Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei

Dacă nu ești foarte familiarizat(ă) cu ceaiul sau ai început de curând să te bucuri de el, ne-am gândit să-ți oferim un mic ghid care să te ajute în această aventură a gustului. În continuare, vei găsi câteva recomandări de ceaiuri pentru dimineață, prânz și seară, astfel încât să profiți la maxim de beneficiile diferitelor sortimente.

Dimineața

Este momentul cel mai bun să te bucuri de ceaiurile negre, care îți vor da energie și un start excelent în zi. În funcție de sortiment, le poți bea simple, îndulcite, cu lapte sau lămâie. În general, într-o ceașcă de ceai negru (237 ml) pot fi între 47 și 90 mg de cofeină, un conținut mai redus decât cel al unei cești de cafea clasică. Vezi în acest articol câteva mituri despre cofeina din ceai.

  • English Breakfast – amestec tradițional de ceai negru, cu gust puternic aromat.
  • Earl Grey – ceai negru aromatizat cu citrice – se completează bine cu miere și lămâie.
  • Masala Chai – un mix de ceai negru și condimente, delicios cu lapte.
Continuă lectura „Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei”
Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei 5.00/5 (100.00%) 1 vote

O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea

Ceaiul este o băutură “plată”, însă astăzi vrem să ne jucăm un pic, așa că îți propunem un iced tea acidulat. Ideal pentru orele calde ale verii, acest ceai rece te va răcori și revigora cu aroma sa. Este o alegere foarte bună pentru hidratarea pe tot parcursul zilei, dacă gustul de apă simplă ți se pare plictisitor, dar poate fi servit cu succes și la întâlnirile cu prietenii.

Continuă lectura „O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea”
O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ceaiul în Franța

Când spui Franța, e mai probabil să te gândești la șampanie decât la ceai. Însă chiar și în această țară iubitoare de brânzeturi fine, vinuri și croasanți pufoși, ceaiul își face loc ca delicatesă. Și nu de ieri, de azi, ci chiar din vremea Regelui Soare.

La mijlocul secolului al XVII-lea, ceaiul devenea celebru în Franța în rândul aristocraților. Însuși regele Ludovic al XIV-lea era băutor de ceai, iar prin intermediul Companiei Franceze a Indiilor de Est a încurajat explorarea de noi teritorii în căutarea de produse exotice. Proprietățile terapeutice ale ceaiului și beneficiile pentru sănătate au contribuit la răspândirea sa.

În anii 1660, Nicolas și Pierre Mariage au călătorit din partea Curții Regale în Madagascar, Persia și India, dezvoltând astfel comerțul cu ceai pentru Franța. În 1692 începe să vândă ceai în Franța și Sir Damame, ai cărui urmași vor fonda compania Dammann Frères, cunoscută și astăzi.

Continuă lectura „Ceaiul în Franța”
Ceaiul în Franța 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ciocolată cu ceai matcha

În trecut, civilizațiile mayașă și aztecă foloseau boabele de cacao atât la pregătirea unor băuturi ceremoniale, dar și ca monedă de schimb. Acum, ciocolata este un dulce căruia puțini îi pot rezista. Cu atâtea forme, texturi și arome, reprezintă un cadou inspirat, care te surprinde prin gust sau îți amintește de momente frumoase.

Sursă: dessertswithbenefits.com

Noi am găsit o rețetă interesantă care înlocuiește pudra de cacao cu matcha, ceaiul verde plin de antioxidanți. Poate fi dăruită unui prieten pasionat de ciocolată, deoarece este un pic diferită de sortimentele obișnuite pe care le găsești în magazine. Unii spun că o ciocolată “adevărată” are neapărat și cacao, însă noi credem că imaginația primează în bucătărie. Așadar, te invităm să încerci o rețetă de ciocolată cu matcha, din doar 4 ingrediente!

Continuă lectura „Ciocolată cu ceai matcha”
Ciocolată cu ceai matcha 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul din Laos – mai puțin cunoscut, dar delicios

Fără să te uiți pe Google, știi unde se află Laos?

Noi am ghicit că e în Asia, dar habar n-aveam pe unde mai exact și nu bănuiam că ceaiul are și aici o cultură veche. Datorită ceaiului negru Laos Somneuk, am aflat. Se numără printre sortimentele noi pe care le-am adus în magazinul online, așa că îți povestim cu drag despre el.

În imagine:


Laos este un stat din Asia de Sud-Est, ce are granițe cu Myanmar, China, Vietnam, Cambodgia și Thailanda.

Provincia Phongsaly, aflată în nordul țării, este recunoscută pentru arborii bătrâni și uriași de ceai, care pot ajunge până la câțiva metri înălțime. Aici, clima este perfectă pentru planta ceaiului, datorită iernilor cețoase, reci și verilor ploioase și calde. Capitala provinciei se află pe versanții Muntelui Phu Fa (1625 m), iar accesul este destul de dificil din cauza stării precare a drumurilor.

