Cea mai veche ceainărie din lume

După ceainăria „periculoasă” de pe muntele Hua Shan, astăzi facem o plimbare într-un loc mai accesibil ca locaţie, dar la fel de captivant datorită istoriei extrem de vechi: Tsuen Tea, cea mai veche ceainărie din lume, situată în Japonia.

Aceasta şi-a deschis porţile în secolul al XII-lea, iar în cei peste 800 de ani care au trecut de atunci, membrii familiei Tsuen au pregătit, pe rând, ceai pentru milioane de călători. În prezent, generaţiile 23 şi 24 servesc musafirii din toată lumea cu ceaiuri şi alte bunătăţi.

Foto: watsonwalker.com
Foto: watsonwalker.com
Foto: glbrain.com
Foto: glbrain.com

Casa de ceai Tsuen este amplasată în Uji, lângă Kyoto, aproape de cel mai vechi pod din Ţara Soarelui Răsare, construit în anul 647. Podul Uji constituia un obiectiv strategic important între oraşele Nara şi Kyoto, astfel că acesta era străbătut zilnic de numeroase persoane. În anul 1160, un fost samurai, Tsuen Masahisa, devenit paznic al podului, a început să servească ceai verde călătorilor care treceau prin zonă. Astfel, s-au pus bazele unei case de ceai, care în prezent şi-a păstrat aceeaşi locaţie de acum 8 secole. După moartea lui Tsuen Masahisa, urmaşii săi au continuat să aibă grijă de pod, dar şi să prepare şi să servească ceai.

Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational
Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational

Clădirea care găzduieşte astăzi ceainăria datează din anul 1672, ea fiind refăcută de mai multe ori, în acelaşi timp cu renovarea podului Uji. Ryotaro Tsuen este cel care se ocupă în prezent de administrarea ceainăriei, alături de alţi membri ai familiei, iar fiul său Yusuke urmează să-i ia locul.

Tsuen îşi propune nu doar să comercializeze ceai, ci îi ajută pe oaspeţi să se bucure de această băutură. La podul Uji se pot servi ceaiuri japoneze clasice, ca matcha, sencha sau gyokuro, dar şi alte varietăţi, alătui de dulciuri tradiţionale. Pentru iubitorii de ceai care plănuiesc o vacanţă în Japonia şi ajung în zona Kyoto, un popas la Tsuen, cea mai veche ceainărie din lume, va fi cu siguranţă o experienţă de neuitat!

Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational
Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational
Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational
Foto: facebook.com/TsuenTeaInternational

Deşi are o vârstă venerabilă, compania Tsuen s-a adaptat la era internetului, astfel că ceaiurile sale pot fi cumpărate şi online.

Cea mai veche ceainărie din lume 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.