Ceaiul de turmeric – de ce să-l consumi și cum se prepară

Turmericul sau curcuma este o plantă înrudită cu ghimbirul, a cărui rizom se folosește în numeroase preparate în bucătăriile asiatice, la supe, curry-uri, sosuri, biscuiți, dar și pentru ceaiuri. Gustul este amărui, dar nu foarte pregnant.

Sub coajă, rizomul de turmeric are culoarea galben-portocalie, care se „prinde” ușor de vase, tacâmuri sau textile, deci ai grijă când îl manevrezi. Este unul dintre motivele pentru care turmericul se folosește inclusiv ca vopsea naturală (poți colora ouăle de Paște, de exemplu). Mai ales dacă folosești turmeric proaspăt, probabil te vei păta ușor pe degete și unghii.

Beneficii turmeric

În medicina tradițională indiană, ayurveda și în cea chinezească, turmericul este cunoscut drept un remediu foarte eficient, cu efect anti-inflamator, digestiv și detoxifiant.

Cercetările științifice au arătat că multe dintre beneficiile turmericului se datorează unui grup de polifenoli, iar componenta cea mai puternică este curcumina, cu proprietăți antioxidante, antivirale și antibacteriene, responsabilă și de culoarea galbenă a rizomului. În plus, curcumina stimulează imunitatea, ameliorează diferite probleme digestive și protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.

Ceaiul de turmeric simplu nu conține cofeină, astfel că se poate consuma în orice moment al zilei. Alături de mușețel, de exemplu, poate fi o băutură reconfortantă pentru seara. Neîndulcit, ceaiul de turmeric are un conținut neglijabil de calorii, deci poate fi o alternativă bună la sucuri sau băuturi alcoolice pentru persoanele care vor să slăbească.

Cum faci ceai de turmeric

  1. Pune în apă fierbinte turmeric pudră sau felii de turmeric proaspăt (se găsește în lanțurile mai mari de supermarketuri).
  2. Lasă-l la infuzat timp de 7-10 minute și apoi îl poți servi, eventual îndulcit cu miere.
  3. O opțiune bună este să adaugi lapte integral, lapte de cocos sau ulei de cocos, deoarece curcumina se dizolvă mai bine în grăsimi. Vei obține o băutură caldă, aromată și sățioasă. Piperul negru este un alt ingredient care contribuie la o mai bună absorbție a curcuminei, conferind în același timp ceaiului un plus de aromă.

Dacă îți dorești să te bucuri de gustul și beneficiile turmericului, dar nu vrei să te complici sau să-ți colorezi ustensilele de bucătărie în galben, îți recomandăm ceaiul de plante Mantra Răsăritului!

Pe lângă turmeric, acest blend conține multe alte ingrediente exotice provenite de pe plantații controlate strict biologic: ghimbir, fulgi de cocos, fenicul, lemn dulce, chipsuri de ananas etc.

Culoarea mixului este de un galben aprins, iar la infuzie vei avea senzația că ai în cană razele soarelui.

Ai încercat ceaiul de turmeric? Dacă da, cum ți s-a părut?

Ceaiul de turmeric – de ce să-l consumi și cum se prepară 3.75/5 (74.96%) 250 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.