De ce spălăm frunzele de ceai înainte de infuzare?

Povesteam în articolul despre cum se folosește un gaiwanfrunzele de ceai trebuie clătite înainte de infuzarea propriu-zisă. Astfel, după ce ai turnat apă caldă în gaiwan și apoi ai scurs-o, același gest îl vei face și pentru frunze. Poate te-ai întrebat de ce este necesar acest procedeu, așa că în articolul de azi dezvoltăm puțin subiectul.

Există câteva motive pentru care frunzele de ceai se “spală”:

ceai alb mao feng

  1. Pentru a deschide mai bine frunzele

Unele ceaiuri oolong au frunzele strânse în forme de spirală sau de sferă, în timp ce sortimentele Pu-Erh sunt adesea comprimate în mici discuri sau blocuri. Dacă infuzăm aceste ceaiuri ca atare, riscăm ca apa să nu ajungă în interior, ci doar să umezească suprafața exterioară. În consecință, băutura rezultată va avea un gust slab. În schimb, după ce clătim frunzele cu apă călduță, o dată sau de două ori, acestea se vor deschide și își vor lăsa ulterior în apa de ceai toată aroma. De obicei, cu cât ceaiul este mai de calitate, cu atât se vor deschide mai ușor frunzele.  Citeste tot

De ce spălăm frunzele de ceai înainte de infuzare?
5 (100%) 1 vote

Recomandări de ceaiuri în funcție de pasiuni și capricii

Fie că sunt prieteni, colegi sau membri ai familiei, majoritatea avem în jur persoane care nu ne înțeleg pasiunea pentru ceai. Sau poate o înțeleg, dar sunt sceptici să încerce la rândul lor infuziile savurate de noi.

Ca să-ți facem misiunea mai ușoară, am pregătit câteva recomandări în funcție de pasiunile sau capriciile celor pe care vrei să-i împrietenești cu ceaiul:

recomandari ceaiuri

Iubitorul de cafea: Cel mai bine ar fi să-l ispitești cu un ceai negru de calitate, care să-i asigure o doză de cofeină, dar într-o formă mai light. Un Assam cu lapte sau un Milky Chai, dacă iubește condimentele, s-ar putea să-i schimbe părerea despre ceai.

Scepticul (cel care crede că ceaiul e o băutură plictisitoare): Servește-i un ceai care înflorește (blooming tea) într-un ceainic pe măsură, din sticlă, pentru a putea admira în voie spectacolul deschiderii. Pentru scepticii care pun accentul pe gust, ceaiul verde “Cele opt comori ale templului” este un bun punct de plecare.  Citeste tot

Recomandări de ceaiuri în funcție de pasiuni și capricii
5 (100%) 1 vote

“Efectul ceainicului”: oamenii de știință au dat verdictul

Ți s-a întâmplat să torni încet ceai dintr-un ceainic și lichidul să picure pe lângă, făcându-te să sari în căutarea unui șervețel? Da, și nouă… Însă acum ne putem lua rămas-bun de la aceste pete nesuferite, pentru că un grup de cercetători francezi au descoperit cum se poate neutraliza “efectul ceainicului” (Teapot Effect). Probabil că erau și ei pasionați de ceai și au zis să îmbine utilul cu plăcutul :D

efectul ceainicului

Așa cum probabil ai observat, dacă ții ceainicul înclinat și torni „în forță”, ceaiul iese într-un flux continuu și ajunge frumos în cești. Însă când ceainicul este aproape gol sau nu-l înclini suficient, lichidul se prelinge pe gura ceainicului.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Lyon au studiat problema și au găsit vinovatul: un efect de “hidro-capilaritate”, care menține lichidul în contact cu suprafața ceainicului când ceaiul iese din gura vasului. Intensitatea efectului este dată de cum se comportă materialul în contact cu apa, de viteza de curgere a lichidului și de gradul de curbare al gurii ceainicului.

