În căutarea infuzorului de ceai perfect

Probabil că la un moment da te-ai confruntat cu dileme de acest soi: care este cel mai bun infuzor de ceai? Să folosesc un infuzor metalic sau un filtru de hârtie? Care sunt avantajele infuzoarelor de bambus? Sunt infuzoarele de lemn recomandate? Și până la urmă… care este infuzorul perfect pentru ceai?

La ultima întrebare din păcate este greu să îți dăm un răspuns general. În schimb îți putem oferi câteva îndrumări practice în alegerea infuzorului perfect pentru o situație sau alta, pentru un anumit tip de ceai sau un altul și… în final pentru stilul tău de viață. Iată mai jos câteva din cele mai populare infuzoare de ceai, să aflăm împreună ce avantajele și ce dezavantajele au.

Filtrele de hârtie

… probabil cel mai răspândit accesoriu de infuzare. Filtrele sunt mici, ușoare și practice – de aceea le întâlnim peste tot: în restaurante, ceainării sau în bucătăria de la birou. Nu strică să le avem și acasă, căci ele oferă o modalitate simplă de a prepara orice tip de ceai.

Spre deosebire de alte tipuri de infuzoare, filtrele de hârtie sunt de unică folosință. Acest aspect conferă avantajul că izolează complet ceaiurile unele de altele – fiecare ceai fiind preparat într-un filtru nou. Se știe că ceainicele, cănile, infuzoarele și toate ustensilele care intră în contact cu un ceai vor rămâne ușor impregnate cu aroma ceaiului. De aceea este recomandată folosirea unui infuzor diferit pentru fiecare sortiment de ceai avut în casă. Pe măsură ce colecția de ceaiuri crește, va crește și colecția de infuzoare avute în casă. Filtrele de hartie simplifică situația. 

Infuzoarele metalice

Sunt de asemenea foarte practice, ușor de intreținut și de folosit. Ele vin în diferite forme însă cele mai populare sunt infuzoarele metalice tip bilă sau cele tip sită.

Infuzorul tip bilă poate fi folosit în combinație cu o cană sau un ceainic. Folosirea este simplă: se inchide ceaiul în interiorul bilei și să scufundă în vasul cu apă fierbinte.

Infuzoarele tip sită funcționează puțin diferit, ele se poziționează deasupra recipientului de apă. Înainte de a cumpăra un astfel de infuzor este important să măsori diametrul ceainicului sau a căni, pentru a alege un infuzor compatibil. În magazinul nostru online vei găsi infuzoare tip sită cu diametrul cuprins între 5.5 și 6.8cm. 

Infuzoarele metalice – sfaturi și recomandări

Dacă ești fan al infuziilor de plante și fructe, atunci infuzoarele metalice sunt perfecte pentru tine. Însă le poți folosi foarte bine și la prepararea unui ceai negru, ceai alb, ceai verde sau a unui ceai oolong. Important este să nu uiți că frunzele de ceai, intrate în contactul cu apa, vor avea nevoie de loc pentru a se desface. De aceea ai grijă să alegi un infuzor încăpător, care să lase suficient loc pentru „dansul frunzelor și al aromelor ” .

Nu este recomandată prepararea ceaiurilor obținute din frunze mărunțite, mai ales a celor cu consistență de praf (de exemplu matcha) într-un infuzor metalic. Particulele mici de ceai evadează prin plasa infuzorului și se depun pe fundul paharului. Rezultatul va fi un ceai suprainfuzat și, în funcție de sortiment, tare sau foarte amar.

Infuzoarele de bambus

Bambusul este un material cu tradiție îndelungată în China și în Japonia. Este natural și deosebit de aspectuos. În comparație cu cu o sită metalică, ceai de bambus are în general striații mai mari și este destul de permisivă cu ceaiul. De aceea o recomandăm doar pentru prepararea ceaiurilor cu ingrediente mari (bucățele de fructe, plante sau frunze întregi de ceai).

Se poate și fără infuzor?

Desigur. Multe ceainice și căni vin cu un infuzor detașabil sau integrat. În acest caz nu mai trebuie să cumpărați nimic, aveți tot ce trebuie pentru a vă bucura de băutura preferată.

O alternativă simplă, durabilă și elegantă, dar încă foarte puțin cunoscută, este gaiwanul. Originar din China, gaiwanul este un bol mic cu capac și farfurioară. În bol se pun apa fierbinte împreună cu frunzele. Când a trecut timpul de infuzoare se toarnă ceaiul într-un alt bol, folosind capacul pe post de filtru. Neavând filtre sau alte elemente, el se spală foarte ușor și te poate însoți o viață întreagă. Cu condiția să nu îl spargi. 🙂

Ți-am trezit interesul? Iată mai jos un scurt video despre folosirea gaiwanului:

Acum este rândul tău. Așteptăm să ne spui mai jos: care este ritualul tău de preparare a ceaiului? Și care crezi că este infuzorul perfect?

Te invităm în magazinul d’OroTea, sa descoperi diferite tipuri de infuzoare, la prețuri începand de la 10 lei.

 Sursa foto 1

În căutarea infuzorului de ceai perfect 4.88/5 (97.50%) 16 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.