Povesteam într-un articol anterior despre ceaiul cu spumă de brânză, o băutură de inspirație taiwaneză care a cucerit lumea prin asocierea neobișnuită și gustul sărat-dulce.
Dacă ți se pare interesantă această combinație extravagantă de texturi, astăzi mergem mai departe și îți propunem câteva idei de a asocia ceaiul și brânzeturile rafinate.
Deși în mod obișnuit vinul se asociază cu brânzeturile, iată că poți să te bucuri de aceste delicatese și în compania unui ceai bun. Noi credem că merită o încercare!
De unde până unde această combinație?
La fel ca vinurile, ceaiurile au mai multe arome subtile și palete variate de gusturi, în funcție de regiunea de proveniență și de modul de prelucrare. Și vinurile, și ceaiurile conțin tanin, ce le conferă grade diferite de astringență și o nuanță intensă. O cantitate mare de tanin este responsabilă pentru acea senzație de “uscat”, care te duce cu gândul la o lămâie sau o rodie, deși băutura nu e amară sau acră.
Nu există reguli stricte când vine vorba de cuplul ceai și brânzeturi, însă poți ține cont de următoarele recomandări:
- Tratează ceaiurile negre ca vinurile roșii, tari și ceaiurile verzi ca vinurile albe, ușoare. Ceaiurile verzi conțin mai puțin tanin decât cele negre, astfel că au un parfum mai delicat, ierbos sau floral, în funcție de varietate.
- Joacă-te cu contrastul de gust dulce-sărat. Poți alege un ceai care să contrasteze cu gustul brânzei ori îl poți asocia cu un sortiment având un gust similar.
- Ceaiurile verzi, cum ar fi Sencha, se asociază plăcut cu brânză proaspătă de capră sau cu brânzeturi semi-moi, ca Munster sau Fontina. O altă idee de asociere este cu Cheddar, deoarece gustul blând al ceaiului verde domolește din tăria acestei brânze învechite.
- Moale și cremos, Camembert-ul va evidenția perfect aromele puternice ale ceaiurilor negre; la fel și brânzeturile cu mucegai, cum ar fi Roquefort.
- Pentru Lapsang Souchong, ceaiul negru afumat, alege o brânză sărată, de exemplu Pecorino – brânză dură de oaie, de origine italiană. O altă idee: brânzeturile cu mucegai albastru, sărate și cremoase.
- Darjeeling, cunoscut ca „șampania ceaiurilor”, merge bine cu brânza cremoasă Brie.
- Ceaiul fermentat Pu-erh poate fi alăturat cu succes unor brânzeturi ca Gouda.
- Condimentatul Masala Chai este pus în valoare de brânzeturi mai blânde, semi-tari, cum este Gruyere.
- Ceaiul alb delicat, dulceag, cu arome fructate, va face o pereche savuroasă cu brânza Raclette, având o textură semi-moale.
- Pentru ceaiurile semifermentate – oolong, încearcă sortimentul Comté.
- Însoțește combinația ceai + brânză cu alte ingrediente gustoase: crackers, măsline, nuci (migdale, fistic, alune), fructe uscate (stafide, smochine, curmale), fructe proaspete (struguri, smochine, afine, căpșune), miere, gem etc.
Surse: culturecheesemag.com, foodandwine.com, theseventhduchess.com, independent.co.uk