Ceremonia japoneză a ceaiului pe înțelesul tuturor

În Japonia, ceaiul este mai mult decât o simplă băutură. În jurul său a luat naștere un ritual transformat într-o adevărată artă.

Sado, Chanoyu sau ceremonia japoneză a ceaiului este ritualul pregătirii și servirii ceaiului verde matcha. Își are rădăcinile în budism și în filosofia zen și este un proces spiritual în care participanții se detașează de cotidian, în căutarea echilibrului și păcii interioare.

Evenimentul transmite puritate, respect, armonie, calm și presupune pregătiri minuțioase.Se aseamănă cu o coregrafie elegantă formată din mișcări bine stabilite, executate într-o anumită ordine. Fiecare acțiune are în vedere confortul și starea de bine a oaspeților.

Ceremonia ceaiului în Japonia este un proces extrem de complex, însă în articolul de astăzi vom puncta doar câteva elemente, astfel încât să-ți faci o impresie despre ce presupune. Există variații ale acestor pași, dar în mare procesul de bază rămâne același. O ceremonie poate dura și patru ore, iar pe parcursul ei se servește ceaiul și se ia masa.

1. Pregătirea gazdei pentru ceremonie

Cu câteva săptămâni înainte de ziua propriu-zisă a ceremoniei, gazda trimite invitații oaspeților. Urmează o perioadă de pregătire sufletească și de detașare, de concentrare pe sentimente ca echilibru și armonie.

2. Selecția instrumentelor

Camera pentru ceremonie sau grădina se curăță, accesoriile pentru ceai sunt spălate și pregătite, iar covorul Tatami este schimbat. Ustensilele se aleg în funcție de anotimp și de momentul din zi în care va avea loc ceremonia. Adesea, se servesc și dulciuri sau gustări japoneze. În ziua ceremoniei, gazda se trezește devreme pentru a începe pregătirile.

3. Pregătirea oaspeților pentru ceremonie

Și invitații trec prin același proces spiritual de purificare ca gazda, lăsând deoparte gândurile și grijile de zi cu zi. În ziua ceremoniei, ei trebuie să aștepte afară semnalul gazei, care indică faptul că aceasta este gata să îi primească în cameră sau în grădina de ceai.

Înainte de a intra, invitații își spală mâinile, ceea ce simbolizează eliminarea încărcăturii strânse din lumea exterioară. Când pătrund în locul ceremoniei, ei trebuie să se aplece și să treacă printr-o ușă joasă, o modalitate de a-și arăta respectul față de gazdă și a-i mulțumi pentru pregătiri.

4. Curățarea ustensilelor

Toate accesoriile care vor fi folosite sunt scoase și curățate în fața oaspeților de către gazdă, folosind mișcări grațioase, estetice. În acest timp, nu sunt permise gesturi în plus și nu se vorbește. Frumusețea ceremoniei constă în fluditatea mișcărilor și trecerea armonioasă de la o acțiune la alta, începând de la curățarea ustensilelor și până la comportamentul impecabil al oaspeților.

Principalele instrumente utilizate la ceremonie sunt:

  • Vasul pentru apă (Mizusashi)
  • Bolul de ceai (Chawa)
  • Amestecătorul (Chasen)
  • Lingurița pentru pudra matcha (Chashaku)
  • Recipientul în care se află ceaiul (Natsume)
  • Ceainicul și capacul (Kama)
  • Accesoriul pentru transferul apei (Hishaku)

5. Prepararea ceaiului

După curățarea instrumentelor, acestea sunt expuse elegant, apoi începe prepararea ceaiului. Gazda pune într-un bol pudră de ceai pentru toți oaspeții, adaugă apă și amestecă pentru a obține o pastă. Treptat, toarnă mai multă apă.

6. Servirea ceaiului

Bolul cu ceai este prezentat oaspetelui principal (Shokyaku), care îl admiră, îl rotește și apoi bea din el. Invitatul șterge vasul și îl oferă cu respect celui de lângă el, iar procesul continuă până când toată lumea a băut ceai, iar bolul revine la gazdă.

Ceaiul matcha - cum transformăm această pudră rafinată în tradiționala băutură cremoasă?

7. Finalul ceremoniei

Gazda curăță vasul și restul accesoriilor, apoi acestea sunt examinate cu grijă de invitați, în semn de admirație și respect. Ustensilele se manevrează atent, cu ajutorul unei pânze, iar ulterior gazda le strânge pe toate. Invitații se apleacă și apoi ies, ceea ce marchează finalul ceremoniei.


Surse: japanesegreenteain.com, trulyexperiences.com, roughguides.com

Ceremonia japoneză a ceaiului pe înțelesul tuturor 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.