Dacă într-un articol anterior am povestit despre yerba mate, o plantă sud-americană din care se fac infuzii energizante, iată că astăzi îți prezentăm o rudă a sa, mai puțin cunoscută: guayusa.
Infuzia de guayusa se obține din frunzele de Ilex guayusa, plantă nativă în pădurile tropicale amazoniene. Este consumată în America de Sud, în special în Ecuador, unde are o tradiție veche de secole. Localnicii beau această infuzie pentru a-și păstra starea de atenție și concentrare la lucru, fiind considerată un adevărat “paznic de noapte”. Proprietățile sale se datorează cofeinei, care o fac să fie o alternativă bună la cafea sau băuturi energizante. În plus, reprezintă o sursă de antioxidanți, vitamine, aminoacizi și conține teobromină – substanță prezentă în cacao, ce îmbunătățește dispoziția.
Conținutul de cofeină din ceaiul de guayusa variază în funcție de modul de prelucrare și infuzare. În general, se consideră că nivelul de cofeină dintr-o ceașcă de guayusa este similar cu cel dintr-o ceașcă de cafea. Partea bună este că infuzia oferă vitalitate fără senzația de agitație sau nervozitate întâlnită de obicei după consumul de cafea.
Arborii pot atinge înălțimi de 6–30m. Frunzele de guayusa se recoltează manual, când ajung la maturitate (de până la două ori pe an).
Spre deosebire de yerba mate, la infuzie se folosesc doar frunzele, fără tulpini. Deoarece are o cantitate redusă de tanini, ceaiul guayusa se remarcă printr-un gust ușor dulceag, de pământ, în timp ce infuzia de mate poate fi puțin mai amăruie.
De obicei, frunzele se comercializează vrac, mai degrabă decât în plicuri și se păstrează în recipiente etanșe pentru a-și menține proprietățile cât mai mult timp. Există și sub formă de pulbere, gata de a fi adăugată în smoothie-uri sau iaurt.
Băutura poate fi servită caldă sau rece, iar timpul de infuzare este de 5-7 minute, în funcție de cât de tare se dorește a fi infuzia.