Desert japonez pentru ceai: Castella

Castella. Nu sună prea japonez, nu-i așa? Totuși, este vorba de unul dintre cele mai iubite deserturi savurate în Japonia, asemănătoare cu un pandișpan. Denumirea are legătură cu originea sa europeană: Castella sau Kasutera a fost făcută cunoscută japonezilor în secolul al XVI-lea de către comercianții portughezi și acum este o specialitate a regiunii Nagasaki. Numele provine din portughezul Pão de Castela adică “pâine de Castilia”.

Desert japonez pentru ceai: Castella   retete ceai

Foto: pinterest

Castella se remarcă printr-o crustă cafenie și un miez galben, pufos și moale. Are un gust ușor dulceag și se potrivește foarte bine cu un ceai verde alături.

Spre deosebire de Castella europeană, cea japoneză este mai delicată și are o textură mai elastică, fiind crescută doar din spuma de ou, fără unt, ulei sau praf de copt. În loc de făina obișnuită, se folosește făină pentru pâine, care are un conținut mai ridicat de gluten și contribuie de asemenea la consistența specifică.  Citeste tot

Desert japonez pentru ceai: Castella 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Cum alegi un ceai verde bun

La fel ca în cazul vinului sau al cafelei, calitatea ceaiului variază foarte mult, fiind o diferență semnificativă între gustul unui ceai mediocru și al unuia de top. Deși timpul și metoda de infuzie influențează și ele gustul băuturii, frunzele de ceai decid o mare parte din experiența servirii unui ceai cu adevărat bun.

Cum îți poți da seama dacă frunzele de ceai pe care le cumperi sunt de calitate sau nu?

Cum alegi un ceai verde bun   despre ceai

Sunt câțiva indicatori după care te poți ghida.

Ceai vrac vs la plic. Pliculețele de ceai sunt o alegere practică, însă adesea ele conțin frunze de slabă calitate, aproape pulbere, astfel că nu vor oferi o experiență satifăcătoare. Pe de altă parte, ceaiul vrac îți permite să vezi mai bine starea frunzelor, culoarea și mărimea lor, ceea ce îți va oferi informații prețioase despre ceaiul care ar putea ieși din ele.

Forma – Fiecare tip de ceai are o formă anume, care reflectă direct procesul de selecție și producție prin care a trecut ceaiul. De exemplu, Lung Ching ar trebui să aibă frunzele ca un ac, cu suprafața aplatizată, în timp ce frunzele unui oolong ca Tie Guan Yin ar trebui să fie sub formă de spirale strânse. Ca regulă generală, frunzele întregi, cât mai mari, sunt de preferat celor sfărâmate sau chiar sub formă de praf, care indică o calitate slabă. Excepție fac anumite ceaiuri sub formă de pudră, cum ar fi matcha (vezi în acest articol cum să alegi un ceai matcha).  Citeste tot

Cum alegi un ceai verde bun 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect

Pe timp de vară toridă, ceaiul cald este o alegere foarte potrivită pentru răcorire, așa că te încurajăm să păstrezi aproape cana cu ceaiul preferat chiar și la plajă. Totuși, pentru cei care nu concep să bea ceva fierbinte când canicula e la ordinea zilei, există ceaiurile reci (iced tea). Nu ne referim la cele cumpărate la sticlă din supermarketuri, unde procentul propriu-zis de ceai este aproape de zero, ci la cele homemade, pregătite din ceaiuri de calitate.

Am strâns deja pe blogul d’Oro Tea mai multe rețete de ceaiuri reci, în care infuziile sunt asortate cu fructe, plante aromatice și mirodenii. Iată și câteva sugestii generale de pregătire a ceaiurilor reci, pentru a te bucura de infuzii speciale!

Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect   inspiratie

Alege un ceai aromatizat

Ceaiurile simple, cu aromă subtilă, își pot pierde din intensitatea gustului în infuzia rece, deoarece parfumul lor delicat se detectează mai greu la o temperatură scăzută. Amestecurile de frunze de ceai și fructe, precum și ceaiurile aromatizate, intense, vor face o figură mai bună servite reci. Încearcă Cireașă Albă, Verde cu Iasomie, Grădina Dragonului sau Viață Veșnică. Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să încerci și sortimentele simple de ceaiuri în varianta “iced”. Dacă vorbim de “ceai” în sensul larg al termenului, mixurile de fructe sunt ideale pentru a fi savurate cu gheață.

Citeste tot

Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect 5.00/5 (100.00%) 1 vote

3 smoothies savuroase cu matcha

Consistente și cremoase, smoothie-urile sunt excelente pentru un început de zi energizant. Reprezintă alegerea ideală pentru cei care au grijă ce mănâncă, dar vor să se bucure și de un gust delicios, fără compromisuri de savoare. În plus, sunt o modalitate foarte bună de a-ți asigura aportul zilnic de fructe și legume, se prepară ușor și poți fi cât de creativ vrei cu alegerea ingredientelor.

