O ceremonie a ceaiului în Germania? Da, există!

Despre nemți se știe că apreciază berea, însă poate ați fi surprinși să aflați că există o regiune în Germania unde ceaiul se află la loc de cinste. Și nu vorbim de un obicei recent, ci de o tradiție care a debutat în secolul al XVII-lea!

Datorită poziționării geografice și a legăturilor comerciale cu Anglia și Olanda, în estul regiunii Friesland a înflorit de timpuriu o pasiune pentru ceai, care se menține până astăzi.

Foto: foodal.com

Foto: foodal.com

Când cafeaua a cucerit Germania și alte zone ale Europei în secolul al XIX-lea, locuitorii din Friesland au rămas fideli ceaiului, acesta fiind mai economic. Funzele de ceai puteau fi utilizate de mai multe ori, iar procesul de preparare nu necesita filtre sau aparate de măcinat. Pentru a-și arăta ospitalitatea când primeau musafiri, cei din Friesland puneau mai multe frunze de ceai la infuzat în ceainic, astfel că în timp ceaiul tare a devenit standardul în regiune.

Prin ce se diferențiază ceaiul din Friesland de Est?  Citeste tot

O ceremonie a ceaiului în Germania? Da, există!
5 (100%) 1 vote

Ceaiul în Anglia: de la exclusivism la băutură-cult

Ceaiul și-a făcut loc în lumea britanică la jumătatea secolului al XVII-lea, inițial ca un capriciu scump; doar familia regală și aristocrația și-l permiteau.

Servitorii nu aveau voie să umble cu frunzele de ceai, acestea fiind ținute de stăpâna casei într-un dulap special, alături de cești și celelalte vase. Când se dorea servirea ceaiului, servitorii pregăteau masa, recipientele pentru ceai și aduceau ceainicul cu apă fierbinte. Doamna casei era cea care prepara ceaiul, punând frunzele la infuzat în apă și apoi turnând băutura în cești.

ceaiul in anglia

La poziționarea ceaiului ca băutură exclusivistă au contribuit taxele ridicate, care făceau ca prețul de vânzare să fie foarte mare: la jumătatea secolului al XVIII-lea, taxa pe ceai ajunsese la 119%. Contrabanda nu a întârziat să apară. De-abia în 1784 taxa pe ceai a scăzut la 12,5%, iar ceaiul a câștigat rapid teren în inimile și ceștile englezilor.

Cafenelele londoneze sunt cele care au facilitat popularizarea ceaiului în Anglia. Cafeneaua deținută de Thomas Garway în Exchange Alley a fost unul dintre primele localuri care au servit ceai publicului, atât vrac, cât și gata preparat, în anul 1657. Trei ani mai târziu, primele reclame la ceai lăudau proprietățile sale de revigorare a organismului și de prevenire a îmbătrânirii.  Citeste tot

Ceaiul în Anglia: de la exclusivism la băutură-cult
5 (100%) 1 vote

Ceaiul și laptele

Combinația ceai + lapte deschide o lume întreagă de gusturi și rețete creative, fiind  apreciată în Marea Britanie, Irlanda, Scoția, Canada, Sri Lanka, Hong Kong și India, dar nu numai.

Frunzele de ceai pot fi infuzate direct în lapte sau în apă și lapte. O altă variantă este să adaugi laptele la final, după ce ai infuzat deja frunzele de ceai în apă. De asemenea, laptele poate fi clasic sau vegetal (soia, migdale, orez etc). Acesta conferă consistență ceaiului, rezultând o gustare numai bună!

