Pentru ca ceaiul să se mențină cât mai bine în timp și să poți obține din el infuzii gustoase, este important să-l depozitezi în condiții optime. Tu unde îți ții ceaiul?
În articolul de astăzi îți prezentăm câteva recomandări pentru păstrarea ceaiului verde, astfel încât să te bucuri de băuturi aromate.
În general, când vorbim despre deteriorarea ceaiului ne referim la oxidare. Ceaiurile oxidate puternic în timpul prelucrării (ceaiurile negre și unele oolong) nu riscă să-și deterioreze calitatea foarte mult dacă se oxidează în continuare. În acest caz, oricum oxidarea ulterioară este mai greu de perceput în infuzie.
Ceaiurile verzi și unele ceaiuri albe, care nu au fost oxidate în timpul prelucrării, pentru a le menține anumite caracteristici, riscă să-și schimbe gustul într-un mod neplăcut la contactul prelungit cu aerul sau dacă nu sunt depozitate corespunzător.
Iată de ce elemente e bine să ții cont la păstrarea frunzelor de ceai:
Ține ceaiul departe de căldură (în frigider?)
Căldura de intensitate redusă accelerează oxidarea, în timp ce un nivel ridicat de căldură previne oxidarea. Unii specialiști recomandă păstrarea ceaiurilor verzi delicate în frigider, deoarece frigul încetinește procesul de oxidare. Un pachet nedeschis de ceai verde se va păstra foarte bine în frigider, chiar și un an.
Totuși, depozitarea în acest loc trebuie făcută cu mare grijă, altfel frunzele se pot deteriora și mai tare din cauza condensului. Când scoți un pachet de ceai de la rece pentru a-l consuma, nu-l deschide imediat, ci lasă-l 4-6 ore sau chiar o zi, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Recomandarea noastră este să păstrezi la frigider doar pachetele nedeschise de ceai, etanșe, altfel s-ar putea să te trezești că frunzele miros a aripioare de pui sau ciorbă (ceea ce nu-ți dorim).
Cât mai puțină lumină. Alături de căldură, lumina poate produce reacții chimice care degradează ceaiul.
Evită mirosurile puternice. Frunzele de ceai absorb mirosurile la care sunt expuse; de-asta ceaiurile devin parfumate când sunt alăturate unor boboci de iasomie, de exemplu. Însă această calitate se poate transforma într-un dezavantaj când e vorba de mirosuri mai puțin potrivite.
Nu ține ceaiul lângă cafea, condimente sau orice altceva are un miros puternic. Este recomandat să păstrezi ceaiurile aromatizate separat de cele simple, pentru a nu le contamina cu miros.
Recipientul în care depozitezi ceaiul trebuie să nu aibă el însuși un miros puternic, deci evită cutiile din plastic sau pe cele cu capac din cauciuc.
Câteva recipiente foarte bune pentru depozitarea ceaiului, pe care le găsești în magazinul nostru online:
Ferește ceaiul de umezeală. Frunzele de ceai își elimină aroma într-un mediu umed, iar noi vrem ca asta să se întâmple când le infuzăm, nu înainte, pe un raft uitat din bucătărie. Un recipient etanș va rezolva în mare parte problema.
Oxigenul este marele dușman al ceaiului verde, când vine vorba de păstrare. Cu cât ții mai mult ceai într-un recipient, cu atât va fi mai puțin oxigen în acel spațiu, deci ceaiul se va deteriora mai lent. Umple recipientul cât de mult poți și scutură-l pentru ca frunzele să se așeze bine. Un recipient mic va fi mai ușor de reumplut, deci poți alege cutii de dimensiuni reduse pentru ceaiurile tale.
Cumpără în cantități mici. În funcție de cât de des consumi un anumit tip de ceai verde, achiziționează o cantitate care să-ți ajungă pentru 2 săptămâni – o lună.
Dacă preferi să ții ceaiul într-un recipient propriu, atunci când îl scoți din ambalajul său nu uita să notezi clar ce fel de ceai este, modul de preparare și data cumpărării. Asta pentru că s-ar putea să-l “uiți” la un moment dat și apoi nu vei mai ști ce-i cu el.
Cu cât frunzele sunt mai mărunte, cu atât acestea se vor deteriora mai repede, deoarece suprafața de contact cu aerul este mai mare. Așadar, e important să ai mare grijă cu matcha, care, fiind sub formă de pulbere fină, riscă să se deterioreze mai repede. Cumpără o cantitate mică și consum-o cât mai repede după desigilarea cutiei.
Pe scurt: Ține frunzele de ceai verde în recipiente închise ermetic, într-un loc răcoros, uscat și departe de lumină. Ferește-le de mirosuri puternice sau aburi.
Infuzii plăcute!
Surse: teaepicure.com, teatulia.com, hibiki-an.com, obubutea.com