Soluția?  Citeste tot

“Efectul ceainicului”: oamenii de știință au dat verdictul
5 (100%) 1 vote

Un ritual dulce pentru ceai: Devonshire Tea (Cream Tea)

Fiind atât de pasionați de ceai, britanicii profită de orice moment al zilei pentru a se reuni în jurul unei cești aburinde. „Și dacă tot ne-am întâlnit să bem ceai, de ce să nu-i punem și ceva dulce alături?” și-au zis ei.

Pe lângă Elevenses, gustarea cu ceai și prăjituri de la ora 11 dimineața, mai există un obicei britanic pentru a crește glicemia și energia.

Devonshire Tea sau Cream Tea este o combinație de scones (mini-chifle), gem și o cremă consistentă de frișcă, servite alături de ceai sau cafea, sub forma unei gustări de după-amiază. Este o specialitate tradițională în regiunea Devon, dar e la fel de populară și în regiunea Cornwall, precum și în alte zone din lume aflate în trecut sub influența Marii Britanii.

Foto: yahoo.com/search

Foto: yahoo.com/search

Partea interesantă este că la Cream Tea se folosește o frișcă specială (clotted cream), consistentă și groasă, similară cu untul. Are un gust diferit față de frișca obișnuită datorită modului de preparare. Această specialitate a luat naștere în Devon ca mod de a separat grăsimea din lapte pentru a face unt.

În mod  tradițional, frișca pentru gustarea Cream Tea se pregătea din lapte nepasteurizat de vacă, lăsat să stea 12-24 de ore în recipiente puțin adânci, apoi încălzit ușor și lăsat să se răcească, pentru alte 12-24 de ore. Grăsimea care se ridică la suprafață, formând cheaguri, se colectează și este gata să fie întinsă pe chiflele calde.  Citeste tot

Un ritual dulce pentru ceai: Devonshire Tea (Cream Tea)
5 (100%) 1 vote

Gustări sărate pentru ceai: scones cu brânză

Dacă te-ai plictisit de dulcegării și vrei să-ți însoțești ceaiul cu ceva bun, dar sărat, încearcă rețeta de mai jos. Scones sunt un fel de mini-chifle pufoase, servite simple sau cu avocado, cremă de brânză, șuncă, măsline etc. Merg de minune la micul dejun sau ca gustare de după-amiază, alături de un Earl Grey, de exemplu.

Foto: newworld.co.nz

Foto: newworld.co.nz

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 50 g unt, la temperatura camerei
  • 25 g fulgi de ovăz
  • 75 g brânză cheddar rasă
  • 150 ml lapte
  • un praf de sare

Citeste tot

Gustări sărate pentru ceai: scones cu brânză
5 (100%) 1 vote

Ouă marmorate de Paște

Paștele acesta te provocăm să încerci ceva nou: pe lângă clasicele ouă colorate, pregătește ouă marmorate! Rețeta vine din China, unde sunt o gustare destul de cunoscută și – surpriză! se prepară cu ceai.

Mai exact, ouăle marmorate sunt ouă fierte tari, gătite într-un mix inedit de ceai, mirodenii și alte ingrediente, astfel că rezultă un preparat aromat, cu un gust cel puțin interesant. Modelul marmorat al ouălor e dat de mici crăpături făcute pe coajă, prin care se imprimă culoarea închisă a infuziei.

Foto: jeanetteshealthyliving.com

Foto: jeanetteshealthyliving.com

Dacă te-ai plictisit de ouăle mâncare doar cu sare și piper, această rețetă merită o șansă. Vezi mai jos cum se gătesc!  Citeste tot

Ouă marmorate de Paște
5 (100%) 1 vote

Flori în ceai

Pe lângă frunze de Camellia sinensis, rooibos, fructe și condimente, în ceaiurile noastre vei găsi buchete de flori care dau aromă și chiar culoare infuziei. Adesea, ele sunt trecute cu vederea și eclipsate de celelalte ingrediente, însă azi le scoatem în față!

flori in ceai

Infuzia de fructe “Regina pădurii” își datorează culoarea intensă florii de hibiscus din componență, care completează restul ingredientelor pentru o băutură parfumată. Și nu doar atât! Hibiscusul întărește sistemul imunitar și este bogat în antioxidanţi, antiseptic, diuretic și tonifiant. Mai găsești hibiscus și în ceaiurile de fructe “Portocală Roșie” și “Căpșune Guava”, dar și în cel de plante “Belșug de Vitamine“.

