Cât ai fi dispus să plătești pentru un ceai?
Pe piață există multe sortimente cu un preț „piperat”, însă un anume ceai a bătut toate recordurile. Despre el te invităm să citești în articolul de astăzi!
În anul 2002, cineva a plătit echivalentul a 28.000 de dolari pentru 20 de grame de ceai Da Hong Pao. Da, ai citit bine. Asta înseamnă circa 1400 de dolari pentru un singur gram… De unde până unde acest preț exorbitant?
Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”, este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată în 1992 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
În această regiune vulcanică solul este stâncos, iar plantele trebuie să își înfășoare rădăcinile în jurul rocilor pentru a găsi nutrienții și apa de care au nevoie.
O legendă spune că acest ceai a fost dăruit unui împărat și i-a vindecat mama bolnavă. În semn de mulțumire, împăratul a trimis mantii roșii care să împodobească planta de ceai. Potrivit unei alte legende, un elev a băut ceai Da Hong Pao pe drumul său către examen și a fost singurul din clasă care l-a trecut; așadar, s-a întors la arbuștii de ceai pentru a-și lăsa pelerina roșie deasupra lor.
În munții Wuyi Există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia este rar și scump – de aici prețul uriaș al celui vândut în 2002.
Celebritatea acestui ceai a determinat autoritățile în anul 2007 să interzică culegerea liberă a frunzelor, pentru a permite plantei să se dezvolte. Anual, se produceau doar 400g de ceai oolong din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini ori se vindeau la prețuri extravagante.
Totuși, cu mult timp înainte de această interdicție, unii producători de ceai din zonă începuseră deja să cultive butașii plantei inițiale, pentru a păstra aroma originalului Da Hong Pao. În prezent, trei varietăți sunt recunoscute ca provenind din planta-mamă: Bei Dou, Que She și Qi Dan.
Desigur, există și numeroase blenduri având la bază varietăți obișnuite, care încearcă să imite gustul original, la care prețurile sunt mai mici. Calitatea sa variază în funcție de zona fermei de ceai și de abilitățile producătorului.
Ceaiul Da Hong Pao este cunoscut și ca “oolong de piatră” sau “yan cha” și are o aromă minerală, fină, de rocă umedă, denumită “petricor”, care se referă la mirosul de pământ sau piatră udă, după ploaie.
Surse: redblossomtea.com, teavivre.com, royaltipstea.com