„Ciudat” este un termen destul de subiectiv în funcție de cultură, locul nașterii sau stil de viață. În general, când spunem despre ceva că e ciudat, ne referim la faptul că este ieșit din comun, diferit de normă, de lucrurile cu care suntem noi familiari. Iar acest lucru este valabil inclusiv în cazul ceaiurilor.
De la ceaiuri cu ingrediente-surpriză până la ceaiuri de-a dreptul bizare, iată câteva băuturi neobișnuite pentru majoritatea dintre noi:
Ceai de usturoi
O astfel de băutură probabil că a fost inventată pentru a ține vampirii deoparte… sau poate doar răcelile. Despre usturoi se știe că are calități antibacteriene, antivirale și antifungice. astfel că alături de miere și lămâie poate fi infuzat pentru a obține o băutură caldă, ce se poate dovedi eficientă în caz de congestii nazale și tuse.
Ceai cu unt din lapte de iac
Se bea în Tibet, unde este reconfortant în zilele friguroase de iarnă. Și dacă untul nu era de ajuns, în acest ceai se pune și sare. Băutura are ca bază un ceai puternic, afumat, care se fierbe câteva ore. Consistent și sățios, ceaiul tibetan cu unt este neobișnuit mai ales dacă ne gândim că prin zonele noastre nu există produse din lapte de iac, dar și prin folosirea de sare.
Ceai cu spumă de brânză
O versiune puțin diferită a ceaiului tibetan cu unt, dar la fel de neașteptată, ceaiul cu spumă de brânză a apărut prima dată în Taiwan, apoi s-a extins în China, Malaezia, Singapore și chiar Statele Unite ale Americii. Asocierea cu brânza, prin topping-ul dulce-sărat care se pune deasupra ceaiului, i-a adus celebritatea printre iubitorii băuturilor inedite.
Ceai Panda
Nu, băutura nu presupune infuzarea simpaticilor ursuleți, ci este vorba de un ceai verde cultivat pe sol fertilizat cu… excremente de panda. Aceasta deoarece ei mănâncă doar bambus, iar nutrienții plantei rămân mare parte neabsorbiți, astfel că pământul beneficiază din plin de ei. Se produce în China și este considerat unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume: 50 g costă 3500 de dolari.
Ceai kombucha
Această băutură fermentată se prepară folosind ceai negru și zahăr, alături de bacterii și drojdie. Cu un gust dulce-acrișor, bogată în antioxidanți, despre kombucha se spune că este benefică pentru sistemul imunitar.
Ceai albastru
De obicei asociem ceaiul cu o infuzie din paleta de culori galben, verde sau cafeniu; mai puțin obișnuit este un ceai albastru. Nuanța specială se datorează plantei denumite “fasolea fluturilor”, ale cărei flori colorează apa caldă în albastru. În plus, albastrul devine mov dacă pui puțină zeamă de lămâie, din cauza schimbării nivelului de pH. Avem și noi în shop două ceaiuri albastre, pe care te invităm să le încerci: Ceai de fructe Fluture Albastru și Ceai de plante Chai Porto.
Surse: msn.com, tamntea.com