Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune

Dacă ai fost prin Italia, poate ai gustat din celebrii biscuiți crocanți cu migdale.

Cantucci sau cantuccini (biscotti di Prato) sunt un tip de biscuiți tari, copți în formă întreagă la cuptor și apoi tăiați felii, ce-și au originea în orașul Prato de lângă Florența. În partea sudică a Toscanei, aproape de Roma, acești biscuiți crocanți poartă numele de tozzetti, iar în compoziție vei găsi alune de pădure în loc de migdale.

Foto: therealitalianfood.com

Chiar dacă italienii nu sunt mari amatori de ceai, noi credem că biscotti merg de minune alături de un ceai. Așadar, iată o rețetă adaptată a biscuiților toscani, pentru o gustare dulce lângă ceaiul de dimineață sau de amiază:

Ingrediente (pentru circa 30 de biscuiți)  Continuă lectura „Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune”

Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune
5 (100%) 1 vote

Ceaiul este bun și pentru plante

Frunzele de ceai verde sunt potrivite nu doar pentru infuzii savuroase, ci și pe post de îngrășământ natural pentru plante. Se pot folosi atât frunze proaspete, cât și deja infuzate.

Ele îmbunătățesc compoziția pământului din grădină sau din ghivecele pentru flori datorită faptului că sunt bogate în nitrogen, o sursă prețioasă de nutrienți pentru plante, care se elimină treptat în sol. În funcție de modul în care sunt folosite, frunzele de ceai susțin drenajul solului, contribuie la aerarea rădăcinilor plantelor și ajută pământul să rețină umiditate și substanțe nutritive.

Frunzele de ceai pot fi utilizate la compostul pentru grădină, alături de alte ingrediente cum ar fi zaț de cafea, resturi alimentare de la bucătărie sau iarbă. De asemenea, le poți presăra pur și simplu pe pâmântul din jurul plantelor.

Continuă lectura „Ceaiul este bun și pentru plante”

Ceaiul este bun și pentru plante
5 (100%) 1 vote

Gongfu, ceremonia chinezească a ceaiului

Gongfu (sau Kung fu) denumește ceremonia tradițională chinezească a ceaiului. Aceasta acordă atenție în aceeași măsură gustului ceaiului, cât și procesului de pregătire, transformându-l într-o adevărată artă dedicată minții și spiritului.

Originile ceremoniei Gongfu datează în timpul dinastiei Song, iar sub dinastia Ming ea a devenit populară și s-a răspândit în multe zone, mai ales în Fujian, Guangdong și Taiwan.

La fel ca artele marțiale Kung Fu, ceremonia Gongfu este despre mindfulness, despre a deveni conștient de mișcări și a te concentra doar pe pregătirea ceaiului, simțind ‘cha qi’ (energia ceaiului). Astfel, ceaiul este experimentat dincolo de gust, aromă și aspect, influențând deopotrivă corpul și mintea. Continuă lectura „Gongfu, ceremonia chinezească a ceaiului”

Gongfu, ceremonia chinezească a ceaiului
5 (100%) 2 votes

Cum să combini ceaiul și brânzeturile

Povesteam într-un articol anterior despre ceaiul cu spumă de brânză, o băutură de inspirație taiwaneză care a cucerit lumea prin asocierea neobișnuită și gustul sărat-dulce.

Dacă ți se pare interesantă această combinație extravagantă de texturi, astăzi mergem mai departe și îți propunem câteva idei de a asocia ceaiul și brânzeturile rafinate.

Foto: culturecheesemag.com

Deși în mod obișnuit vinul se asociază cu brânzeturile, iată că poți să te bucuri de aceste delicatese și în compania unui ceai bun. Noi credem că merită o încercare!  Continuă lectura „Cum să combini ceaiul și brânzeturile”

Cum să combini ceaiul și brânzeturile
3.7 (73.33%) 3 votes

Cel mai celebru ceainic din lume

Foto: computerhistory.org

Un ceainic alb, simplu, care la prima vedere nu are nimic deosebit. În realitate, este un recipient foarte celebru… în lumea IT. Asta deoarece reprezintă primul obiect realist utilizat ca model în grafica pe calculator.

