Matcha este un sortiment deosebit de ceai verde, bogat în antioxidanți și vitamine (A, B, C și E), cu gust ușor amărui și dulceag. Pe scurt, un ceai nobil, de calitate superioară, folosit la ceremonia japoneză a ceaiului. Unele persoane se simt “intimidate” de ceaiul matcha, deoarece li se pare complicat de pregătit. În realitate, se face ușor, mai ales dacă ai instrumentele potrivite.
Pe lângă pudra de matcha, există câteva accesorii utile la prepararea acestui ceai:
Amestecător din bambus – Chasen
Asemănător cu un tel, ca o mică „mătură”, chasen este instrumentul din bambus care se folosește la amestecarea pudrei matcha în apa caldă și responsabilul de crearea spumei. Chasen se obține dintr-o bucată de bambus prelucrată cu grijă pentru a rezulta acele fire delicate, ușor curbate la vârf. Află cum se întreține amestecătorul de matcha.
Linguriță pentru măsură – Chashaku
Prin forma sa, chashaku măsoară cantitatea perfectă pentru un ceai matcha reușit, având capacitatea de 1g. Este de preferat în locul unei lingurițe obișnuite, prea mare și nu foarte precisă pentru a lua pulberea de matcha din cutiile micuțe în care se păstrează. Citește mai multe despre acest instrument în articolul dedicat.
Boluri ceramice pentru prepararea și servirea ceaiului matcha
Ceaiul matcha se pregătește în boluri speciale de ceramică, suficient de largi cât să permită amestecarea pudrei în apa caldă cu Chasen-ul. Aceste vase sunt adevărate bijuterii, cu un design elegant și decorațiuni rafinate, astfel că vor îmbunătăți experiența servirii ceaiului matcha.
Suport pentru amestecător
Chasen-ul trebuie uscat bine după fiecare utilizare, ca să nu prindă mucegai. În acest scop, îți recomandăm un suport din porțelan pentru amestecător, care ajută la menținerea formei specifice și previne deteriorarea Chasen-ului, asigurând uscarea sa completă.
Dacă vrei să te bucuri de o experiență matcha desăvârșită, îți recomandăm seturile de accesorii, care pot fi și un cadou minunat pentru pasionații de ceaiuri.