Unul dintre motivele pentru care iubim ceaiul este acela ca se prepara si serveste in moduri foarte diverse, adaptandu-se la cultura locului de unde provine. Astazi ne-am gandit sa iti prezentam o reteta mai speciala, ce isi are originile in tinuturile indepartate ale Tibetului: ceai cu unt.
Cunoscut sub numele de Po cha, ceaiul cu unt este o bautura frecvent intalnita in Tibet, reconfortanta in zilele aspre de iarna. Ingredientele acestei licori foarte satioase sunt: ceai negru, unt din lapte de iac (care seamana la gust cu laptele de capra) si sare.
Ceaiul utilizat este unul puternic, afumat, ce provine din regiunea tibetana Pemagul. Frunzele de ceai sunt presate sub forma de caramizi, iar din acestea se folosesc bucati, care se fierb pentru cateva ore, rezultand o infuzie amara, numita chaku. Pentru a prepara ceaiul cu unt, se toarna o cantitate de chaku intr-un recipient cilindric de lemn, alaturi de unt de iac si sare, apoi se amesteca pentru cateva minute inainte de servire.
Po Cha este consumat zilnic de catre tibetani, la orice ora, in special in zonele de la mari altitudini, fiind apreciat pentru consistenta si densitatea calorica ridicata, care urca nivelul de energie.
Chiar daca ingredientele pentru ceaiul cu unt traditional sunt greu de gasit in afara Tibetului, asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de aceasta bautura speciala, cu un gust diferit de ceaiurile cu care suntem obisnuiti noi, europenii. Sarea te poate surprinde cu prezenta sa, insa merita sa incerci reteta si sa iesi din zona de confort culinar.
Ingrediente
- 1 litru de apa
- 2 linguri de ceai negru (simplu sau chiar usor afumat)
- 2 linguri de unt
- 1/4 lingurita de sare
- 100 ml lapte
Fierbe apa intr-un vas, apoi pune frunzele de ceai si mai lasa-le pentru circa 2 minute la foc mic. Strecoara lichidul si amesteca-l cu sarea, untul si laptele. Pentru a obtine o consistenta omogena, foloseste un blender. Serveste ceaiul fierbinte si bucura-te de gustul sau cremos!
Foarte TENTANTE rețetele…..
In celebra carte ‘7 ani in Tibet’ (Heinrich Harrer) intalnesti frecvent acest ritual, mi se facea mereu pofta, cand citeam despre servirea ceaiului. Promit sa incerc, mai ales ca se apropie frigul:)
Da, este o băutură perfectă pentru zilele reci! Să ne spui cum ți se pare 🙂