Gongfu (sau Kung fu) denumește ceremonia tradițională chinezească a ceaiului. Aceasta acordă atenție în aceeași măsură gustului ceaiului, cât și procesului de pregătire, transformându-l într-o adevărată artă dedicată minții și spiritului.
Originile ceremoniei Gongfu datează în timpul dinastiei Song, iar sub dinastia Ming ea a devenit populară și s-a răspândit în multe zone, mai ales în Fujian, Guangdong și Taiwan.
La fel ca artele marțiale Kung Fu, ceremonia Gongfu este despre mindfulness, despre a deveni conștient de mișcări și a te concentra doar pe pregătirea ceaiului, simțind ‘cha qi’ (energia ceaiului). Astfel, ceaiul este experimentat dincolo de gust, aromă și aspect, influențând deopotrivă corpul și mintea.
În chineză, termenul “gongfu” are mai multe înțelesuri – măiestrie, artă, dedicare și efort. Așa cum sugerează și numele, Gongfu ridică pregătirea și servirea ceaiului la rang de artă, fiind nevoie de pricepere și răbdare pentru a îndeplini acest ritual.
De obicei, la Gongfu se folosesc ceaiuri oolong, pu erh sau negre.
Ustensilele și cadrul în care se prepară ceaiul joacă un rol important în ceremonia Gongfu. De bază sunt: un ceainic sau un gaiwan, câteva boluri micuțe pentru servire, un recipient în care să torni ceaiul din ceainic, înainte de a-l repartiza în boluri, precum și o tavă cu fund dublu pentru a elimina apa folosită la clătire. Mergând mai departe, se pot adăuga accesorii suplimentare, cum ar fi clești pentru a manevra vasele, șervete de ceai atent lucrate, recipiente speciale pentru a depozita și expune frunzele de ceai etc.
Iată care sunt etapele principale ale ceremoniei Gongfu:
- Scoate frunzele de ceai într-un recipient special sau într-un bol și lasă oaspeții să le admire și să le simtă aroma.
- Clătește ceainicul cu apă fierbinte, pentru a-l curăța și a-l încălzi. Aruncă apa.
- Pune frunzele de ceai în ceainic și adaugă apă până sus, apoi pune capacul. Dacă ai un recipient suplimentar, poți turna în el această primă infuzie, pe care o vei folosi ca să clătești și să încălzești astfel bolurile de ceai. Scurge apoi infuzia.
- Umple din nou ceainicul cu apă fierbinte, pune capacul și toarnă deasupra sa apă fierbinte pentru a menține ridicată temperatura vasului.
- După infuzarea frunzelor, toarnă ceaiul în boluri (dacă folosești un recipient suplimentar, toarnă mai întâi în el ceaiul). Cel mai bine este să pui bolurile unul lângă altul și să torni continuu, într-un cerc, în loc să umpli fiecare vas pe rând. În acest fel, te asiguri că tăria ceaiului este aceeași pentru fiecare bol.
- Urmează momentul servirii ceaiului. Șterge bolurile pe un prosop, apoi oferă-le oaspeților.
- Și băutul ceaiului implică o mini-ceremonie. Mai întâi se soarbe o cantitate mică de ceai, se savurează încet în gură, pentru a-i simți cât mai bine gustul. Ulterior, după ce s-a băut tot ceaiul, se simte încă aroma sa în bolul acum gol.
- După ce prima infuzie a fost savurată și consumată, se repetă infuzarea în ceainic și servirea băuturii în boluri, până când frunzele de ceai își epuizează aroma.
Surse: teasenz.com, teavivre.com