Continuă lectura „Ceaiul din Laos – mai puțin cunoscut, dar delicios”
Ceaiul din Laos – mai puțin cunoscut, dar delicios 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul care înflorește (Blooming Tea), un spectacol magic

Blooming Tea sau ceaiul înfloritor este un bulb artizanal creat din frunze de ceai și flori, care, pus în apă fierbinte, se deschide și capătă o formă deosebită.

Reprezintă o experiență completă, deoarece te poți bucura de spectacolul desfacerii florii, de eliberarea aromei și de gustul fin al infuziei. Fiecare boboc este o operă de artă în miniatură, la început ascunsă.

Continuă lectura „Ceaiul care înflorește (Blooming Tea), un spectacol magic”
Ceaiul care înflorește (Blooming Tea), un spectacol magic 5.00/5 (100.00%) 4 votes

De ce numim ceaiul CEAI?

În limba română, cuvântul “ceai” se folosește în mod curent pentru a desemna o infuzie de plante, nu doar infuzia de planta ceaiului (Camellia sinensis). Acest sens este menționat chiar și în DEX: “băutură obținută prin macerația, infuzia sau decocția frunzelor de ceai sau a unor plante medicinale”.

Totuși, există și un cuvânt dedicat pentru infuziile de plante – tizană. Dacă auziți acum pentru prima dată de el, nu sunteți singurii 🙂 Este o formă veche și se folosește extrem de rar.

Cuvântul românesc “ceai” provine din rusescul “čai”. Însă cum s-a ajuns la această formă și de ce diferă de “ceaiul” din alte limbi, care folosesc o variațiune a termenului „te”?

Să o luăm cu începutul.

Continuă lectura „De ce numim ceaiul CEAI?”
De ce numim ceaiul CEAI? 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Rețetă: Ceai rece răcoritor cu cireșe și lămâie

Cireșele sunt vedetele verii, așa că nu puteau să lipsească din galeria de ceaiuri reci ale sezonului. Chiar dacă se întâlnesc mai rar în sortimentele de ceai cu fructe, le-am ales să facă echipă cu lămâia într-un iced tea de vară, cu gheață din belșug.

Poți folosi ca bază un ceai verde simplu, ca Sencha, sau chiar unul aromatizat cu fructe, ca Viață Veșnică sau Forțe Proaspete, pentru un gust mai intens.

Continuă lectura „Rețetă: Ceai rece răcoritor cu cireșe și lămâie”
Rețetă: Ceai rece răcoritor cu cireșe și lămâie 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Ceainicele simpatice din colecția de vară 2021

Vara nu mai are răbdare și, cu toate că se ascunde în unele zile după nori pufoși de ploaie, se vede că se instalează confortabil pe la noi. Ce moment mai bun să vă prezentăm o colecție de ceainice vesele, perfecte de servit ceaiul preferat?

Fresh Lemon

Începem cu cel mai jucăuș ceainic, cu o capacitate de 1400ml și realizat din porțelan. Fresh Lemon imită silueta și culoarea unei lămâi, astfel că va face cu siguranță senzație în fața prietenilor. Poți pregăti ceai pentru 6-8 cești, iar dacă vrei să asortezi aspectul la aroma conținutului, îți recomandăm ceaiul Lămâie Verbină.

Continuă lectura „Ceainicele simpatice din colecția de vară 2021”
Ceainicele simpatice din colecția de vară 2021 5.00/5 (100.00%) 3 votes

3 recipiente pentru prepararea ceaiului Pu-erh

Ceaiul Pu-erh are o aromă specială, datorită fermentării și învechirii îndelungate, care îi conferă tonuri de pământ, vegetale, florale, fructate sau dulci. Pentru a te bucura de gustul său aparte, este nevoie de o infuzare corespunzătoare. În articolul de astăzi îți povestim, pas cu pas, cum poți prepara ceaiul Pu-erh ca să-i pui în valoare aromele și ce vase poți folosi, indiferent că alegi tort de ceai sau frunze simple.

Pe lângă recipientele în care vei infuza ceaiul Pu-erh, îți recomandăm să pregătești o cană și câte un bol de ceai/ o ceașcă obișnuită per persoană, pentru servire.

De ce este nevoie de această cană “intermediar”? O ceașcă/ un bol pentru ceai are o capacitate mai mică decât a recipientului de infuzare; astfel, dacă torni direct în ceașcă/ bol, restul de ceai va rămâne prea mult timp în ceainic. În plus, dacă servești ceaiul cu mai multe persoane, prin acest procedeu te asiguri că gustul va fi același pentru toți cei care îl vor bea. La infuzarea Pu-erh fiecare secundă contează!

Continuă lectura „3 recipiente pentru prepararea ceaiului Pu-erh”
3 recipiente pentru prepararea ceaiului Pu-erh 5.00/5 (100.00%) 3 votes