De ce să alegi un ceainic din fontă

Ceainicele din fontă sunt un element important în ceremonia japoneză a ceaiului și un accesoriu valorificat pentru eleganță și durabilitate.

Fonta – aliaj de fier și carbon, conferă rezistență vasului și păstrează eficient căldura, astfel că reprezintă o alegere inspirată pentru iubitorii de ceai care vor să-și prepare băutura preferată în condiții cât mai bune. Te invităm să citești povestea ceainicelor de fontă, beneficiile lor, dar și câteva sfaturi pentru întreținere!

ceaince-fonta

Istoria ceainicelor de fontă

Ceainicele de fontă au început să fie utilizate în Japonia, cel mai probabil în secolele XVII-XVIII, după popularizarea ceaiului verde Sencha. Acesta era format din frunze întregi, spre deosebite de Matcha, folosit sub formă de pudră. În societatea japoneză, Sencha s-a transformat într-un ritual informal de savurare a ceaiului alătui de familie și prieteni, care necesita ustensile corespunzătoare. Pentru că vasele și instrumentele chinezești folosite la pregătirea ceaiului erau destul de scumpe, a apărut ceainicul din fontă, numit și Tetsubin. Acesta a devenit un vas casnic comun, utilizat la fierberea apei, pregătirea ceaiului și chiar la încălzirea locuinței. În secolul al XIX-lea, design-ul ceainicelor de fontă a evoluat de la simplu la foarte elaborat, prețul crescând proporțional cu gradul de complexitate al ornamentației. 

Motive pentru a alege un ceainic de fontă

  • Fierul păstrează temperatura apei uniformă, iar aroma frunzelor de ceai se extrage mai bine.
  • Îngrijit corespunzător, ceainicul de fontă are o durată de viață foarte lungă, de câteva decenii.
  • Este rezistent.
  • Reține căldura mai eficient decât ceainicele de lut sau ceramică.
  • Oferă siguranță, deoarece nu conține elementele chimice cu potențial toxic.
  • Datorită aspectului estetic, poate fi folosit și ca element de decor.
  • Contribuie la absorbția de fier în organism (doar ceainicele care nu sunt emailate în interior).
ceainic-fonta
Foto: mountainroseblog.com

Cum se păstrează și curăță un ceainic de fontă

  • Spală ceainicul doar cu apă caldă, fără detergent sau bureți aspri. Clătește-l bine, apoi, folosind o cârpă curată și uscată, șterge interiorul și exteriorul vasului cât este cald.
  • Nu-l pune la cuptorul cu microunde sau la mașina de spălat vase.
  • Evită să prepari ceai de fructe în el, pentru a nu eroda căptușeala de email. Folosește-l pentru ceaiurile albe, negre, verzi sau rooibos.
  • Nu-l lăsa umplut cu apă sau ceai pentru perioade lungi de timp.
  • Nu folosi ustensile de bucătărie care ar putea să-i deterioreze interiorul.

Ceainicele de fontă care nu sunt emailate pot fi folosite la foc mic deschis, însă trebuie umplute cu apă înainte, în caz contrar riscând să se crape. După ce apa fierbe, oprește focul și mai așteaptă un minut, pentru ca ceainicul să aibă timp să se încălzească în totalitate.

În magazinul nostru online găsești ceainice de fontă de dimensiuni și forme diferite. Alege-l pe cel potrivit ție!

ceainice fonta

Foto: mountainroseblog.com, pinterest.com

Surse: everabundant.blogspot.ro, teaminded.com, tea-time365.blogspot.ro

De ce să alegi un ceainic din fontă
4.7 (94.29%) 7 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *