O cană de liniște: ceaiul de lavandă

Dacă primul lucru care-ți vine în minte când te gândești la culoarea mov este lavanda, acest articol este pentru tine! Cu parfumul său puternic, exotic, lavanda sau levănțica este o plantă versatilă, utilizată din antichitate în ritualurile de frumusețe și ca remediu natural. Poate ai auzit de ea ca parfumant pentru rufe și locuință, însă află că are și alte întrebuințări.

Se folosește ca ingredient în deserturi, dulceață, ciocolată și înghețată, pentru extracția de ulei esențial de aromoterapie, dar și în industria cosmetică. În plus, ține la distanță țânțarii și alte insecte, care nu suportă mirosul ei. Cum probabil ați ghicit, lavanda se poate infuza pentru a obține o băutură calmantă, liniștitoare. Nu este un ceai foarte des întâlnit, însă e interesant de încercat, mai ales că vine și cu ceva proprietăți benefice.

O cană de liniște: ceaiul de lavandă   despre ceai

Foto: lordingtonlavender.co.uk

Beneficiile ceaiului de lavandă

  • Are efect calmant. În cazul persoanelor stresate, ceaiul de lavandă acționează ca un calmant natural asupra corpului și minții, ajutând la relaxare.
  • Asigură un somn liniștit. Cei care adorm greu pot bea înainte de culcare un ceai de lavandă, cu efect ușor sedativ. Descoperă în acest articol alte ceaiuri pentru a te odihni mai bine.
  • Este bun pentru stomac. Contribuie la ameliorarea unor probleme gastrointestinale, ușurând digestia și prevenind balonarea sau crampele.

În timpul sarcinii, ceaiul de lavandă nu este recomandat, deoarece poate produce complicații.

Cum se prepară ceaiul de lavandă 

Citeste tot

O cană de liniște: ceaiul de lavandă 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Povestea ceaiului Assam

În anii 1820, aventurierul scoțian Robert Bruce descoperă o plantă sălbatică în regiunea tropicală Assam din nord-estul Indiei, situată de-a lungul fluviului Brahmaputra. Este vorba de Camellia Assamica, o varietate locală a celebrei Camellia Sinensis, planta ceaiului. O trimite la Calcultta, pentru a fi studiată, iar câțiva ani mai târziu ia naștere Compania de Ceai Assam, care începe cultivarea plantei în valea cu același nume. Astfel, pe piața ceaiului, India devine un competitor serios pentru China.

De atunci, ceaiul Assam a câștigat în popularitate și a ajuns în cești din toată lumea, inclusiv în sortimentele English Breakfast sau Irish Breakfast, dar și în aromatul Masala Chai.

Povestea ceaiului Assam   despre ceai

Foto: pinterest.com

Datorită climei tropicale, a umidității și temperaturilor ridicate, regiunea Assam reprezintă un loc ideal pentru dezvoltarea plantei ceaiului. Deși aici se cultivă inclusiv ceaiuri albe și verzi, ceaiul negru este cel mai celebru.  Citeste tot

Povestea ceaiului Assam 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Gătește cu ceai!

Astăzi ne punem din nou șorțurile și intrăm în bucătărie nu doar pentru a pregăti o băutură delicioasă, ci a descoperi cum putem folosi ceaiul la gătit, astfel încât să profităm la maxim de gustul său.

Biscuiți și prăjituri

Cea mai simplă metodă de a utiliza ceaiul când prepari ceva dulce este să-l adaugi în aluat. În loc de esența clasică de vanilie, pune-ți în valoare desertul cu o pudră de matcha sau chiar cu frunze de ceai, pe care le mărunțești cu ajutorul unui mojar sau a unei râșnițe de condimente. Vezi câteva rețete mai jos!

Gătește cu ceai!   retete ceai

Foto: justonecookbook.com

Infuzie de lapte/ smântână

În loc să infuzezi ceaiul în apă, folosește lapte sau smântână caldă și obții un dressing aromat, gata de împrietenit cu preparate fel de fel. De exemplu, o astfel de infuzie cu ceai verde sencha se va potrivi într-un bechamel sau într-un sos alb pentru paste și orez, în timp ce infuziile de plante vor merge bine la înghețată ori cremă de zahăr ars.

Mix pentru friptură

Ceai și friptură? Da. În amestecul de ierburi aromatice cu care freci carnea înainte de a o pune pe grătar își vor găsi locul cu ușurință și frunzele de ceai, alături de sare, piper, zahăr sau usturoi. Folosește un ceai de tipul Lapsang Souchong ca să dai preparatului o aromă ușoară de afumat.  Citeste tot

Gătește cu ceai! 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul japonez – cum a început totul

Te invităm să savurezi o ceașcă de ceai japonez și câțiva biscuiți de istorie despre tradiția impresionantă a acestei băuturi în Țara Soarelui Răsare!