matcha latte

De unde ideea de a bea ceai cu lapte?  Citeste tot

Ceaiul și laptele
5 (100%) 1 vote

Varietăți mai puțin cunoscute de ceai indian

Dacă ești pasionat de ceai, în special de ceai negru, foarte probabil să fi încercat deja Darjeeling și Assam, celebrele sortimente indiene. Cu toate acestea, în India se cultivă și alte varietăți de ceai, nu atât de populare, însă destul de interesante cât să merite un articol pe blogul nostru :)

ceai negru

Nilgiri

În munții Nilgiri, cunoscuți și ca munții Albaștri, primele încercări de cutivarea a ceaiului au avut loc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După mai multe experimente în valea Ketti, producția comercială a luat avânt pe domeniile Thiashola și Dunsandle, începând cu anul 1859. O sută de ani mai târziu, Glensmorgan a devenit prima zonă din India de Sud producătoare de ceai verde.  Citeste tot

Varietăți mai puțin cunoscute de ceai indian
5 (100%) 1 vote

Hibiscus, culoarea din ceaiurile de fructe

Rubiniu, roșcat, bordo. Infuziile de fructe au o nuanță vie, care, alături de gustul acrișor și revigorant, se datorează adesea hibiscusului, plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru organism.

Originar din zonele tropicale și subtropicale, hibiscusul (Hibiscus sabdariffa) se remarcă prin florile mari, de obicei roșii, din care se prepară băuturi și infuzii tonice, dar care sunt folosite și pentru decor, grație coloritului intens. Alături de măceșe și alte fructe de pădure, hibiscusul face o echipă excelentă pentru sănătate; în special sistemul imunitar are de câștigat de pe urma consumului acestei infuzii.

Foto: myorganiclife.info

Foto: myorganiclife.info

De ce să bei ceai de hibiscus?  Citeste tot

Hibiscus, culoarea din ceaiurile de fructe
5 (100%) 1 vote

Ceai rece cu struguri

De obicei, când ne gândim la struguri ne vine în minte un pahar de vin parfumat sau îi asociem cu un platou de brânzeturi și nuci, în stil franțuzesc. Ei bine, strugurii pot fi folosiți și pentru a pregăti un ceai rece, perfect pentru a ne răcori în zilele caniculare. E super-simplu de făcut și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente.

ceai rece struguri

Ingrediente ceai rece cu struguri

 • 300-350 g struguri fără sâmburi
 • 500 ml apă
 • 2 lingurițe ceai negru
 • câteva cuburi de gheață
 • felii de lămâie, pentru ornare

Citeste tot

Ceai rece cu struguri
5 (100%) 2 votes

Tartă cu piersici și migdale, de servit lângă ceai

Un dulce ușor și răcoritor, foarte gustos, care merge bine alături de o ceașcă de ceai. Astăzi te provocăm să gătești tartă cu piersici și migdale, bună de te lingi pe degete!

tarta cu piersici si migdale

INGREDIENTE

Pentru aluat

 • 175 g făină
 • 85 g unt rece nesărat, tăiat în bucăți mici
 • 1 lingură zahăr pudră
 • 2 gălbenușuri

Pentru umplutură

 • 100 g zahăr pudră
 • 140 g unt
 • 2 ouă bătute
 • 140 g migdale măcinate
 • 50 g făină
 • 3 piersici proaspete sau din conservă, feliate

Mod de preparare

Citeste tot

Tartă cu piersici și migdale, de servit lângă ceai
5 (100%) 1 vote

Cultura ceaiului în Vietnam

Se știe că ceaiul joacă un rol principal în cultura chineză, japoneză sau indiană, însă poate mai puțin cunoscută este popularitatea acestei băuturi în Vietnam. Da, ai citit bine, vietnamezii sunt mari consumatori de ceai, pe care îl integrează în viața lor de zi cu zi. Și noi am fost surprinși să descoperim acest lucru, așa că ne-am gândit să vă povestim câte ceva despre cultura ceaiului în Vietnam.

