Scortisoara este unul dintre cele mai populare si iubite condimente, pe care multi dintre noi o asociaza cu orezul cu lapte pregatit de mama in copilarie sau cu merele coapte, parfumate de gustul ei dulceag. Daca in tarile europene scortisoara se foloseste mai ales la prepararea deserturilor, in Asia aceasta aromatizeaza o gama foarte variata de mancaruri, inclusiv sarate, deseori in amestecuri cu alte condimente.
Originara din Sri Lanka si sudul Indiei, scortisoara se obtine din coaja unui copac exotic (scortisorul), care este uscata si ia astfel cunoscuta forma de bastonas. De asemenea, se gaseste si gata macinata sau bucatele mai mici.
Exista doua feluri de scortisoara: cel mai intalnit este tipul cassia, cu o nuanta de mahon si gustul dulce-amarui, intens. Celalalt tip, Ceylon, are o aroma mai dulce si rafinata, culoarea este mai deschisa, iar bastonasele se rup usor.
Beneficii ale ceaiului de scortisoara
Folosita inca din antichitate, atat in bucatarie, dar si ca remediu natural in combaterea unor boli, scortisoara alinta simturile si intareste organismul, facand minuni pentru starea de bine. Consumata sub forma de ceai, are un gust revigorant si numeroase beneficii:
- ajuta la scaderea colesterolului rau si protejeaza inima
- are proprietati anti-virale si anti-bacteriene, inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive, lupta impotriva virusilor si combate infectiile, fiind foarte utila in caz de raceala
- mirosul sau stimuleaza memoria si abilitatea cognitiva
- este un puternic anti-oxidant si protejeaza impotriva radicalilor liberi
- imbunatateste circulatia sangelui
- regleaza digestia si ajuta la slabit
- improspateaza respiratia
Cum se prepara ceaiul de scortisoara
Ceaiul de scortisoara este delicios, se asorteaza minunat cu serile de toamna, dar si cu placinta de dovleac cu nuci si miere. In plus, se pregateste foarte usor: fierbe 2-3 bastonase de scortisoara timp de 15-20 minute in 500 ml de apa. Stinge focul si mai lasa ceaiul inca un sfert de ora sa se infuzeze bine.
Bautura va capata o culoare brun-roscata, foarte placuta, iar gustul sau este dulceag chiar si fara a pune zahar sau indulcitor.
Tips&tricks: Pentru ca aroma degajata sa fie mai puternica, rupe bastonasele in bucati mai mici inainte de a le pune la fiert. In loc de bastonase poti folosi scortisoara praf, in special daca este proaspat macinata.
Ca de obicei, in magazinul nostru online am pregatit ceaiuri cu scortisoara in combinatii savuroase. Uite cateva dintre ele:
- Ceai rooibos Punch de Scorțișoară – Scortisoara si rooibosul se impaca minunat impreuna, ca dovada acest ceai cu gust cremos, la care contribuie si bucățelele de măr, coaja de portocală și petalele de albăstrele
- Ceai negru Masala Chai – Un mix celebru de ceai negru indian cu condimentele specifice chaiului indian. Alintat cu scortisoara dulce, iti va face zilele de toamna mai parfumate, alaturi de un belsug de ganduri bune.
- Ceai plante Terra Tulsi – Pentru cei care abia asteapta iarna, ce poate fi mai delicios decat un ceai cu aroma de scortisoara si ghimbir? Combinatia aceasta unica de plante creeaza o infuzie vesela si sanatoasa, numai buna de baut in timp ce-ti faci planuri pentru sarbatori.