Japonia a făcut cunoștință cu ceaiul în secolul al VIII-lea, datorită contactelor cu China, consumul de ceai fiind strâns legat de budismul zen. Călugării japonezi călătoreau în China pentru a învăța la mănăstirile de acolo și s-au întors în țara lor nu doar cu învățături, ci și cu semințele de Camellia Sinensis.

Ceaiul a început să fie consumat în timpul ritualurilor budiste, dar și la ceremoniile și evenimentele de la Curtea Imperială a Japoniei. La acea vreme, doar nobilimea și membrii mănăstirilor budiste aveau ocazia să-l consume, fiind un bun de lux. Pentru oamenii de rând, ceaiul era un elixir misterios și inaccesibil.

Ceaiul japonez – cum a început totul   despre ceai

Cultivarea ceaiului în Japonia a luat avânt după ce călugărul zen Myoan Eisai s-a întors din China și a plantat ceai în Munții Sefuri, zonă aflată astăzi la granița prefecturilor Saga și Fukuoka. Inspirat de Eisai, călugărul Myoe Shonin a cultivat la rândul său planta în Uji, Kyoto, care a devenit principala regiune producătoare de ceai a Japoniei, la acea perioadă. Așa a luat naștere ceaiul Uji, unul dintre cele mai rafinate și reprezentative varietăți de ceai japonez. În timp, culturile de Camellia Sinensis s-au răspândit în toată Japonia, spre Nara și apoi Shizuoka, iar ceaiul și-a pierdut exclusivismul și a început să fie băut și de oamenii obișnuiți.  Citeste tot

Ceaiul japonez – cum a început totul 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente

Am vorbit deja despre câteva utilizări alternative ale ceaiului și cum pot fi folosite frunzele de ceai în alte scopuri decât delicioasa băutură. Pentru că se apropie Paștele, în articolul de astăzi explorăm o altă idee inedită: ouă vopsite în infuzie de ceai. Iar ca rezultatele să fie mai spectaculoase, am mai adăugat pe listă condimente și alte plante.

Îți spunem de la început: nu te aștepta ca nuanțele să fie la fel de intense ca cele obținute din vopselele clasice de ouă. Însă te vei bucura de o experiență relaxantă, îți vei antrena creativitatea și vei intra în atmosfera de sărbătoare. Este o activitate perfectă inclusiv pentru cei mici.

Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente   inspiratie

Vopsitul ouălor în acest mod nu e o știiță exactă, iar culoarea obținută variază în funcție de ingredientele tale și de calitatea lor, astfel încât codul de nuanțe de mai jos este pur orientativ. Fii pregătit să descoperi noi nuanțe interesante din ingredientele pe care le ai la îndemână! Te încurajăm să încerci combinații diferite!  Citeste tot

Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Pandișpan cu ceai de iasomie

Noi credem că sezonul perfect pentru a bea ceai de iasomie este primăvara, când aroma infuziei completează atmosfera de afară; parfumul proaspăt al ceaiului de iasomie aduce a natură înverzită și încălzită de soare. Plus că alungă astenia, te binedispune și îți dă energie să-ți transformi ziua într-un buchet de momente memorabile.

Astăzi, însă, îți propunem să folosești ceaiul de iasomie la un desert: un pandișpan pufos, a cărui pregătire să nu-ți ia mult timp, ca să o zbughești afară, la aer curat.

Pandișpan cu ceai de iasomie   retete ceai

Foto: pinterest.com

Rețetă: pandișpan cu ceai de iasomie

Ingrediente

  • 200 g unt
  • 3 lingurițe ceai de iasomie
  • 190 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 3 ouă
  • 120 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Citeste tot

Pandișpan cu ceai de iasomie 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare

Când vine vorba de ceainice de lut, vârful de gamă este reprezentat de Yixing, un model chinezesc foarte apreciat și premiat datorită calităților sale. Se spune că dacă folosești un ceainic Yixing pentru mulți ani, la un moment dat vei putea face un ceai doar tunând apă fierbinte în vasul gol.

Te invităm să descoperi mai multe despre aceste ceainice deosebite în cele ce urmează!

Ceainicele de lut Yixing   ghid de utilizare   despre ceai

Ce au special ceainicele Yixing?

