Ce gust are vara ta?

Când eram mai mică, ţin minte că vara avea pentru mine gust de vacanţă, de căpşuni şi pepeni dulci şi zemoşi. A cărţi devorate pe nerăsuflate, adulmecând paginile cu aroma lor de mister şi vechi. Mai era şi mirosul acru de fier de la leagănele în care mă dădeam ore în şir, căutând mereu umbra. Zile leneşe, cu parfum de acasă şi dormit până târziu, trezită de soarele de amiază.

Erau veri cu gust de praf şi căldură sufocantă, răcorite doar de picături de libertate şi de plăcerile copilăriei. Altele, dimpotrivă, aveau gust de aer proaspăt de munte şi verde copt, în timp ce simţurile erau năucite de afine, mure sau zmeură, cu textura lor fină, perfectă şi gustul divin. Miroseau a asfalt ud, după ploaie, când aburii se ridicau în dans spre cer, tânjind după compania norilor. Vara îşi lua „La revedere” cu gustul de porumb fiert, ronţăit cu străşnicie de pe ştiuleţi.

Aceleaşi gusturi îmi încântă şi acum verile, iar paleta de arome s-a diversificat. În timp ce unele nuanţe câştigă în intensitate sau strălucire, altele au devenit mai şterse. Descopăr mereu gusturi noi, plăcute, pe care le adaug cu recunoştinţă la albumul deja existent.

ceai-gustul-verii-d-oro-teaUnul dintre ele este o băutură cu petale de trandafiri galbeni şi căpşune, scufundate în ceai verde, care se numeşte chiar „Gustul verii”. Mă număr printre persoanele care beau cu plăcere ceai fierbinte chiar şi în sezonul estival, când căldura băuturii se ia la întrecere cu temperaturile caniculare. Nu mă deranjează, ba chiar mă amuză această competiţie şi mă bucur din plin de ea.

ceai-verde-gustul-verii-dorotea d-oro-tea-ceai-verde-gustul-veriiCelor care nu-şi imaginează cum e să bei ceai cald vara le-aş spune că e un fel de contopire cu atmosfera din jur, ca şi cum ai pune anotimpul cald într-o carafă şi l-ai sorbi încet, în înghiţituri mici, poate ascuns la umbră, profitând de toate aromele sale gureşe. Dacă nu te-am convins, nu-i nimic. Ceaiul „Gustul verii” poate fi savurat foarte bine şi în varianta „ice”, zăpăcit cu lămâie şi ceva cuburi de gheaţă. Romantic, delicat, îmbie la relaxare sub orice formă l-ai încerca.

d-oro-tea-ceai-gustul-verii ceai-gustul-veriiDacă pentru tine vara e mai mult despre gheaţă şi răcoare decât despre ceai cald, uite alte câteva idei care să-ţi învesească sezonul: Reţete cu ceai rece.

Deci, ce gust are vara ta?

Ce gust are vara ta? 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.