Din reuniunea florilor în ceai nu putea să lipsească faimosul trandafir. Pe lângă dulceața delicioasă și exotica apă de trandafir, această floare parfumează infuziile cu petalele sale delicate. Îl vei găsi din belșug în ceaiul “Roze Matcha”, în compania ceaiului verde și a pudrei de matcha, dar și în oolongul dulceag “Formosa Jade cu Caise”.

Iubitorii ceairilor albe aromatizate vor fi încântați de „Zmeură cu Trandafiri”, care conține nu doar petale, ci și muguri. Mai discreți, trandafirii sunt prezenți și în ceaiul negru “Afine Cocoa” și în mixul de plante „Terra Tulsi cu Ghimbir”.  Citeste tot

Flori în ceai
5 (100%) 1 vote

Melanj elvețian, o infuzie surprinzătoare

Elvețienii sunt renumiți pentru ceasuri, ciocolată și peisajele montane superbe. Însă azi îți propunem să descoperi un rezultat inedit al măiestriei elvețiene, de data aceasta în materie de ceai. Când ți se face dor de țara cantoanelor, poți să încerci o infuzie gustoasă și colorată de plante: “Melanj elvețian”.

melanj elvetian  Citeste tot

Melanj elvețian, o infuzie surprinzătoare
5 (100%) 1 vote

Cum se obține ceaiul de iasomie

De-a lungul timpului, chinezii au perfecționat metoda aromatizării ceaiului cu iasomie, o adevărată artă ce presupune răbdare, migală și pricepere. Frunzele de ceai sunt amestecate cu flori de iasomie, de la care împrumută mirosul proaspăt, rezultând un sortiment deosebit și o băutură cu gust dulceag, floral, pur. Cum are loc această întâlnire? Iată, pe scurt, care sunt pașii:

cum se obtine ceaiul de iasomie

Pregătire. Frunzele de ceai sunt pregătite pentru aromatizare prin expunerea la abur sau prin uscare cu ajutorul aerului cald. Ambele procese utilizează căldura blândă pentru a opri oxidarea frunzelor și pentru a preveni răsucirea și încrețirea lor. Astfel, ele pot absorbi mai bine parfumul florilor de iasomie, când va începe aromatizarea.

Depozitare. După pregătirea frunzelor de ceai, acestea sunt ținute la loc răcoros până vara târziu, când florile de iasomie sunt gata să fie culese.  Citeste tot

Cum se obține ceaiul de iasomie
5 (100%) 1 vote

Prăjitură marocană cu portocale (Meskouta)

Când spui “Maroc” și “ceai”, te gândești la infuzia dulce-mentolată, răcoritoare, turnată de la înălțime, cu spumă, deasupra căreia plutesc leneșe frunze de mentă. Astăzi ne-am gândit să-ți povestim despre un desert marocan care se potrivește foarte bine la o pauză de ceai (fie el marocan sau nu).

Meskouta (sau Kika) este o prăjitură marocană creată în timpul colonizării franceze și spaniole de la începutul secolului XX. Se prepară fără unt, produs care era rar și foarte scump în acea vreme pentru populația autohtonă.

Meskouta prajitura marocana cu portocale

Foto: teacollection.com

Există mai multe variațiuni ale acestui desert, cea mai cunoscută rețetă fiind cu iaurt. Noi am ales o variantă mai simplă, aromată, care se pregătește ușor, cu ingrediente la îndemână în orice bucătărie.

Ingrediente Meskouta  Citeste tot

Prăjitură marocană cu portocale (Meskouta)
5 (100%) 1 vote