Cum a fost la Festivalul Culturii Thailandeze

Ce faci cand auzi de un festival misto, vrei sa mergi dar din cauza [ insert excuse here] nu mai ajungi? Te bucuri nespus cand este anuntata o noua editie, iti notezi in agenda si iesi din casa chiar daca afara ploua/sta sa ploua/ a plouat si te gandesti ca poate ar fi mai bine sa stai pe canapea cu un ceai aromat intr-o mana si cu o carte intr-alta.

Asadar, duminica 24 iunie, am iesit si ne-am dus la Festivalul Culturii Thailandeze care avea loc in Muzeul Satului. La poarta am fost anuntati ca dansul s-a terminat, dar ca exista un stand cu mancare si ca urmeaza sa avem parte de mancare thailandeza. Mmmm! Sa vedem, sa gustam.

Din toate minunatiile de acolo am ales patru feluri de mancare (au castigat cele care ne-au facut mai mult cu ochiul).

Si daca luai de mancare, iti dadeau din partea casei o bautura care in dozator parea roz – „Thai herb drink”.

Cum a fost mancarea? Delicioasa. Si suprinzatoare. Ma asteptam ca unele preparate sa fie dulci si erau sarate. Si invers. De fapt, mai toate erau dulci, ceea ce a fost suprinzator. La fel de surprinzator a fost sa aflu ca ei nu au aperitive, felul intai, felul doi si mananca din toate odata. Si supa de tapioca cu bucati de nuca de cocos nu e supa pentru felul intai, cum credeam, ci e desert.

Aspectul m-a dus cu gandul la mormoloci (!) dar gustul era foarte dulce si cumva haios. Felul meu preferat din tot ce am gustat acolo.

Si ceaiul? Adica „thai herb tea”?

Vecinii nostri de masa au spus ca este „apa chioara”. Te uitai in paharel si vedeai un lichid incolor. Gustai si iti dadeai seama ca e un fel de apa aromata, o bautura potrivita pentru dulce-sarat-dulce-dulce ce ai mancat. Si te racorea!

Nu stiu de ce am ramas cu impresia ca am baut ceai thailandez. (Din ignoranta!) Ceaiul thailandez are la baza ceai negru caruia i se adauga apa din flori de portocala, multe mirodenii si se indulceste cu zahar si lapte condensat. Bautura din fata mea era o infuzie. Doar o infuzie.

Cum a fost la Festivalul Culturii Thailandeze 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Ghidusii din calatorii – episodul Gabrovo, Bulgaria

La inceput de iunie, in drum spre buricul Bulgariei, Kazanlak, unde se tinea Festivalul Trandafirilor, ne-am oprit pe drum in Gabrovo, pentru „a face plinul”.

In parcul central, langa un teren de joaca am gasit un loc care era pe jumatate restaurant, pe jumatate ceainarie, pe jumatate cofetarie. Decor dragut, terasa si mai draguta, mancare buna, prajituri apetisante – ce altceva ti-ai mai putea dori?  A, un ceai! : )

Meniul era si in engleza si asa am putut sa comandam un ceai cu denumire fistichie – nimic chinezesc, doar denumire fistichie. Pfaa, primul meu ceai bulgaresc! Sau primul baut pe teritoriu bulgaresc.

Nu mai tin minte numele ceaiului, nici gustul (rusine sa-mi fie) dar nu o sa uit ce am gasit in ceainic. Asta:

–          Ia uite! Ce dispozitiv ciudat!

Am luat-o, am intors pe toate partile, am testat-o. Deci are o strecuratoare si un suport ….ce face suportul? De ce are chestia aia?

A trebuit sa ma intorc din Bulgaria, sa ajung la descarcatul pozelor, ca sa imi pice fisa: e o strecuratoare care, o data folosita,  poate fi pusa pe masa fara a o pata . E mai igienic, din atatea puncte de vedere. Nu trebuie nici macar inghesuita pe farfurioara de la cescuta, se pune lunga.

Pe noi ne-a indus in eroare faptul ca aveam un ceai preparat cu ceai la plic si ni s-a adus si strecuratoare…Ce concept! : )

PS: Cafeneaua – hai sa o numim asa – se numeste „Lipite” si e foarte ok si la capitolul preturi. Daca nu stii chirilica, uita-te dupa  o banda galbena pe un geam pe care scrie ”Aunume”

Ghidusii din calatorii – episodul Gabrovo, Bulgaria 5.00/5 (100.00%) 6 votes

Relaţia mea cu ceaiul.

La inceput a fost un ibric mare, maro, in care bunica arunca o mana de flori de tei uscate cand apa era in clocot.

