Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan

Dacă îți plac oolong-urile, trebuie neapărat să încerci Formosa – ceaiul taiwanez! Taiwan, o mică insulă din estul Chinei, nu este foarte cunoscută în lumea ceaiului, în comparație cu Japonia, China sau India, dar sortimentele produse aici sunt extraordinare și merită atenția ta.

Știai că în trecut Taiwanul era cunoscut ca Formosa – “insula frumoasă”? Numele i-a fost dat de navigatorii portughezi care au ajuns prima dată pe acest tărâm în anul 1590, iar de aici și denumirea ceaiului specific. În articolul de astăzi te invităm să descoperi povestea ceaiului taiwanez Formosa!

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan   despre ceai

Ceaiul taiwanez, pe scurt:

  • Peste 90% din producția totală de ceai din Taiwan este oolong.
  • Ceaiul se cultivă pe plantanții de familie, de dimensiuni reduse.

Taiwanul este cea mai mică țară producătoare de ceai și nu are o geografie potrivită pentru cultivarea la scară largă. Totuși, clima rece, umedă și ținutul muntos, alături de măiestria moștenită de la Japonia și China fac din ceaiul taiwanez unul deosebit. Se pune mare accent pe calitate, atât în privința aspectului frunzelor de ceai, cât și a aromei. În regiunile producătoare, există competiții bianuale de ceai, unde cultivatorii vin cu cele mai bune sortimente pentru a fi evaluate de experți. Majoritatea cultivatorilor de pe insulă obțin 4 recolte pe an. Deoarece în prezent ceaiul este o băutură foarte populară în Taiwan, importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile.

Îți recomandăm un ceai Formosa Jade aromat, cu caise și trandafiri! Îl găsești în magazinul nostru online, AICI. 

Sortimente de ceai Formosa

Citeste tot

Ti-a placut?

Cum alegi ceaiul Matcha

Matcha, unul dintre cele mai apreciate tipuri de ceai japonez, se remarcă prin verdele intens și consistența de pudră, bogată în vitamine și minerale, care se consumă împreună cu apa. Deși considerat un sortiment de top, nu toate ceaiurile Matcha sunt de aceeași calitate. Un Matcha bun are un gust fin, nu foarte amar, în timp ce gustul unuia mediocru este aspru, agresiv. Cum alegi, așadar, un ceai Matcha bun?

Înainte de a cumpăra pudră Matcha, gândește-te la ce îl vei folosi: pentru ceai sau ca ingredient în deserturi/ băuturi?

Cum alegi ceaiul Matcha   despre ceai

În cea de-a doua situație, nu ai neapărat nevoie de Matcha premium, ci poți opta pentru o variantă obișnuită, dar care va da un plus de savoare la smoothie-uri, latte, prăjituri, fursecuri, înghețată, ciocolată sau cupcakes. În cazul sortimentelor speciale pentru gătit, praful de Matcha este uneori amestecat cu alte frunze de ceai, pentru a avea o aromă mai puternică.  Citeste tot

Cum alegi ceaiul Matcha 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Universul Chai

La ce te gândești prima oară când auzi cuvântul “chai”? Foarte probabil, la ceaiul negru cu lapte, condimentat și dulce – Masala Chai. Însă “chai-ul” ascunde în spatele său un întreg univers delicios, cu variante pe gustul fiecăruia, fiind un adevărat îndemn la creativitate și la personalizarea băuturii tale preferate.

Universul Chai   retete ceai

Foto: foodess.com

Origini

În limba Hindi, “chai” sau “cha” înseamnă “ceai”, termenul fiind folosit în mai multe zone din Asia. În India, unde își are originea, rețetele de chai variază în funcție de regiune, de familie și de chai wallah – cei care prepară ceaiul la micile standuri specializate, omniprezente pe străzi. Un stand de ceai include o sursă de foc, un vas mare, căni și un recipient pentru turnat băutura. Astfel, cu un echipament minim, chai wallah fac sute sau mii de căni de ceai pe zi, licoarea fierbinte fiind turnată de la înălțimi impresionante.