În 1974, Martin Newell, cercetător în domeniul graficii computerizate la Universitatea Utah din Statele Unite ale Americii, căuta un obiect pe care să-l modeleze tridimensional pe calculator, cu forme destul de complexe, dar nu foarte greu de reprodus. La acea vreme, grafica pe calculator era încă la început, însă Universitatea Utah avea deja un renume pentru cercetările desfășurate în domeniu.

Se pare că soția lui Martin Newell a venit cu ideea ca acesta să folosească drept model ceainicul lor Melitta, cu suprafețe curbe, potrivite pentru a fi reprezentate în 3D. Newell a creat un prototip matematic manual al ceainicului, calculând coordonatele și folosind hârtie milimetrică.  Continuă lectura „Cel mai celebru ceainic din lume”

Cel mai celebru ceainic din lume
3.7 (73.33%) 3 votes

Ceaiul verde și sportul

Îți place să faci mișcare sau chiar practici un sport în mod constant? Ei bine, în acest caz ceaiul este o alegere excelentă pentru tine!

Pe lângă beneficiile obișnuite pe care le are pentru sănătate, ceaiul verde reprezintă o resursă valoroasă pentru persoanele care fac sport, contribuind la energizare, hidratare, rezistență și recuperare.

Ceaiul este atât de bun pentru sănătate datorită unor compuși numiți catehine, antioxidanți puternici care reduc deteriorarea celulelor la nivel molecular, protejând împotriva unor boli degenerative și metabolice. Ceaiul verde, mai ales, este o sursă generoasă de catehine, în special ECEG, având o capacitate antioxidantă de 25-100 de ori mai mare decât vitaminele C și E.

Beneficiile ceaiului în cazul persoanelor care practică în mod constant fitness sunt chiar duble în comparație cu persoanele non-sportive, deoarece rata de absorbție a nutrienților este mai mare. Antioxidanții în cantitate ridicată ajută corpul să metabolizeze grăsimile pe post de combustibil în timpul antrenamentelor lungi, care cresc rezistența la efort. Mai multe studii au arătat că extractul de ceai verde contribuie la îmbunătățirea anduranței în timpul activităților aerobice.

În plus, ceaiul hidratează eficient și poate fi consumat și ca băutură de refacere după efortContinuă lectura „Ceaiul verde și sportul”

Ceaiul verde și sportul
3.7 (73.33%) 3 votes

Un ceai verde fructat și tonic: Zmeură cu Mentă

O combinație fresh care te duce cu gândul la o limonadă savuroasă și mentolată. Așa am descrie pe scurt ceaiul verde Zmeură cu mentă, despre care îți povestim astăzi.

Dacă îți plac ceaiurile verzi aromatizate cât mai natural, acest sortiment va fi pe gustul tău, deoarece alătură două gusturi extrem de plăcute și proaspete. Ai ghicit, e vorba de zmeură și mentă!

Zmeura este acompaniată de bucăți de căpșune, pentru un parfum mai puternic, în timp ce frunzele de mentă conferă infuziei un gust energizant, ce te înviorează cât ai clipi. În plus, menta este excelentă pentru digestie, reduce stările de greață și menține sănătatea cavității bucale – deci suficiente motive pentru a o consuma, pe lângă aroma tonică.  Continuă lectura „Un ceai verde fructat și tonic: Zmeură cu Mentă”

Un ceai verde fructat și tonic: Zmeură cu Mentă
4 (80%) 4 votes

În trend: ceai cu spumă de brânză

Ceaiul cu brânză cucerește Asia și America. Nu, nu e vorba de combinația tipică de mic dejun, ceai + brânză și pâine, cum ai crede la prima vedere.

Ceaiul cu brânză (naigai cha) este un ceai rece, de obicei verde sau negru, servit cu un strat de spumă de lapte și brânză. Băutura este dulce, însă are un after-taste sărat. Un mix care sună cel puțin interesant (după ce ai depășit șocul inițial).

