Ceaiul şi somnul

Fiind mari iubitori de ceai, ne place să-l savurăm oricând pe durata zilei, indiferent de oră. Începem dimineaţa cu un ceai energizant, luăm o pauză de la lucru pentru un rooibos delicios, beam alături de prieteni un ceai cu gheaţă răcoritor şi ne încheiem seara cu o infuzie şi o carte alături. Totuşi, dacă ne pregătim de somn, e bine să bem ceai? Vom mai putea dormi?

Ceaiurile conţin cafeină, despre care se ştie că stimulează şi energizează organismul. Consumul de produse ce includ cafeină, înainte de a merge la culcare, poate afecta odihna, cauzând insomnii. Aşadar, se recomandă evitarea acestei substanţe cu 4-6 ore înainte de somn, altfel rişti să resimţi o stare de agitaţie şi să nu poţi adormi.

Foto: mijntuin.org

Deşi la fel de eficient ca mult-îndrăgita cafea când vine vorba de stimularea energiei pe durata zilei, ceaiul are un impact mai redus asupra somnului, în comparaţie cu aceasta, deoarece conţine o cantitate mai mică de cafeină. În plus, unele ceaiuri pot chiar ajuta somnul, datorită concentraţiei ridicate de L-theanină, aminoacid care induce o stare de relaxare şi contribuie la un somn odihnitor. Printre acestea se numără sortimentul japonez Gyokuro.

Cele mai multe infuzii de plante, fructe şi flori nu conţin cafeină (Mate este o excepţie), deci sunt o alegere potrivită pentru a încheia ziua. Totuşi, unele plante pot avea în compoziţie alte substanţe cu efect energizant care să nu te lase să dormi, cum ar fi ginseng sau ghimbir. Dacă te pregăteşti de culcare şi vrei să ai un somn lin, poţi încerca infuzii din plante ca: muşeţel, valeriană, lavandă, melisa, sunătoare.

În cazul în care îţi doreşti un ceai mai aromat, cu un mix de plante, îţi recomandăm sortimentul „Inspiraţie budistă”, pe care îl găseşti în magazinul nostru online.

ceai-inspiratie-budista-doro-teaRitualul pregătirii ceaiului în tihnă îţi va da un sentiment de confort şi relaxare, aşa că bucură-te chiar şi seara de băutura ta preferată!

Surse: ratetea.com, nosleeplessnights.com, viconyteas.com

Ceaiul şi somnul 4.14/5 (82.86%) 7 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.