“Familia” Chai  Citeste tot

Ti-a placut?

Reinventează-ți ceaiul!

Dacă ești iubitor de ceaiuri, probabil că ai o colecție bogată de sortimente, însă nu toate îți plac în aceeași măsură. Pe unele le bei zilnic, în timp ce altele zac în dulap de prea mult timp și aproape ai uitat de ele. Ce faci când te plictisești de o aromă de ceai? Am strâns în acest articol câteva idei.

Reinventează ți ceaiul!   inspiratie

Adaugă ingrediente

Schimbă gustul unui ceai simplu prin împrietenirea lui cu mirodenii, fructe sau flori. De exemplu, poți transforma un ceai negru obișnuit într-un Masala Chai picant adăugându-i condimentele specifice (scorțișoară, cardamom, anason, ghimbir, cuișoare etc.). Mai fac echipă bună cu ceaiul portocalele și vanilia, laptele, căpșunele și busuiocul, cocosul sau chiar… dovleacul. Creează propriul tău ceai folosind și alte ingrediente care îți plac!  Citeste tot

Reinventează-ți ceaiul! 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Cocktailuri de iarnă cu ceai

Cocktailuri de iarnă cu ceai   retete ceai

Sărbătorile vin, așa că vă îmbiem cu băuturi îndrăznețe, pentru a întâmpina noul an cu energia la maxim. În articolul de azi vă așteaptă 3 rețete festive de cocktailuri cu ceai. Pentru că da, și ceaiul se asortează foarte bine cu eleganța Crăciunului și a Anului Nou, iar combinațiile în care poate fi savurat sunt nenumărate.

Citeste tot

Cocktailuri de iarnă cu ceai 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai

Sezonul sărbătorilor de iarnă a luat deja startul, iar printre planuri de Crăciun și Revelion începe și căutarea de cadouri pentru cei dragi. Ca să te scutim de o parte din daruri, îți recomandăm câteva seturi gata de oferit iubitorilor de ceai, ambalate și frumos decorate. La cererea ta, le putem personaliza cu alte produse existente pe stoc. Inspiație și spor la cumpărături îți dorim!

Pentru cei care preferă vremea însorită

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai   inspiratie dorotearo Deși iarnă, dacă vrei un cadou pentru o persoană iubitoare de soare și lumină, alege setul format din ceai alb “Muntele Soare-Răsare” (50g), o cutie Tea Bird (pentru aprox. 100g de ceai) și o ceașcă cu farfurioară elegantă.

Blând și catifelat, ceaiul Muntele Soare Răsare astâmpără pofta de vară prin gustul de ananas, papaya, mango, coacăze roșii, căpșune și petale de trandafir, având pe fundal un ceai alb Mao Feng. Simfonia fructată a ceaiului se asortează cu ceașca elegantă cu design floral vintage, din din colecția English Garden de la Katie Alice, iar cutia inspiră aceeași delicatețe.

Pentru prietena cea mai bună

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai   inspiratie dorotearo Ca să aveți și mai multe motive să stați la povești, oferă-i unei prietene dragi setul de două ceaiuri și două căni cu infuzoare. Cănile cu desene simpatice au 300 ml fiecare și vor înviora atmosfera nu doar de Crăciun, ci cu orice ocazie vă vedeți.

Pentru acest set am ales un ceai alb “Goji cu Coacăze” și un ceai rooibos “Cocos cu Migdale” , dar putem pregăti cadoul și cu alte ceaiuri din magazin. Citeste tot

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai 5.00/5 (100.00%) 1 vote

3 rețete de sosuri cu ceai

Avem gurmanzi în comunitatea noastră de iubitori de ceai? Pe lângă deserturi, băutura noastră preferată se poate folosi și la preparate sărate și picante, în combinație cu pește, carne, orez sau legume. Am găsit câteva rețete inedite în care ceaiul dă savoare unor sosuri și ne-am gândit să le împărtășim cu voi.

3 rețete de sosuri cu ceai   retete ceai

SOS DE ARDEI, GHIMBIR ȘI CEAI VERDE

Un sos versatil, care merge foarte bine cu pui și paste sau ca dip pentru creveți, legume, chipsuri și pâine.

