Ginsengul este o planta perena cu radacina carnoasa, care creste in zone din America de nord si in Asia de est. Cunoscut si utilizat de mii de ani de catre chinezi, despre ginseng se spune ca reprezinta un adevarat medicament natural datorita proprietatilor sale curative. Mai este cunoscut si sub denumirea Panax, cuvant care are aceeasi origine cu termenul “panaceu”, adica un medicament cu capacitatea de a vindeca orice boala.
Potrivit medicinei chineze traditionale, ginsengul energizeaza si stimuleaza tonusul general. In prezent, planta este apreciata la scara larga pentru beneficiile aduse sanatatii. Ea trateaza astenia, oboseala si anemia, iar potrivit unor studii poate reduce chiar riscul de cancer.
Ginsengul este foarte bun pentru a preveni si a trata racelile, deoarece fortifica sistemul imunitar. Revigorant si tonic, este considerat un afrodisiac eficient. In perioadele agitate, o ceasca de ceai de ginseng ajuta la diminuarea stresului, stimuland concentrarea si atentia. Totodata, reprezinta un antioxidant puternic si incetineste procesul de imbatranire al organismului. Consumul regulat de ginseng ajuta la digestie, reduce nivelul colesterolului si stabilizeaza glicemia.
In doze normale, ginsengul nu are efecte adverse, dar se recomanda sa nu fie combinat cu alte medicamente sau bauturi stimulante. Persoanele hipertensive ar trebui sa evite consumarea acestuia.
De la ginseng se foloseste radacina, partea cea mai bogata in nutrienti. De obicei, aceasta se consuma ca infuzie, dar se intalneste si sub forma de extracte lichide, pudra, capsule sau pliculete de ceai.
Avem pentru voi o combinație specială de ceai verde cu ginseng:
Ceaiul verde „Viata Vesnica” imbina mai multe tipuri de ceai alb si verde cu ginseng, iasomie, coacaze, caise si albastrele, rezultand o licoare catifelata, numai buna pentru o viata sanatoasa condimentata de exuberanta tineretii.
Foto: evernewrecipes.com