Carte: Ceai, ciocolata, cafea

Ceai, ciocolata, cafea. Trei capricii la indemana, care ne fac viata mai frumoasa, ne relaxeaza si ne incanta simturile cand avem pofta de ceva bun. Asocierea lor intr-o carte porneste de la faptul ca au in comun atentia la detalii in timpul prepararii si servirii, subtilitatea gustului si multitudinea de arome. Fiecare deschide un univers aparte, in care traditiile de sute de ani si exotismul unor culturi indepartate se imbina cu adaptarile si preferintele moderne. Rezultatul? O paleta generoasa de texturi, mirosuri si culori, de explorat in profunzime.

Iubitorii de ceai, ciocolata si/sau cafea vor descoperi in aceasta carte cateva curiozitati, beneficii si retete inedite. Este o carte usor de parcurs, frumos ilustrata, cu fotografii reusite, care iti fac pofta si te ispitesc sa incerci combinatiile propuse. Nu cuprinde foarte multe detalii, ci mai degraba prezinta o imagine de ansamblu asupra celor trei bauturi.

carte ceai ciocolata cafea oana stefanescu

Am rasfoit paginile dedicate ceaiului si am aflat franturi din istoria sa, insotite de nelipsitele legende. Atractia ceaiului sta mai ales in ritualul care insoteste prepararea sa. Aceasta cere momente dedicate de liniste, deci o rupere de agitatia zilnica, fiind un pretext pentru a incetini ritmul.

Ceaiul este cunoscut din timpuri stravechi in China, insa a inceput sa fie cultivat in jurul anului 350, iar de-abia in secolul al X-lea a ajuns bautura nationala si obiect al comertului. Frunzele de ceai au calatorit din Asia spre in Europa in secolele XVI-XVIII, iar mai tarziu au ajuns si peste ocean, in America. Initial considerata o bautura tamaduitoare, ceaiul s-a transformat dintr-un produs exclusivist in unul pentru toata lumea.

In total, exista peste 2000 de varietati de ceai, printre cele mai celebre fiind Assam, Darjeeling, Ceylon, Keemun, Lapsang Souchong, Gunpowder, Matcha, Sencha etc. Cartea aminteste si de ceaiurile medicinale, mai exact infuziile de plante, care in Romania sunt mai consumate decat ceaiul propriu-zis (Camellia Sinensis).

Povestea continua cu modurile de cultivare si prelucrare a ceaiului si ritualurile de servire a bauturii in diferite parti ale lumii. Sunt prezentare pe scurt cateva sortimente de ceai, in functie de tipul de prelucrare si calitatea frunzelor. Daca vreti sa descoperiti ce se afla in spatele prescurtarilor de tipul BOP, TGFOP1 sau FTGFOP1, citind cartea va veti face o idee despre acestea.

La final, am ales doua retete cu ceai, care ni s-au parut mai deosebite si pe care va invitam sa le testati!

Ceaiul capitanului

Ingrediente

  • 1 cana de ceai English Breakfast
  • putin rom
  • jumatate de ceasca de brandy
  • 2 cesti suc de ananas
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare

Amesteca toate ingredientele, apoi serveste.

————————————————————

Oua fierte cu ceai de iasomie

Ingrediente

  • 6 oua fierte tari
  • 3 cesti de apa
  • 3 linguri ceai de iasomie
  • 2 linguri sos de soia

Mod de preparare

Curata ouale fierte. Intr-un bol, incalzeste apa, frunzele de ceai si sosul de soia. Pune ouale in acest amestec si lasa-le circa 3 ore. Scoate-le si apoi lasa-le la racit o ora.

Carte: Ceai, ciocolata, cafea 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.