Fa cunostinta cu ceaiul verde sencha!

Sencha este o varietate de ceai verde ce provine din Japonia, unde reprezinta unul dintre cele mai populare si consumate sortimente. Cu un procent impresionant de 80%, sencha ocupa primul loc in topul ceaiurilor produse in aceasta tara.

Modalitate de obtinere si proprietati

Aroma ceaiului sencha depinde de sezonul si locul in care se cultiva, insa in general ceaiul obtinut din prima recoltare a frunzelor este considerat cel mai bun. In timpul iernii, planta de ceai acumuleaza substante nutritive, astfel ca frunzulitele delicate care apar in primavara contin o concentratie ridicata de nutrienti. Sezonul sencha debuteaza la inceputul lui aprilie si se intinde pana in luna mai, in functie de regiunea in care se afla plantatia.

Foto: createtea com
Foto: createtea com

Procesul de prelucrare a ceaiului verde incepe cu expunerea la aburi a frunzelor timp de 15-20 de secunde pentru a preveni oxidarea. Datorita acestei etape, ceaiul verde japonez pastreaza un gust vegetal, usor ierbos. Ulterior, frunzele sunt rulate si uscate, capatand forma unor cilidri foarte subtiri. La final, frunzele se sorteaza si se impart in diferite categorii, in functie de calitate.

Culoarea bauturii este verzui-aurie, iar gustul variaza in functie gradul de expunere la aburi: de la o aroma dulceaga in cazul expunerii scurte (asamushi), pana la una mai puternica, astrigenta, daca frunzele au fost supuse procesului pentru mai mult timp (fukamushi).

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Peparare

Se recomanda ca la infuzarea ceaiului sencha sa se foloseasca apa adusa la temperatura de fierbere, care apoi sa fie racita pana la circa 72 – 82º C, inainte de a fi turnata peste frunze. Timpul general de infuzare este de aproximativ 1-2 minute.

Beneficii

Bogat in antioxidanti, ceaiul verde sencha reprezinta o bautura ideala pentru intarirea imunitatii, datorita proprietatilor antivirale si antiinflamatorii. Catehina este cea mai puternica substanta de acest fel din ceaiul sencha, distrugand radicalii liberi nocivi, responsabili de provocarea a numeroase afectiuni in organism.

Printre beneficiile ceaiului sencha se numara scaderea tensiunii arteriale si reducerea colesterolului, ceea ce-l face eficient in prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. In plus, ceaiul verde normalizeaza nivelul glicemiei la persoanele cu diabet si contribuie la prevenirea acestei afectiuni. Proprietatile anticancer ale ceaiului verde sunt deja renumite.

Ceaiul verde mai ajuta la concentrare si la calmarea anxietatii. Pentru relaxare, frunzele de sencha pot fi infuzate sau utilizate intr-un ritual placut de imbaiere. Pune frunze de sencha intr-un saculet, atarna-l sub un jet de apa fierbinte, la dus sau in cada, si vei avea parte de un rasfat pe cinste!

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Testeaza!

Curios sa incerci cu propriile papile aceasta bautura extrem de sanatoasa si delicata? Ti-am pregatit cateva sortimente gustoase de sencha:

Pentru alte mixuri de ceai sencha, te asteptam in magazinul nostru online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.