Pentru ca smoothie-urile să fie mai hrănitoare și gustoase, îți recomandăm să adaugi în ele ceai. Nu orice fel de ceai, ci matcha, ceaiul verde japonez bogat în antioxidanți, cu vitamine și minerale din belșug. Inspiră-te din cele 3 rețete de mai jos și experimentează pentru a găsi mixul tău favorit!

3 smoothies savuroase cu matcha   retete ceai inspiratie

#1 Smoothie cu fructe de pădure

  • 170 g afine, căpșuni, coacăze sau zmeură
  • 170 g cuburi de gheață
  • 170 g iaurt
  • 2 lingurițe de pudră matcha 

Citeste tot

3 smoothies savuroase cu matcha 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Istoria ceainicelor

Tu cum îți prepari ceaiul? Îl infuzezi direct în cană sau folosești ceainicul?

Te poți bucura de aroma unui ceai bun turnând apa caldă direct în cană, peste frunze, însă un ceainic va da mai mult farmec ritualului de pregătire a băuturii.

Deși ceaiul se mândrește cu o tradiție foarte veche, ceainicul are o istorie mai scurtă. Te invităm să o descoperim împreună în rândurile de mai jos!

Istoria ceainicelor   despre ceai

Misterul învăluie ca un abur fin apariția ceainicului, recipientul folosit la infuzarea frunzelor de ceai sau a mixurilor de fructe, mirodenii și plante. Există mai multe păreri cu privire la cum și când a debutat în lumea ceaiului, dar este general acceptat că povestea sa oficială începe în jurul anului 1500, având ca vârf de gamă ceainicele YixingCiteste tot

Istoria ceainicelor 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ghidul ceaiului verde japonez

Având în spate un univers cultural fascinant, ceaiul japonez este extrem de ofertant prin paleta vastă de arome, culori și gusturi, alături de ceremonia elegantă de servire. Deși marea majoritate a ceaiului produs în această țară este verde, cu siguranță nu te vei plictisi încercând sortimentele atât de variate și rafinate.

Plantațiile de ceai îmbracă mai multe zone din Japonia, cele mai cunoscute regiuni fiind Shizuoka, Kagoshima și Uji. Savoarea locală, dată de sol, climă, mod de cultivare și prelucrare, face din fiecare ceai unul special. Pentru cei care acum descoperă ceaiul verde japonez, am pregătit un ghid cu câteva sortimente care merită încercate.

Ghidul ceaiului verde japonez   despre ceai

Foto: pixabay.com

Sencha

Unul dintre cele mai răspândite ceaiuri japoneze, Sencha se remarcă prin echilibrul dintre aromele dulci și cele astringente, având un gust delicat, fraged. Culoarea infuziei variază de la galben deschis la galben-verzui. Se produce aproape peste tot în Japonia, reprezentând circa 70-80% din producția de ceai verde din această țară. Sencha se referă la primele frunze de ceai culese de la finalul lunii februarie – în zonele cu climă caldă, până la final de mai – în regiunile cu temperaturi scăzute. Avantajul acestui ceai este că se găsește destul de ușor și are un preț accesibil.

Bancha

După ce primele frunze de ceai sunt culese pentru Sencha (din februarie până în mai), apar noi vlăstari și muguri de frunze, care vor fi folosiți pentru Bancha. Frunzele de ceai Bancha se recoltează în iunie (Nibancha), august (Sanbancha) și octombrie (Yonbancha), devenind tot mai dure cu fiecare cules. Pe lângă aceste frunze, Bancha include și tulpinile superioare ale plantei, alături de frunze mai mari îndepărtate în procesul de producere a Sencha.  Citeste tot

Ghidul ceaiului verde japonez 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură

Semințele de chia sunt o variantă excelentă de a obține rapid o budincă delicioasă, datorită capacității lor de a absorbi lichidele. Nu au un gust anume, așa că se asociază bine cu ingrediente variate. Se prepară cu lapte, iaurt, suc de fructe sau ceai și se garnisesc cu tot felul de fructe uscate, nuci, fulgi de cocos, semințe etc. Astăzi am pregătit o budincă de chia cu ceai negru, cu un pic zmeură pentru culoare. Te invităm să o savurezi și tu!

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură   retete ceai

Ingrediente

  • 2 linguri semințe de chia
  • 1 linguriță de cacao
  • 200-250 ml apă fierbinte
  • 1 linguriță ceai negru (poți folosi un ceai negru simplu, gen Assam, unul aromatizat delicios ori un Chai condimentat. Cei care vor să renunțe la cofeină pot înlocui ceaiul negru cu un rooibos aromat.)
  • zmeură proaspătă sau congelată
  • miere, zahăr sau îndulcitor, după preferințe

Mod de preparare

  1. Am infuzat ceaiul în apa fierbinte și l-am lăsat apoi să se răcească. În cazul în care vrei să fie mai dulce, acum e momentul să pui mierea/ zahărul.
  2. Am amestecat într-un pahar semințele de chia și cacaua, apoi am turnat 100 ml de ceai și am amestecat bine-bine. Am turnat restul de ceai și am continuat să amestec. Poți varia cantitatea de ceai în funcție de cât de tare vrei să fie budinca. Dacă preferi o consistență mai lichidă, pune mai mult ceai.
  3. Am adăugat zmeura în budincă, apoi am lăsat la închegat timp de câteva ore.

