Rețetă: Cel mai bun tiramisu cu matcha

Tiramisu este un desert clasic italian care cucerește gurmanzi din toată lumea prin textura sa cremoasă. Are la bază brânză mascarpone, pișcoturi, ouă, cafea și cacao, dar rețeta a căpătat în timp numeroase forme și variații, fiind adaptată gusturilor diverse.

Noi am ales o rețetă simplă și rapidă, pentru ca așteptarea să nu fie prea lungă. În loc de cacao, acest tiramisu este împrietenit cu matcha, ceaiul verde pudră care face furori datorită aromei speciale, dar și beneficiilor pentru sănătate.

Foto: thecollegehousewife.com

Spor la pregătire și să-l savurezi cu poftă!

Continuă lectura „Rețetă: Cel mai bun tiramisu cu matcha”
Rețetă: Cel mai bun tiramisu cu matcha 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Descoperă Guayusa, ceaiul energizant ecuadorian!

Dacă într-un articol anterior am povestit despre yerba mate, o plantă sud-americană din care se fac infuzii energizante, iată că astăzi îți prezentăm o rudă a sa, mai puțin cunoscută: guayusa.

Foto: healthline.com

Infuzia de guayusa se obține din frunzele de Ilex guayusa, plantă nativă în pădurile tropicale amazoniene. Este consumată în America de Sud, în special în Ecuador, unde are o tradiție veche de secole. Localnicii beau această infuzie pentru a-și păstra starea de atenție și concentrare la lucru, fiind considerată un adevărat “paznic de noapte”. Proprietățile sale se datorează cofeinei, care o fac să fie o alternativă bună la cafea sau băuturi energizante. În plus, reprezintă o sursă de antioxidanți, vitamine, aminoacizi și conține teobromină – substanță prezentă în cacao, ce îmbunătățește dispoziția.

Continuă lectura „Descoperă Guayusa, ceaiul energizant ecuadorian!”
Descoperă Guayusa, ceaiul energizant ecuadorian! 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Yerba mate și tradițiile sud-americane

Alături de ceai, cafea, cacao, kola și guarana, yerba mate este una dintre plantele ce conțin cofeină, folosită de secole pentru a obține o infuzie energizantă, mai puțin astringentă decât ceaiul.

Yerba mate (Ilex paraguariensis) este nativă în America de Sud, iar băutura datează din era pre-Columbiană, când se consuma de către populația Guaraní din Paraguay. Frunzele și crenguțele plantei erau infuzate în apă fierbinte, băutura fiind apreciată în special pentru efectele benefice asupra sănătății. Se credea că sporește vitalitatea și are puteri vindecătoare. Yerba mate era totodată și o plantă cu atribute spirituale, fiind utilizată în ceremoniile religioase și tribale.

Și alte state din regiune, ca Brazilia, Argentina, Uruguay și Chile, apreciau această plantă, astfel că inclusiv după colonizarea spaniolă și răspândirea cafelei și ceaiului în America de Sud, yerba mate și-a păstrat popularitatea. Ba chiar mai mult, s-a răspândit treptat în restul lumii, astfel că acum poți savura această infuzie energizantă pe tot globul.

Continuă lectura „Yerba mate și tradițiile sud-americane”
Yerba mate și tradițiile sud-americane 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Kooridashi – cum să prepari ceai rece în stil japonez

Acum că vine sezonul cald, multe persoane preferă ceaiuri reci, cu gheață din belșug, care dau senzația imediată de răcorire.

Am mai povestit despre cum să obții un ceai rece perfect, dar în articolul de azi vrem să povestim despre o metodă japoneză de a infuza la rece ceaiul, numită kooridashi (sau kouridashi). Această metodă presupune pur și simplu infuzarea frunzelor de ceai folosind cuburi de gheață, lăsate să se topească încet.

Foto: directory.morihata.com

De ce infuzia la gheață?

Infuzând frunzele de ceai în apă caldă, este extras un procent mai mare de tanini, catechine și alți compuși, astfel că poate rezulta o băutură astringentă. De aceea, în cazul ceaiurilor japoneze, în mod obișnuit se recomandă infuzarea la o temperatură mai joasă, în comparație cu alte varietăți de ceaiuri.

Când ceaiul se infuzează în apă rece sau cuburi de gheață, pentru o perioadă lungă de timp, va rezulta o băutură ușor dulce, mai puțin amară și răcoritoare.

Continuă lectura „Kooridashi – cum să prepari ceai rece în stil japonez”
Kooridashi – cum să prepari ceai rece în stil japonez 5.00/5 (100.00%) 2 votes

10 curiozități despre planta ceaiului

Când bem o ceașcă din ceaiul preferat, de obicei ne concentrăm pe aromă, fără să ne gândim la originea frunzelor. Poate dacă suntem cu adevărat pasionați știm din ce zonă provine ceaiul savurat și admirăm cum frunzele se deschid în apă, colorând-o și dându-i acel gust pe care îl iubim.

