Menta este o plantă nelipsită din cămara cu remedii naturale, din bucătărie și din colecția de infuzii. Deși foarte folosită, nu toată lumea știe că există sute de varietăți de mentă, fiecare cu aspectul și gustul propriu. Au însă în comun aroma inconfundabilă – proaspătă, răcoritoare, revigorantă.
Menta face parte din familia Lamiaceae, alături de alte ierburi aromatice: busuioc, rozmarin, oregano, lavandă, salvie, maghiran, cimbru etc. Ușor de cultivat, menta poate fi o prezență plăcută în grădini sau în ghivecele cu plante crescute chiar și în apartament.
Are proprietăți anti-virale și anti-fungice, fiind ideală pentru a calma durerile de stomac, indigestiile sau greața. Înainte de a se inventa guma de mestecat, frunzele de mentă erau folosite pentru împrospătarea respirației – sunt la fel de eficiente și plăcute chiar și acum.
Dintre numeroasele sortimente de mentă, câteva ies în evidență, fiind utilizate pe o scară mai largă (Spoiler alert: urmează și alte denumiri în latină).
Mentă Nana (Spearmint)
Cunoscută și ca mentă creață, Menta Nana (Mentha spicata sau Mentha viridis) are frunzele ascuțite, de un verde deschis și face flori mici, albe sau roz, care cresc sub formă de mănunchi ascuțit, asemănător unui spic. Planta poate atinge chiar și 1 metru înălțime.
Frunzele se folosesc proaspete, uscate sau congelate. Cel mai bine este să fie recoltate înainte de apariția florilor, deoarece apoi frunzele își vor pierde parfumul și savoarea. Se pot păstra în zahăr, sirop, alcool sau ulei.
Menta Piperată (Peppermint)
Mentha piperita sau Mentha balsamea, în forma sa sălbatică, este un hibrid între Mentha spicata și Mentha aquatica.
Nativă în Europa și Orientul Mijlociu, această varietate de mentă este cultivată în multe regiuni din lume, dar crește și sălbatică, preferând zonele umede, umbroase. Frunzele de culoare verde închis se remarcă prin mici vene roșiatice, iar florile purpurii cresc în grupuri pe tulpină.
Ambele tipuri de mentă se folosesc în produse cosmetice, de îngrijire personală și de curățenie, la diverse dulciuri, limonade, sucuri și, bineînțeles, în ceaiuri calde și reci.
Datorită conținutului ridicat de mentol, Menta Piperată are o aromă mai puternică și mai proaspătă decât Menta Nana, a cărei infuzie se remarcă prin gustul energizant, sălbatic, de pământ.
Poți încerca ambele varietăți de mentă într-un blend de ceai de plante deosebit de parfumat, care mai conține portocală și ghimbir: Mentă Prietenoasă.
Dacă ești în căutare de inspirație pentru a da un twist creativ ceaiului tău de mentă, îți recomandăm acest articol.
Surse: gardeningknowhow.com, insteading.com