Despre ceaiurile de plante se spune adesea că sunt fade, lipsite de gust, aromă și personalitate. Probabil că această impresie provine și din amintirile copilăriei multora dintre noi, când, fiind bolnavi, bunica ne pregătea ceaiuri din plante medicinale, cu un gust amar sau cel puțin dezagreabil. Totuși, dacă explorezi puțin acest univers, vei descoperi și infuzii de plante care te vor surprinde plăcut prin miros și savoare, în special blendurile care includ de asemenea fructe, flori și mirodenii.
Povestea ceaiurilor de plante este una foarte veche, primele mențiuni despre utilizarea unor astfel de infuzii fiind regăsite în textele Ayurvedice din India, de acum 5000 de ani. Printre altele, acestea prezentau plante și rețete de ceaiuri pentru a meține starea de sănătate a organismului și a lupta împotriva diferitelor boli. Infuziile de plante sunt nelipsite din fiecare epocă istorică, iar proprietățile lor curative s-au transmis din generație în generație, de multe ori prin intermediul folclorului și al culturii nescrise, tradiționale.
Ceai… sau nu?
Ceaiurile din plante nu sunt “ceaiuri” în sensul strict al acestui termen, care definește infuzia obținută din planta ceaiului, Camellia Sinesis. Totuși, în limba română, cuvântul “tizană” (care înseamnă tocmai infuzie de plante) nu este prea folosit, așa că se preferă termenul “ceai” chiar și pentru infuziile realizate din plante obișnuite.
Preparare ceaiuri plante
La prepararea infuziilor se pot folosi diferite părți ale unei plante: flori, frunze, boboci, rădăcină, tulpină etc. Dacă ai posibilitatea, alege varianta cea mai proaspătă, adică frunze de mentă, flori de mușețel, de tei etc. în loc de sortimentele la plic, care de multe ori sunt sub formă de praf.
Timpul de infuzare este mai ridicat decât în cazul ceaiurilor “clasice”, majoritatea având nevoie de circa 8-10 minute la temperatură de 100° C sau chiar mai mult, pentru a-și lăsa aromele în apa caldă. Nu uita să acoperi cana sau recipientul în care pregătești infuzia, astfel încât să te bucuri de toate propritățile plantelor respective.
7 avantaje ale ceaiurilor din plante
- Au proprietăți terapeutice și conțin vitamine, antioxidanți și nutrienți.
- Există într-o varietate de sortimente, pe care le poți încerca simple sau în combinații inedite.
- Le poți savura în orice anotimp, calde sau reci.
- Sunt bune pentru digestie, având un gust ușor.
- Nu conțin cofeină (cu excepția Yerba Mate).
- Unele ceaiuri de plante au un efect energizant, în timp ce altele sunt relaxante și calmante, deci poți alege o infuzie pentru ceea ce ai nevoie la momentul respectiv.
- Au un conținut caloric extrem de redus, deci nu trebuie să-ți faci griji pentru siluetă.
Există numeroase ceaiuri din plante medicinale care sunt benefice pentru sănătate și pot contribui la ameliorarea unor simptome, în cazul a diferite afecțiuni.
Cel mai des întâlnite plante pentru ceai
- Mușețel – relaxare, digestie, somn
- Tei – somn odihnitor
- Mentă – digestie, înviorare
- Ghimbir – digestie, energizare, combate greața sau răceala
- Gălbenele – imunitate, ameliorează afecțiunile gastro-intestinale
- Roiniță – somn, destindere
- Măceșe – imunitate, elimină oboseala, având un conținut bogat de antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii
- Echinacea – împotriva răcelilor, stimulează sistemul imunitar pentru a lupta cu infecțiile
- Hibiscus – tonifiant, antifebril
- Yerba Mate – energizare, întărirea imunității
- Lavandă – relaxare, somn
- Salvie – îmbunătățește memoria, are efecte pozitive asupra digestiei și tranzitului intestinal, calmând durerile abdominale
- Soc – contribuie la rezistența organismului, stimulează diureza
- Valeriană – efecte sedative, relaxează și reduce stresul
- Păpădie – are proprietăți diuretice, elimină toxinele din organism
- Sunătoare – eficientă în afecțiuni ale stomacului și ale pielii
Combinații de plante pentru ceaiuri
Cele mai bune combinații de ceaiuri includ plante, flori, fructe uscate și condimente, pentru a obține o infuzie cu gust aromat, dar și foarte sănătoasă pentru organism. Iată recomandările noastre:
- Echinacea, fenicul, nucșoară, scorțișoară. În ceaiul “Inspirație budistă” vei descoperi acest cocktail de echinacea și condimente aromate, cu un gust fin, amplificat de mere, sfeclă și morcovi.
- Coriandru, mentă creață, urzică, portocală. Tonic natural pentru organism, coriandrul susţine o digestie sănătoasă și reprezintă punctul forte al ceaiului “Porția de bine”. I se alătură plante medicinale renumite pentru proprietățile benefice și mirodenii delicioase, ca scorțișoară, ghimbir, cuișoare și cardamom.
- Urzică, sunătoare, ginkgo biloba. Proprietațile diuretice și antiinflamatoare ale urzicii sunt bine cunoscute din antichitate. Ceaiul de sunătoare ajută la destindere și eliberează de stres, iar ginkgo biloba are efecte pozitive asupra memoriei și concentrării. Ceaiul din plante „Fântâna Tinereții” conține toate aceste trei ingrediente, alături de ceai verde, verbină, albăstrele și alte plante cu efect terapeutic.
- Hibiscus, măceșe, mentă. Această infuzie va avea în mod natural o culoare de un roșu intens, datorită ingredientelor sale. Te invităm să încerci ceaiul “Belșug de vitamine”, care le include pe toate trei, o adevărată armonie de gust și vitamine într-o cană cu ceai!
Bucură-te de beneficiile și aroma ceaiurilor de plante din magazinul online d’Oro Tea!
Găsești aici mai multe mixuri delicioase: www.doro-tea.ro/ceaiuri/ceai-plante.
Ah, v-am zis și că unele ceaiuri de plante pot fi folosite în rețete inedite, cum ar fi cupcakes? 🙂
Surse: ww.thedailytea.com, www.vintageamanda.com, www.thewhistlingkettle.com