Genmaicha, ceaiul “popcorn”

Deși i se spune și “ceai popcorn”, Genmaicha nu conține porumb. „Floricelele” uneori prezente în acest blend apar în urma procesului de prelucrare și prăjire a orezului.

Genmaicha = ceai verde + orez prăjit

Aceasta este, foarte pe scurt, definiția Genmaicha, un tip de ceai japonez foarte apreciat. Denumirea de Genmaicha vine tocmai de la orezul brun  din compoziție (genmai în japoneză).

Povestea ceaiului Genmaicha

Genmaicha își are originile în Japonia, mai exact în Kyoto. Nu se știe exact cum a apărut acest blend de ceai verde cu orez, dar se pare că, asemenea multor altor produse, a fost rodul întâmplării. Potrivit unei legende, Genmaicha datează din secolul al XV-lea, când un servitor a scăpat din greșeală câteva boabe de orez gătit în ceașca cu ceai a stăpânului.

O altă versiune, mai apropiată de realitate, susține că orezul brun era amestecat cu frunze de ceai verde pentru ca și fermierii și cei săraci să-și permită să bea ceai, frunzele de ceai fiind destul de scumpe în acea perioadă. Se pare că adăugarea de orez avea ca scop “lungirea” ceaiului, dar și crearea unei băuturi mai nutritive și sățioase. Ceaiul Genmaicha era consumat de călugării care posteau, de soldați și de cei care nu puteau tolera mâncarea solidă în timpul recuperării după boală.


Cumpără Genmaicha de aici.

Ceaiuri verzi pentru Genmaicha

În mod tradițional, ceaiul verde folosit pentru Genmaicha este bancha, un sortiment mai economic, obținut din frunze mari și dure, recoltate mai târziu. Orezul brun prăjit compensa caracteristicile mai puțin rafinate ale frunzelor de bancha, rezultând un ceai cu aromă plăcută de prăjit, caramel și nuci.

În prezent, pentru Genmaicha se folosesc și alte tipuri de ceaiuri verzi, ca sencha sau gyokuro. Uneori, la Genmaicha se adaugă ceai matcha; acestui sortiment, numit matcha iri genmaicha, are un gust mai vegetal în comparație cu varianta Sencha Genmaicha.

Cofeină

Genmaicha are mai puțină cofeină decât un ceai verde simplu deoarece cantitatea de frunze de ceai este mai redusă, proporția fiind, în general, de 50% ceai verde, 50% orez prăjit (poate varia în funcție de producător). În plus, ceaiul bancha, folosit de obicei la acest blend, este în mod natural mai sărac în cofeină față de alte sortimente.


Surse: myjapanesegreentea.com, seriouseats.com, pathofcha.com, senchateabar.com

Genmaicha, ceaiul “popcorn” 4.50/5 (90.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.