Celebra pulbere matcha are în spate sute de ani de folosire și o tradiție valoroasă legată de ceremonia japoneză a ceaiului. Alături de ustensilele delicate, matcha creează o experiență deosebită prin întreaga atmosferă ceremonială.
Se acordă atenție fiecărui detaliu și nimic nu este lăsat la voia întâmplării, cu atât mai mult modalitatea de pregătire a băuturii.
Ceaiul Matcha se poate prepara în două moduri:
- USUCHA. Matcha “subțire”. Este varianta standard, potrivită pentru consumul zilnic. Dacă ești începător în lumea matcha, se recomandă să începi cu această versiune.
- KOICHA. Matcha “densă”. Se pregătește la ceremonia ceaiului sau la alte evenimente speciale.
În general, dacă pulberea matcha este de calitate ridicată (culoare verde aprins, gust mai dulce), se prepară o băutură mai densă – Koicha, în timp ce matcha de grad inferior se folosește pentru Usucha.
Iată câteva elemente definitorii pentru pregătirea fiecăruia dintre cele două variante:
Usucha | Koicha | |
Cantitate ceai | 2 g | 4 g |
Cantitate apă | 60 ml | 30 ml |
Temperatura apei | 70-80ºC | 70-80ºC |
Număr de mișcări de omogenizare | 50-120 | 32-50 |
Tipul de mișcare de omogenizare | Rapidă, sub formă de „W” sau „M” | Circulară, lentă, la 360º |
Rezultat | Ceai “subțire”, cu spumă deasupra | Ceai dens, strălucitor, fără spumă |
Nu există o regulă strictă care să spună că trebuie să prepari matcha doar în cele două forme, Usucha sau Koicha. Poți să-ți personalizezi ceaiul în funcție de propriile preferințe, adăugând mai multă apă caldă în cazul în care preferi un gust light, de exemplu.
Indiferent de alegere, este esențial să folosești doar ceai matcha de calitate. Cum alegi un ceai matcha bun? Află din acest articol!
Surse: matcha.my, yuuki-cha.com