Poftă bună! Budincă de chia cu ceai negru și zmeură   retete ceai

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură   retete ceai

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură 5.00/5 (100.00%) 1 vote

O cană de liniște: ceaiul de lavandă

Dacă primul lucru care-ți vine în minte când te gândești la culoarea mov este lavanda, acest articol este pentru tine! Cu parfumul său puternic, exotic, lavanda sau levănțica este o plantă versatilă, utilizată din antichitate în ritualurile de frumusețe și ca remediu natural. Poate ai auzit de ea ca parfumant pentru rufe și locuință, însă află că are și alte întrebuințări.

Se folosește ca ingredient în deserturi, dulceață, ciocolată și înghețată, pentru extracția de ulei esențial de aromoterapie, dar și în industria cosmetică. În plus, ține la distanță țânțarii și alte insecte, care nu suportă mirosul ei. Cum probabil ați ghicit, lavanda se poate infuza pentru a obține o băutură calmantă, liniștitoare. Nu este un ceai foarte des întâlnit, însă e interesant de încercat, mai ales că vine și cu ceva proprietăți benefice.

O cană de liniște: ceaiul de lavandă   despre ceai

Foto: lordingtonlavender.co.uk

Beneficiile ceaiului de lavandă

  • Are efect calmant. În cazul persoanelor stresate, ceaiul de lavandă acționează ca un calmant natural asupra corpului și minții, ajutând la relaxare.
  • Asigură un somn liniștit. Cei care adorm greu pot bea înainte de culcare un ceai de lavandă, cu efect ușor sedativ. Descoperă în acest articol alte ceaiuri pentru a te odihni mai bine.
  • Este bun pentru stomac. Contribuie la ameliorarea unor probleme gastrointestinale, ușurând digestia și prevenind balonarea sau crampele.

În timpul sarcinii, ceaiul de lavandă nu este recomandat, deoarece poate produce complicații.

Cum se prepară ceaiul de lavandă 

Citeste tot

O cană de liniște: ceaiul de lavandă 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Povestea ceaiului Assam

În anii 1820, aventurierul scoțian Robert Bruce descoperă o plantă sălbatică în regiunea tropicală Assam din nord-estul Indiei, situată de-a lungul fluviului Brahmaputra. Este vorba de Camellia Assamica, o varietate locală a celebrei Camellia Sinensis, planta ceaiului. O trimite la Calcultta, pentru a fi studiată, iar câțiva ani mai târziu ia naștere Compania de Ceai Assam, care începe cultivarea plantei în valea cu același nume. Astfel, pe piața ceaiului, India devine un competitor serios pentru China.

De atunci, ceaiul Assam a câștigat în popularitate și a ajuns în cești din toată lumea, inclusiv în sortimentele English Breakfast sau Irish Breakfast, dar și în aromatul Masala Chai.

Povestea ceaiului Assam   despre ceai

Foto: pinterest.com

Datorită climei tropicale, a umidității și temperaturilor ridicate, regiunea Assam reprezintă un loc ideal pentru dezvoltarea plantei ceaiului. Deși aici se cultivă inclusiv ceaiuri albe și verzi, ceaiul negru este cel mai celebru.  Citeste tot

Povestea ceaiului Assam 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Gătește cu ceai!

Astăzi ne punem din nou șorțurile și intrăm în bucătărie nu doar pentru a pregăti o băutură delicioasă, ci a descoperi cum putem folosi ceaiul la gătit, astfel încât să profităm la maxim de gustul său.

Biscuiți și prăjituri

Cea mai simplă metodă de a utiliza ceaiul când prepari ceva dulce este să-l adaugi în aluat. În loc de esența clasică de vanilie, pune-ți în valoare desertul cu o pudră de matcha sau chiar cu frunze de ceai, pe care le mărunțești cu ajutorul unui mojar sau a unei râșnițe de condimente. Vezi câteva rețete mai jos!

Gătește cu ceai!   retete ceai

Foto: justonecookbook.com

Infuzie de lapte/ smântână

În loc să infuzezi ceaiul în apă, folosește lapte sau smântână caldă și obții un dressing aromat, gata de împrietenit cu preparate fel de fel. De exemplu, o astfel de infuzie cu ceai verde sencha se va potrivi într-un bechamel sau într-un sos alb pentru paste și orez, în timp ce infuziile de plante vor merge bine la înghețată ori cremă de zahăr ars.

Mix pentru friptură

Ceai și friptură? Da. În amestecul de ierburi aromatice cu care freci carnea înainte de a o pune pe grătar își vor găsi locul cu ușurință și frunzele de ceai, alături de sare, piper, zahăr sau usturoi. Folosește un ceai de tipul Lapsang Souchong ca să dai preparatului o aromă ușoară de afumat.  Citeste tot

Gătește cu ceai! 5.00/5 (100.00%) 2 votes