Un ceai „exploziv”: Gunpowder

Din China vine praful de puşcă şi tot acolo îşi are originile şi un ceai „exploziv” de bun: Gunpowder.

În ciuda aparenţelor, Gunpowder este la fel de paşnic ca şi celelalte varietăţi de ceai verde. Numele său provine de la aspectul specific, frunzele fiind rulate sub forma unor granule mici, de culoare verde-cenuşiu, care seamănă cu praful de puşcă.

Foto: gardenista.com
Foto: gardenista.com

Această varietate de ceai se remarcă prin gustul intens, cu aromă de fum şi un aftertaste discret de cupru, uşor astrigent. De cele mai multe ori, are un iz ierbos sau chiar mentolat şi picant. Puse în apă fierbinte, perlele de Gunpowder nu produc vreo explozie, cum ar putea sugera numele, ci se desfac în linişte şi creează o infuzie de culoarea mierii.

Datorită comprimării, frunzele de ceai Gunpowder îşi păstrează prospeţimea pentru o perioadă mai lungă de timp. Este bine de ştiut că Gunpowder are un conţinut mai ridicat de cafeină decât alte ceaiuri verzi (35-40 mg/ porţia de circa 250 ml).

Ceaiul Gunpowder provine din oraşul Pingshui, aflat în provincia Zhejiang din China. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acest ceai era al doilea cel mai scump pe piaţa londoneză, după Wu Yi Oolong, un alt ceai chinezesc apreciat de europeni la acea vreme.

Foto: tamborinetea.com.au

În prezent, zona de producţie a ceaiului Gunpowder s-a extins în cea mai mare parte a sud-est de China, precum şi în Taiwan şi Sri Lanka. Este exportat în toată lumea, fiind una dintre varietăţile de ceai verde folosit în componenţa ceaiului Moroccan Mint.

Pentru a obţine acest ceai, frunzele sunt uscate, apoi expuse la aburi şi rulate strâns în granule, care ulterior trec printr-un proces de uscare. Majoritatea ceaiurilor sunt rulate cu ajutorul unor sisteme mecanice, însă sortimentele cele mai bune se obţin prin prelucrare manuală, ca în trecut. Ceaiul Gunpowder de calitate se remarcă prin granulele cât mai mici, strălucitoare, ce indică faptul că la procesul de producţie au fost folosite frunze tinere şi fragede.

Dacă povestea ceaiului Gunpowder te-a făcut curios/curioasă, avem pentru tine două propuneri aromate, care să-ţi gâdile simţurile de teaholic:

Nu ştim cum e în paradis, dar suntem siguri că acest Gunpowder simplu, afumat, uşor dulce-amărui, îţi va oferi o experienţă de neuitat, care te va duce direct în al şaptelea cer, datorită exploziei de arome.

ceai-verde-floarea-orientuluiÎn „Roza Orientului”, Gunpowder se alătură unui mix inspirat de ceaiuri, printre care Sencha, Fog Tea şi Pai Mu Tan, răsfăţate de iasomie, muguri de trandafir, flori de albăstrea şi alte ingrediente savuroase, pe care te invităm să le descoperi.

Un ceai „exploziv”: Gunpowder 4.70/5 (94.00%) 10 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.