzat timp de 2 minute în sosul aflat pe foc.
- Scoate plicul de ceai și condimentele, apoi adaugă merișoarele. Dă focul la moderat-mare și fierbe sosul în continuare, amestecând din când în când, până ce merișoarele se înmoaie, iar sosul se îngroașă (circa 12 minute).
- Ia vasul de pe foc și lasă-l să se răcească la temperatura camerei înainte de a-l servi. Sosul se va mai întări pe măsură ce se răcește. Îl poți păstra la frigider, acoperit, până la 4 zile.
Foto: food.com
Surse: www.myrecipes.com, www.food.com, www.marthastewart.com