Darjeeling este o regiune din India, situată în Bengalul de Vest, la poalele munților Himalaya, renumită pentru ceaiurile rafinate cultivate aici, printre cele mai celebre din lume.
Spre deosebire de majoritatea ceaiurilor indiene, Darjeeling este obținut din frunze de Camellia sinensis de varietate chinezească și nu din cele de Assam (Camellia sinensis var. assamica). Este disponibil în variantele negru, verde, alb și oolong. Deși sunt încadrate de obicei la categoria “ceaiuri negre”, aproape toate ceaiurile Darjeeling au o oxidare incompletă, astfel că în realitate sunt mai mult oolong decât negre.
Plantațiile de ceai din districtul indian Darjeeling au luat naștere în anul 1841, când dr. Campbell a folosit semințe chinezești de Camellia Sinensis pentru a experimenta cultivarea acestei plante în mediul natural din India. Dezvoltarea comercială a început în anii 1850, iar zece de ani mai târziu compania Darjeeling avea deja 4 grădini de ceai.
În ziua de azi denumirea de “ceai Darjeeling” poate fi utilizată doar pentru a desemna ceaiul care a fost cultivat, crescut, prelucrat și produs în grădinile de ceai din această regiune. Darjeeling are statutul de indicație geografică protejată, astfel că produsul autentic poate fi obținut exclusiv în regiunea respectivă din India.
Darjeeling este considerat “șampania ceaiurilor” datorită notelor sale de dulce-tămâios similare celor din vinul muscat. Însă acesta poate avea și arome vegetale, fructate sau de citrice. Este mai ușor și mai puțin astringent decât majoritatea ceaiurilor negre, dar mai complex decât cele verzi. Aroma unică a Darjeeling provine din îmbinarea ceaiului de origine chineză cu condițiile naturale ale regiunii din India, având un climat rece și umed. Plantațiile sunt amplasate la altitudini ridicate, de 1000-2000 de metri. Calitățile sale, dar și producția redusă, în special în recoltele timpurii, fac ca acest ceai să aibă un preț ridicat.
Recoltarea ceaiului Darjeeling se realizează de patru ori pe an, în sezoane diferite. Ceaiurile Darjeeling din aceeași plantație vor avea un gust diferit în funcție de perioada în care sunt culese frunzele. Prima recoltă are loc imediat după trecerea iernii, ceaiul obținut având un gust proaspăt și revigorant. În această etapă sunt culeși doar bobocii și frunzele superioare. La cea de-a doua recoltă începe să se simtă deja gustul tămâios, ușor fructat, rezultând o infuzie de culoare mai închisă. Un astfel de sortiment este de exemplul ceaiul Margaret’s Hope FTGFOP1, pe care îl poți cumpăra din magazinul nostru online. Cel mai puțin favorabil sezon pentru culegere este cel musonic. Ultima recoltă este cea de toamnă, când frunzele au culoarea cuprului. Deși recoltele din primele două sezoane sunt cele mai apreciate și valoroase, cele din ultimele două sunt utilizate în amestecuri, pentru savoarea lor specifică.
Frunzele de ceai se culeg manual și se prelucrează după metoda tradițională, fiind lăsate să se usuce pentru mai multe ore, apoi sunt rulate și oxidate.
Ceaiul Darjeeling este o sursă bună de antioxidanți, substanțe care neutralizează radicalii liberi și întăresc organismul. Toate tipurile de ceai conțin antioxidanți, dar ceaiurile negre care fermentează în timpul prelucrării, precum cele Darjeeling, sunt foarte bogate în astfel de compuși.