Crezi că salatele sunt plictisitoare? Încearcă această rețetă și s-ar putea să-ți schimbi părerea!
Pe lângă ingredient în deserturi, sosuri sau cocktail-uri, ceaiul poate fi servit și… într-o salată de excepție – un preparat interesant pentru gurmanzii care nu se tem de experimentele culinare.
Lahpet Thoke e o salată de ceai (lahpet înseamnă “ceai verde”, iar thoke, “salată”) foarte iubită în Myanmar (Birmania), ce constă într-un amestec exotic de arome și texturi. Mai exact, conține frunze murate de ceai verde, diferite semințe, nuci și alte boabe crocante, usturoi și ingrediente opționale, cum ar fi creveți uscați, ghimbir, ceapă, fulgi de cocos sau cubulețe de roșii. De obicei, ingredientele se oferă separat, pentru ca fiecare să-și poată pregăti mixul preferat, din proporțiile dorite.
În prezent, se servește la finalul mesei sau ca gustare, însă în mod tradițional Lahpet Thoke era un preparat simbolic, oferit și savurat după ce se punea capăt unui conflict între regate aflate în război. Un mod democratic de a împăca gusturi diferite, având în vedere că fiecare putea să-și personalizeze salata.
Lahpet este o tradiție atât de importantă în Myanmar, încât după ce frunzele de ceai se recoltează, cele de calitate superioară sunt rezervate fermentării, în timp ce restul sunt uscate și procesate pentru a fi folosite la ceaiul de băut. Cel mai bun ceai birmanez se cultivă în nordul statului Shan, unde frunzele sunt culese în timpul lunilor de primăvară. Frunzele de ceai proaspăt recoltate sunt trecute rapid prin abur, frăgezite și amestecate cu sare. Ulterior, se transferă în recipiente cu interiorul din bambus, unde sunt presate folosind greutăți, și lăsate la fermentat.
Este destul de greu să găsești astfel de ceai fermentat în afara Myanmarului și a Thailandei de nord, însă dacă vrei să-ți faci pofta de salata specifică, poți să-ți pregătești propria versiune, din frunze uscate de ceai verde. Vezi mai jos cum.
Ingrediente pentru ceai murat
- 4 linguri de frunze de ceai verde
- apă fierbinte
- 4 căței de usturoi
- 1/4 linguriță fulgi de chilli
- 2 lingurițe suc de lime
- o bucățică de ghimbir
- sare, după gust
- 150 ml ulei de avocado sau alt ulei de gătit cu gust neutru
Mod de preparare
- Infuzează frunzele de ceai timp de 3 minute, apoi scurge lichidul (îl poți bea ca pe un ceai obișnuit). Asigură-te că frunzele de ceai sunt bine stoarse, apăsându-le cu spatele unei linguri.
- Gustă un pic din frunze; dacă sunt prea amare, mai infuzează-le și stoarce-le din nou.
- Pune frunzele de ceai într-un borcan din sticlă acoperit cu un capac parțial închis. Lasă-l la temperatura camerei pentru trei zile.
- După trei zile, scoate ceaiul și amestecă-l cu usturoiul, ghimbirul, fulgii de chilli și un praf de sare. Pune ingredientele într-un blender și mixează bine, adăugând treptat uleiul (*O altă variantă este să mărunțești frunzele de ceai manual, pentru a rămâne mai mari, și să pui în blender doar restul ingredientelor, după care să le amesteci cu ceaiul).
- Pune mixul într-un borcan, închide-l bine și mai așteaptă încă 3 zile, pentru ca frunzele să se “mureze” și să împrumute din aroma celorlalte ingrediente.
- E gata de servit în salată!
Ingrediente pentru salata de ceai
- Ceai murat
- 2 linguri semințe de susan prăjite
- 3 linguri arahide prăjite
- 1 lingură usturoi prăjit
- 1 lingură năut prăjit
- 1 lingură boabe de soia prăjite
- 100 g roșii mărunțite sau tăiate cuburi
- 100 g varză/ kale, mărunțită sau tăiată în fâștii fine
- 1 linguriță de sos de pește
- 1 lingură suc proaspăt de lime
- sare
Mod de preparare
- Asezonează frunzele de ceai cu uleiul în care ai prăjit usturoiul, adaugă sucul de lime și un pic de sare, apoi amestecă bine.
- Pune ceaiul murat astfel pregătit în centrul unui platou simplu sau compartimentat, iar în jurul lui așază celelalte ingrediente.
- Salata poate lua diferit forme, așa că te încurajăm să experimentezi și alte combinații, cu diferite tipuri de nuci și boabe (fasole, fava etc).
Poftă bună!
Surse: arborteas.com, kcet.org, whattocooktoday.com