Ghimbirul este foarte util în anotimpul rece, deoarece luptă împotriva răcelilor, a tusei și a altor afecțiuni de sezon. Frecvent folosit în Ayurveda, ghimbirul s-a dovedit eficient încă din Antichitate pentru a calma greața, a îmbunătăți digestia și a reduce inflamațiile. Este energizant, iar gustul ușor picant îl face plăcut de băut.
Se poate consuma sub formă de infuzie, cu o linguriță de miere sau în combinații cu alte plante, fructe sau ingrediente, pe care ți le prezentăm mai jos.
Ceaiul de ghimbir – cum se face
Cel mai bun ceai de ghimbir se prepară din rădăcină proaspătă de ghimbir, pe care o găsești în hipermarketuri la raionul de fructe și legume.
- Spală o bucățică de rădăcină de ghimbir, curăț-o și apoi tai-o în felii mărunte sau dă-o prin răzătoare. Astfel, se va infuza mai bine în apa fierbinte.
- Toarnă apa fiartă peste bucățelele de ghimbir și lasă ceaiul la infuzat pentru circa 10 minute.
- Când este gata, scoate sau strecoară ghimbirul, apoi bucură-te de un ceai sănătos și revigorant!
Mai multe despre proprierățile ghimbirului găsești în acest articol.
Ceai de ghimbir – next level
Iată cu ce poți aroma ceaiul de ghimbir, pentru mai multă savoare:
Suc de lămâie – Lămâia este ingredientul clasic de alăturat ghimbirului, sub formă de felii sau suc. Aciditatea diminuează puțin din iuțeala ghimbirului și ajută la rândul ei la ameliorarea răcelii și a durerilor în gât, prin suplimentul de vitamina C.
Mentă – Prospețimea mentei se potrivește foarte bine cu aprigul ghimbir. Acest mix nu este doar gustos, ci și eficient în caz de probleme cu stomacul, greață sau senzație de vomă.
Măr și scorțișoară – Adăugate ghimbirului pentru infuzie, feliile de măr și bastonașele de scorțișoară vor da o aromă dulceagă ceaiului. Dacă vrei să obții o băutură și mai parfumată, poți fierbe separat un bastonașele de scorțișoară pentru câteva minute (aici găsești rețeta), apoi să torni această infuzie concentrată peste ceaiul de ghimbir.
Piper Cayenne – Iubitorii de „picanterii” vor fi încântați de această combinație puternică, energizantă, care trezește imediat simțurile.
Turmeric – Sub formă proaspătă, de rădăcină sau ca pulbere, turmericul face o echipă minunată cu ghimbirul pentru digestie. Vezi aici rețeta completă.
Ceai verde – Un ceai verde ca Sencha sau Gunpowder va fi plăcut completat de ghimbir.
Ginger Chai – Pentru pasionații de condimente, ceaiul de ghimbir se poate transforma într-un adevărat răsfăț, adăugând câteva ingrediente specifice Chai-ului: cardamom, piper negru, cuișoare, scorțișoară, anason. Lasă-le la infuzat alături de feliile de ghimbir, iar când băutura e gata, adaugă lapte gras (obișnuit sau vegetal) și obții o băutură cremoasă și bună.
Mușețel – Gustul delicat al mușețelului, cu parfum de copilărie, va ameliora puțin din tăria ghimbirului, astfel că această combinație este binevenită pentru cei care vor să se bucure de o băutură cu un gust nu foarte picant.
Te invităm să descoperi sortimentele noastre de ceai cu ghimbir!
Avem ceaiuri verzi, negre, de plante, fructe și rooibos combinate cu aromatul ghimbir, pentru infuzii surprinzătoare. Cum sună Vis Tangerin, Terra Tulsi sau Chai African?