Cel mai celebru ceainic din lume

Foto: computerhistory.org

Un ceainic alb, simplu, care la prima vedere nu are nimic deosebit. În realitate, este un recipient foarte celebru… în lumea IT. Asta deoarece reprezintă primul obiect realist utilizat ca model în grafica pe calculator.

În 1974, Martin Newell, cercetător în domeniul graficii computerizate la Universitatea Utah din Statele Unite ale Americii, căuta un obiect pe care să-l modeleze tridimensional pe calculator, cu forme destul de complexe, dar nu foarte greu de reprodus. La acea vreme, grafica pe calculator era încă la început, însă Universitatea Utah avea deja un renume pentru cercetările desfășurate în domeniu.

Se pare că soția lui Martin Newell a venit cu ideea ca acesta să folosească drept model ceainicul lor Melitta, cu suprafețe curbe, potrivite pentru a fi reprezentate în 3D. Newell a creat un prototip matematic manual al ceainicului, calculând coordonatele și folosind hârtie milimetrică. 

Foto: computerhistory.org

Alți cercetători au preluat ceainicul Newell și l-au folosit pentru a dezvolta și compara noi elemente software și hardware, transformându-l într-un „obiect de test”, ideal pentru a experimenta noi soluții și a dezvolta cercetările.

Ceainicul Newell sau ceainicul Utah a ajuns o referință geometrică de bază pentru configurarea unor elemente grafice, jucând un rol important în apariția studiourilor de animație Pixar și în dezvoltarea tehnologiilor companiei. Ceainicul și-a făcut apariția inclusiv în animații celebre, ca „Toy Story”, „Monsters, Inc.” și chiar “The Simpsons”.

Noi vă invităm să explorați rafturile cu ceainice ale magazinului d’Oro Tea, poate vă inspiră pentru idei revoluționare sau pur și simplu pentru a bea un ceai bun 🙂


Surse: youtube.com, spectrum.ieee.org

Cel mai celebru ceainic din lume 4.20/5 (84.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.