Taifas la un pahar de ceai turcesc

Parte importanta a culturii turcesti, ceaiul (cayi) este un simbol al ospitalitatii si prieteniei, dar si al bucuriei de a trai. Pe strada, in piete, in fata magazinelor si a tarabelor, turcii isi savureaza ceaiul in timp ce stau pe scaune mici si discuta subiectele zilei.

Ceaiul a devenit popular in Turcia in secolul XX, ca o alternativa mai ieftina la cafea, iar acum este servit la orice ora din zi, fiind nelipsit de pe mesele turcilor. La ora actuala, Turcia se numara printre primele state consumatoare si producatoare de ceai din lume, iar cele mai mari plantatii de ceai se gasesc in regiunea Rize din estul tarii.

ceai turcesc

Ceaiul turcesc este in mod traditional un ceai negru, insa turistii apreciaza foarte mult ceaiul de mere (elma cayi), fara cofeina, cu un gust dulce. De asemenea, sunt cautate si ceaiurile de salvie, tei, macese sau diferitele mixuri de flori si plante vandute in mici magazine sau in bazaruri.

Ceaiul turcesc se bea dintr-un pahar de sticla avand forma unei cupe de lalea. Se serveste fierbinte, cu doua cuburi de zahar alaturi, iar concentratia poate fi ajustata adaugand mai multa apa fiarta peste ceaiul initial, care are un gust foarte puternic. Puteti alege sa beti un ceai slab (acik), unul mediu sau unul tare (koyu).

Prepararea ceaiului turcesc se face folosind un ceainic special (caydanlik), asemanator cu samovarul, constand intr-un vas mare avand deasupra sa unul mai mic. In recipientul mare se pune la fiert apa, iar in cel mic se pun frunzele de ceai cu putina apa.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Dupa ce apa din ceainicul mare a ajuns la fierbere, se opreste focul si se lasa putin sa se linisteasca. O parte din apa fierbinte se toarna apoi peste frunzele din vasul mic si se lasa la infuzat aproximativ cinci minute. Ceaiul astfel obtinut este unul concentrat si se dilueaza cu apa in functie de preferinta celui care il bea.

Daca vreti sa faceti o scurta calatorie imaginara in fascinantul Istanbul, va invitam la un CEAI TURCESC! Pentru a îl prepara acasă ai nevoie doar de apă fiartă și un ceai negru simplu. Alege sortimentul preferat de pe www.doro-tea.ro!

Taifas la un pahar de ceai turcesc 4.75/5 (95.00%) 12 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.