Deopotrivă estetice și funcționale, ceainicele Yixing (yeeshing) sunt de o calitate superioară, fiind realizate din lut zisha, bogat în  fier și cuarț, care se găsește numai în zona Yixing din provincia chineză Jiangsu. Lutul Yixing nu conține plumb, arsenic, cadmiu sau alte substanțe toxice. Datorită porozității, acest tip de lut absoarbe aromele delicate ale ceaiului, iar vasul devine tot mai parfumat cu fiecare utilizare. În plus, lutul zisha păstrează foarte bine căldura și intensifică gustul ceaiului.  Citeste tot

Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare 4.50/5 (90.00%) 2 votes

Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire

Când te gândești la trandafiri, foarte probabil îți apar în minte inimioare multe și tot felul de imagini romantice. Însă locul trandafirilor nu e doar în buchetele de flori, în decorațiuni sau într-o dulceață delicioasă, ci se potrivesc de minune și în ceașca de ceai. Da, ai citit bine. Petalele de trandafiri pot fi infuzate și servite sub forma unei băuturi aromate, care se asortează inclusiv cu ceaiul verde sau cu cel negru.

Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire   despre ceai Ceaiul de tradafiri sau, dacă e să fim corecți până la capăt, infuzia de trandafiri se face din petalele uscate ale florii sau din bobocii cu parfum delicat. Pe lângă aroma fină, această băutură vine și cu beneficii pentru sănătate.

Beneficiile ceaiului de trandafiri

Petalele de trandafir sunt o sursă valoroasă de vitamina C, care atenuează expunerea nocivă la toxine și radicalii liberi. Vitamina C susține sistemul imunitar și ajută la producerea de colagen, esențial pentru o piele sănătoasă.

Polifenolii conținuți de trandafiri, alături de alți oxidanți, previn afecțiunile cardiovasculare și protejează împotriva osteoporozei. În plus, ceaiul de tradanfiri contribuie la atenuarea crampelor menstruale, fără efecte adverse. Previne problemele digestive, are un efect benefic asupra rinichilor, eliminând toxinele, și reduce riscul infecțiilor urinare.  Citeste tot

Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa

Când eram mică și mergeam cu ai mei prin vacanțe la munte, mă atrăgeau întotdeauna tufele cu afine coapte. Aș fi stat cu orele să culeg micile boabe aromate, cu degetele pătate de culoarea și dulceața lor….

Îmi plac și acum afinele, așa că m-am bucurat să le descopăr într-un mix interesant de ceaiuri. Și cum o bucurie nu vine niciodată singură, alături de afine am mai văzut fulgi de boabe de cacao, un ingredient gustos pentru doza zilnică de energie.

Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa   dorotearo

Ceaiul Afine Cocoa, căci despre el e vorba, propune o combinație care mi s-a părut cel puțin curioasă: ceai negru și ceai verde Sencha. O echipă nu foarte des întâlnită de mine, dar care mi-a fericit papilele alături de alte ingrediente alese pe sprânceană.

Citeste tot

Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan

Dacă îți plac oolong-urile, trebuie neapărat să încerci Formosa – ceaiul taiwanez! Taiwan, o mică insulă din estul Chinei, nu este foarte cunoscută în lumea ceaiului, în comparație cu Japonia, China sau India, dar sortimentele produse aici sunt extraordinare și merită atenția ta.

Știai că în trecut Taiwanul era cunoscut ca Formosa – “insula frumoasă”? Numele i-a fost dat de navigatorii portughezi care au ajuns prima dată pe acest tărâm în anul 1590, iar de aici și denumirea ceaiului specific. În articolul de astăzi te invităm să descoperi povestea ceaiului taiwanez Formosa!

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan   despre ceai

Ceaiul taiwanez, pe scurt:

  • Peste 90% din producția totală de ceai din Taiwan este oolong.
  • Ceaiul se cultivă pe plantanții de familie, de dimensiuni reduse.

Taiwanul este cea mai mică țară producătoare de ceai și nu are o geografie potrivită pentru cultivarea la scară largă. Totuși, clima rece, umedă și ținutul muntos, alături de măiestria moștenită de la Japonia și China fac din ceaiul taiwanez unul deosebit. Se pune mare accent pe calitate, atât în privința aspectului frunzelor de ceai, cât și a aromei. În regiunile producătoare, există competiții bianuale de ceai, unde cultivatorii vin cu cele mai bune sortimente pentru a fi evaluate de experți. Majoritatea cultivatorilor de pe insulă obțin 4 recolte pe an. Deoarece în prezent ceaiul este o băutură foarte populară în Taiwan, importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile.

Îți recomandăm un ceai Formosa Jade aromat, cu caise și trandafiri! Îl găsești în magazinul nostru online, AICI

Sortimente de ceai Formosa

Citeste tot

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan 5.00/5 (100.00%) 2 votes