Ingrediente

  • 1 lingură ceai verde
  • 240 ml apă fiartă
  • 350 g ardei gras roșu proaspăt sau la borcan, tăiat și scurs de apă
  • 15 g roșii deshidratate, mărunțite
  • 3 linguri ghimbir curățat și tăiat mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri oțet balsamic
  • sare, după gust

Citeste tot

3 rețete de sosuri cu ceai 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă

Le-ai încercat probabil în varianta confiată, simple sau în prăjituri. Merișoarele au forma unor bobițe mici și roșii, sunt gustoase și sănătoase, iar din ele putem pregăti inclusiv un ceai aromat.

Ceaiul de merișoare este cunoscut datorită proprietăților sale anti-oxidante și a efectelor pozitive pentru sănătate, atunci când este consumat regulat. Poate fi combinat cu alte plante, fructe și condimente pentru un gust mai special, de exemplu coajă de portocală sau cardamom. Ți-am pregătit în articolul de astăzi motivele pentru care e bine să bei ceai de merișoare, dar și o rețetă cu parfum festiv, că tot se apropie sărbătorile.

Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă   sanatate 2 retete ceai

Foto: thisheartofmineblog.com

Citeste tot

Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă 4.00/5 (80.00%) 3 votes

Ceaiul marocan, o tradiție dulce-mentolată

Ceai verde cu mentă și zahăr. Aceasta este, pe scurt, rețeta ceaiului marocan. Însă ingredientele simple ascund o tradiție fascinantă ce simbolizează prietenie, generozitate și ospitalitate. Despre ceaiul marocan te invităm să citești mai multe în cele ce urmează.

Ceaiul marocan, o tradiție dulce mentolată   despre ceai

Foto: moroccanfood.about.com

Ceaiul marocan este atât de important în interacțiunile zilice, încât i se mai spune și… “whiskey berber”. Nicio afacere nu poate fi încheiată fără un pahar tradițional de ceai.

Marocanii beau ceai pe toată durata zilei, dar mai ales când iau masa. Dacă pregătirea mâncărurilor este domeniul femeilor, ceaiul este de obicei preparat de capul familiei, fiind considerat o artă transmisă din generație în generație.  Citeste tot

Ceaiul marocan, o tradiție dulce-mentolată 5.00/5 (100.00%) 1 vote

De ce să alegi un ceainic din fontă

Ceainicele din fontă sunt un element important în ceremonia japoneză a ceaiului și un accesoriu valorificat pentru eleganță și durabilitate.

Fonta – aliaj de fier și carbon, conferă rezistență vasului și păstrează eficient căldura, astfel că reprezintă o alegere inspirată pentru iubitorii de ceai care vor să-și prepare băutura preferată în condiții cât mai bune. Te invităm să citești povestea ceainicelor de fontă, beneficiile lor, dar și câteva sfaturi pentru întreținere!

De ce să alegi un ceainic din fontă   dorotearo

Istoria ceainicelor de fontă

Ceainicele de fontă au început să fie utilizate în Japonia, cel mai probabil în secolele XVII-XVIII, după popularizarea ceaiului verde Sencha. Acesta era format din frunze întregi, spre deosebite de Matcha, folosit sub formă de pudră. În societatea japoneză, Sencha s-a transformat într-un ritual informal de savurare a ceaiului alătui de familie și prieteni, care necesita ustensile corespunzătoare. Pentru că vasele și instrumentele chinezești folosite la pregătirea ceaiului erau destul de scumpe, a apărut ceainicul din fontă, numit și Tetsubin. Acesta a devenit un vas casnic comun, utilizat la fierberea apei, pregătirea ceaiului și chiar la încălzirea locuinței. În secolul al XIX-lea, design-ul ceainicelor de fontă a evoluat de la simplu la foarte elaborat, prețul crescând proporțional cu gradul de complexitate al ornamentației.  Citeste tot

De ce să alegi un ceainic din fontă 5.00/5 (100.00%) 3 votes