Deși în limba română numim “ceai” orice infuzie de plante/ fructe/ flori (folosește cineva cuvântul “tizană”?), ceaiul “adevărat” este cel obținut din infuzia frunzelor de planta ceaiului, Camellia sinensis. Despre această plantă vrem să vă povestim azi și să facem cunoștință cu originea ei, prin intermediul unor curiozități:

Continuă lectura „10 curiozități despre planta ceaiului”
10 curiozități despre planta ceaiului 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Earl Grey Affogato, un desert de efect

Earl Grey Affogato e ca primăvara: te ia prin surprindere cu o combinație de cald și rece. Ceaiul negru topește înghețata puțin câte puțin, într-un amestec de gusturi pline de aromă.

Affogato e, la origine, un desert italian pe bază de înghețată și cafea. Așa cum sugerează și numele, înghețata este „înecată” de băutura caldă, rezultând o combinație semi-lichidă, care încântă gurmanzii și răcorește pofta de dulce. În unele locuri este considerat pur și simplu o băutură, nu un desert.

Continuă lectura „Earl Grey Affogato, un desert de efect”
Earl Grey Affogato, un desert de efect 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Cele mai ciudate ceaiuri

„Ciudat este un termen destul de subiectiv în funcție de cultură, locul nașterii sau stil de viață. În general, când spunem despre ceva că e ciudat, ne referim la faptul că este ieșit din comun, diferit de normă, de lucrurile cu care suntem noi familiari. Iar acest lucru este valabil inclusiv în cazul ceaiurilor.

De la ceaiuri cu ingrediente-surpriză până la ceaiuri de-a dreptul bizare, iată câteva băuturi neobișnuite pentru majoritatea dintre noi:

Ceai de usturoi

O astfel de băutură probabil că a fost inventată pentru a ține vampirii deoparte… sau poate doar răcelile. Despre usturoi se știe că are calități antibacteriene, antivirale și antifungice. astfel că alături de miere și lămâie poate fi infuzat pentru a obține o băutură caldă, ce se poate dovedi eficientă în caz de congestii nazale și tuse.

Ceai cu unt din lapte de iac

Se bea în Tibet, unde este reconfortant în zilele friguroase de iarnă. Și dacă untul nu era de ajuns, în acest ceai se pune și sare. Băutura are ca bază un ceai puternic, afumat, care se fierbe câteva ore. Consistent și sățios, ceaiul tibetan cu unt este neobișnuit mai ales dacă ne gândim că prin zonele noastre nu există produse din lapte de iac, dar și prin folosirea de sare.

Continuă lectura „Cele mai ciudate ceaiuri”
Cele mai ciudate ceaiuri 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Prăjitură cu fructe de pădure și banane (fără zahăr)

Azi îți propunem o prăjitură ușoară și delicioasă, dulce-acrișoară, de servit la ceai. Deși nu conține zahăr, bananele își fac treaba bine și gustul va fi unul plăcut. Dacă totuși vrei să fie mai dulce, poți adăuga zahăr când bați albușurile sau poți pune miere deasupra la servire.

Continuă lectura „Prăjitură cu fructe de pădure și banane (fără zahăr)”
Prăjitură cu fructe de pădure și banane (fără zahăr) 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Breakfast Tea: Care este diferența dintre English, Scottish și Irish?

English Breakfast Tea este un sortiment de ceai negru des întâlnit nu doar în ceainării, ci și în restaurante, cafenele, hoteluri și supermarketuri. Îl avem și noi în shopul nostru online. Așa cum sugerează și denumirea în engleză, este un ceai special creat pentru micul dejun, tare, robust, dintr-un mix de ceaiuri negre.

Însă pe lângă acesta, există alte două variante clasice de Breakfast Tea: Scottish și Irish. Care este diferența între ele?

Continuă lectura „Breakfast Tea: Care este diferența dintre English, Scottish și Irish?”
Breakfast Tea: Care este diferența dintre English, Scottish și Irish? 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Noi studii despre beneficiile ceaiului

Un studiu recent întărește dovezile deja existente cu privire la beneficiile ceaiului. Cercetarea a vizat obiceiurile de consum de ceai și cafea, timp de peste 18 ani, în rândul a 46.213 de persoane din Japonia, cu vârste de 40-79 de ani la începutul studiului.

Oamenii de știință au analizat datele referitoare la consumul de ceai și cafea raportat de participanți. Astfel, pentru cei care au supraviețuit unui accident vascular cerebral, o cantitate mare de ceai verde (cel puțin șapte căni pe zi) a redus riscul de deces cu 62%, comparativ cu persoanele care au băut ceai rar, și cu 35% pentru cei care au consumat 1-2 căni pe zi. Un rezultat simlar s-a înregistrat și în cazul persoanelor care avuseseră atac de cord: un risc mai redus de mortalitate dacă erau consumatori de ceai.

Continuă lectura „Noi studii despre beneficiile ceaiului”
Noi studii despre beneficiile ceaiului 5.00/5 (100.00%) 2 votes