Foto: vietnamvisa-easy.com

Foto: vietnamvisa-easy.com

Acasă

În Vietnam, ceaiul este prezent în aproape toate activitățile sociale: nunți, zile de naștere, aniversări și alte ceremonii, dar se servește și în semn de ospitalitate sau ca pretext pentru o pauză alături de colegi și prieteni. Ceaiul creează și întărește conexiunile dintre oameni, fiind mai mult decât o simplă băutură. În casele vietnamezilor, ceaiul se bea de câteva ori pe zi, începând de dimineața, după prânz, dar și seara, pentru relaxare – moment bun de stat la povești cu membrii familiei despre cele întâmplate peste zi.

În oraș  Citeste tot

Cultura ceaiului în Vietnam
5 (100%) 1 vote

Câteva curiozități despre ceaiul indian

India este una dintre cele mai mari țări producătoare de ceai din lume și se mândrește cu sortimente celebre. Există numeroase varietăți de ceai indian, însă cele mai cunoscute sunt Assam, Darjeeling și Nilgiri. Desigur, nu putem uita de Masala Chai, rețeta care îmbină ceaiul negru indian cu mirodenii gustoase și le scaldă în lapte.

Indienii consumă 19% din ceaiul de pe glob, deși aproape 76% din ceaiul produs aici este savurat în afara granițelor țării. Alături de Kenya, China și Sri Lanka, India face parte din topul exportatorilor de ceai.

ceaiul indian

Aproape fiecare parte a Indiei are propria regiune de cultivare a ceaiului, cu peste 14.000 de astfel de proprietăți. Cele mai mari cantități de ceai, precum și sortimentele cele mai bune, se obțin în Assam, West Bengal, Tamil Nadu și Kerala.

Poziția geografică a Indiei determină mai multe zone climatice, astfel că ceaiurile au caracteristici distincte în funcție de locul unde sunt cultivate și chiar de plantația în sine. În general, ceaiurile negre ale Indiei au un gust puternic, tare, în timp ce unele se remarcă prin aromele delicate.

Istoria arată că în India ceaiul era consumat încă din anul 750 îHr, iar în secolul al XVI-lea exista chiar un preparat pe bază de legume cu frunze de ceai, usturoi și ulei.

Cultivarea ceaiului în India în scop comercial a luat avânt în secolul al XIX-lea, datorită britanicilor, mari consumatori ai acestei băuturi. Inițial, ei importau ceaiul din China, însă prețul foarte ridicat i-a făcut să se reorienteze. Astfel, britanicii au început să învețe despre producția ceaiului și au experimentat cultivarea acestuia în India.

Guvernatorul Bengalului Warren Hastings, botanistul Sir John Banks, colonelul Robert Kyd sau exploratorul Robert Bruce sunt doar câteva personaje care au contribuit în secolele XVIII-XIX la expansiunea culturilor de ceai în India.


Surse: teatulia.com, teacoffeespiceofindia.com, thespruceeats.com

Câteva curiozități despre ceaiul indian
5 (100%) 1 vote

Ceaiul de la ora 5 și povestea sa

Ce poate fi mai englezesc decât ceaiul de la ora 5? Deși este o tradiție relativ recentă, ceaiul după-amiezii a cucerit inimile englezilor și a intrat în ritualul cotidian, făcând mai ușoară așteptarea cinei. Dar să vedem cum a început totul!

Din Asia, ceaiul a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, prin intermediul comercianților venețieni și portughezi. În Anglia, băutura a fost popularizată în anii 1660 de către regele Carol al II-lea și soția sa portugheză, Infanta Catherine de Braganza, însă de-abia la jumătatea secolului al XIX-lea apare ritualul ceaiului de la ora 5.

Foto: daily.jstor.org

Foto: daily.jstor.org

În secolul al XVIII-lea, cina a ajuns să fie servită tot mai târziu, astfel că la începutul anilor 1800, englezii luau ultima masă a zilei între 19:00 și 20:30. Durata mare de timp dintre prânz și cină le cam făcea foame englezilor, însă curând a apărut și soluția.  Citeste tot

Ceaiul de la ora 5 și povestea sa
5 (100%) 1 vote