Florile erau cumparate din piata, uneori de la baieti care timp de cateva zile deveneau culegatori profesionisti de flori de tei si apoi, timp de alte cateva zile, se plangeau de ochii umflati si rosii. Florile erau puse la uscat pe sifonier, in dormitorul mare, si timp de doua saptamani, camera aia mirosea divin! Uscate, indesate in saci de panza si sacii in debaraua cu oale. Aproape zilnic saculetul de deschidea ca bunica sa faca ceai la cele mici.

La inceput, ceaiul erau de un singur fel: de tei. Si era tare bun. Apoi am crescut, m-am imbolnavit, si am facut cu cunostinta cu ceaiul de ceapa. Si cu ala de pelin. Si cu cel de menta. Si daca nu a fost menta, a fost smochin – dar fara zahar, ca zaharul in acest caz face rau. Si mierea la fel. Hai, hai, bea tot, pana diseara trebuie sa termini sticla asta de un litru.

Au trecut si vremurile grele, am mai crescut, am iesit in oras si asa am cunoscut ceaiul de zmeura, cel de piersica, cel de portocale, cel cu scotisoara. Am fost pusa sa aleg intre verde si negru – si alegeam in nestiinta de cauza.

Si apoi am intrat intr-o ceainarie. Stiti vorba aia, ca prima data nu se uita? Ei, am uitat. Nu stiu cand am intrat in prima ceainarie, nu stiu nici care a fost. Randez-vous de la Universitate? Green Tea? Tot ce se poate. Amnezia continua, caci nu pot da detalii nici in legatura cu a doua ceainarie. Imi amintesc insa ca le cautam cu avididate. Orice ceainarie noua erau cautata si testata. Proiectele se discutau mult mai bine in ceainarii; intalnirile business tot acolo se stabileau; cat despre cele cu prietenii apropiati…ce poti sa iti doresti mai mult cand ai langa tine o persoana draga si posibilitate de a avea orice ceai din lista asta lunga cu ingrediente magice?

Am un prieten care iubeste la nebunie sa citeasca meniurile de ceai – si sunt ceainarii care au adevarate tomuri. Pe mine ma sperie un pic listele prea lungi. Sunt entuziasmata la inceput, curioasa, dar alegerea e greu de facut. Pana la urma o iau din aproape in aproape: aleg tipul de ceai, apoi aleg cantitatea de ingrediente. Dupa verde si negru, a aparut ceaiul rosu. Apoi cel alb.

Au urmat cadouri de tipul ceainic colorat, cana cu strecuratoare de portelan inclusa (ce ghidusie mi s-a parut la vremea aia), diverse pliculete cu diverse ceaiuri si chiar cutii cu renumitul ceai englezesc. S-au schimbat multe de la ceaiul de tei al bunicii dar continui sa explorez lumea ceaiului. Acum e randul tau.

Care e povestea relatiei tale cu ceaiul?

(sursa foto)

Relaţia mea cu ceaiul. 4.83/5 (96.67%) 6 votes

Bine ai venit, iubitorule de ceai!

Te asteptam! Ai sosit la momentul potrivit. 🙂 Tocmai faceam ultimele pregatiri pentru deschiderea celui mai fain magazin de ceaiuri: d’Oro Tea. Ne-am gandit sa adunam intr-un loc cele mai bune ceaiuri, nemaiauzite, negandite, din care sa iti alegi dupa pofta inimii sau dupa dorul ei.

Dar o sa vina si vremea cand o sa povestim mai multe despre ceaiurile noastre si de ce sunt ele speciale. Deocamdata, fa-te comod.Simte-te ca acasa, in locul tau confortabil. Reazema-te de perna asta colorata, de inspiratie orientala si serveste un ceai. Sa fie verde sau oolong? Lasa ceasca sa-ti incalzeasca mainile si inspira adanc aroma simpla si puternica. La ce te gandesti?

Nu stiu daca esti vorbaret din fire, dar sper ca ceaiul o sa-ti dezlege limba si o sa te faca sa-mi vorbesti despre dragostea pe care i-o porti. In fond, asta o sa facem aici, o sa povestim despre ceai, despre arta savurarii lui, despre placerea pe care ne-o ofera, despre micile momente de evadare, despre lumea pe care ne-o deschide. In fiecare ceai e o lume intreaga si noi o vom descoperi impreuna.

Esti pregatit? Sa-ti mai torn o ceasca?

(sursa foto)

Bine ai venit, iubitorule de ceai! 4.86/5 (97.14%) 7 votes