Foto: Facebook Little Fluffy Head

Acest ceai a apărut în anii 2010 la standurile din piețele taiwaneze, când vânzătorii obișnuiau să combine pudră de brânză, sare, smântână și lapte pentru a crea un strat de spumă densă deasupra ceaiurilor reci pe care le serveau. Din Taiwan, băutura s-a extins în China, Malaezia, Singapore. În 2012, o ceainărie din Guangdong, China a înlocuit praful de brânză cu cremă de brânză și a amestecat-o cu lapte, rezultând un topping dulce-sărat, cu gust bine echilibrat.  Continuă lectura „În trend: ceai cu spumă de brânză”

În trend: ceai cu spumă de brânză
3.7 (73.33%) 3 votes

Un ceai aparte: Ya Bao

Mai puțin cunoscut, cu o formă inedită, Ya Bao reprezintă un mister chiar și pentru mulți dintre pasionații de ceai. Te invităm să-i descoperi povestea și, bineînțeles, să-l încerci! 😉

Origini și varietăți

Ya Bao se obține din muguri culeși de la arbuști sălbatici de ceai, care cresc în regiunea Jingmai din provincia chineză Yunnan, la altitudini de circa 1.500 de metri. Mugurii apar ca să protejeze viitoarele ramuri și frunze, iar culesul trebuie să se realizeze cu multă grijă, pentru a permite plantei să continue să se dezvolte. Mugurii sunt recoltați la finalul iernii/ începutul primăverii și apoi uscați la soare.

Însă informațiile interesante despre acest ceai nu se opresc aici. Există mai multe varietăți de Ya Bao, în funcție de tipul de plantă de la care provin. Astfel, mugurii Ya Bao se pot obține din Camellia Sinensis var. sinensis, Camellia Sinensis var. assamica, Camellia Crassicolumna sau Camellia Taliensis (muguri mov), ultimele două fiind specii diferite de planta ceaiului, însă înrudite cu ea. Ele diferă prin gust, culoare și proprietăți chimice în ceea ce privește nivelul de cafeină, teobromină și antioxidanți.  Continuă lectura „Un ceai aparte: Ya Bao”

Un ceai aparte: Ya Bao
4 (80%) 4 votes

De ce să alegi rooibos verde

Rooibosul mai este cunoscut sub denumirea de “ceai roșu”. Atunci de unde până unde rooibos… verde?

Dacă ești pasionat de ceaiuri și infuzii, probabil că ai gustat deja rooibos verde. Dacă nu, nu-i timpul pierdut 🙂 Uite câteva lucruri interesante despre această varietate, pe care te invităm să o savurezi:

  • Rooibosul verde este mai puțin popular în comparație cu cel “clasic”, însă oferă aceleași beneficii pentru sănătate, la pachet cu un gust mai delicat.
  • Frunzele de rooibos verde au o culoare mai deschisă decât varianta obișnuită datorată procesului incomplet de oxidare. Aceasta este și principala diferență dintre cele două sortimente: pentru a obține rooibos roșu, frunzele sunt expuse procesului de oxidare, în timp ce în cazul rooibosului verde acest proces nu are loc. În schimb, după recoltare, frunzele sunt uscate și expuse la abur, astfel că nu mai oxidează, păstrându-și nuanța verzuie.
  • În comparație cu rooibosul roșu, cel verde are un nivel mai ridicat de antioxidanți, pe lângă minerale ca: potasiu, magneziu, fluor, fier, cupru, zinc și calciu.
  • Infuzia de rooibos verde este mai ușoară, dulceagă, cu aromă ierboasă mai pronunțată, dar fără a fi amară sau astringentă.
  • Este o variantă foarte sănătoasă pentru hidratare, deoarece nu are în compoziția sa taninuri, compuși naturali care pot interfera cu absorbția numitor nutrienți, cum ar fi fierul.
  • La fel ca rooibosul obișnuit, se obține din aceeași plantă ce crește în Africa de Sud (Aspalathus linearis) și nu conține cofeină, ceea ce îl face excelent pentru consum pe parcursul întregii zile.

În magazinul nostru online d’Oro Tea găsești rooibos verde premium, provenind de pe plantații controlate strict biologic, care garantează calitatea și gustul produsului.  Continuă lectura „De ce să alegi rooibos verde”

De ce să alegi rooibos verde
3.7 (73.33%) 3 votes