Cum să prepari ceai la presa franceză

Presa franceză este un tip de filtru pentru ceai sau cafea, în care poți să-ți pregătești foarte ușor băutura preferată. Este o metodă practică, așa că îți recomandăm s-o încerci.

Presa franceză se compune dintr-un recipient transparent, de obicei din sticlă, și un filtru cu plasă metalică. Acesta poate fi împins în recipient cu ajutorul unei tije care are în partea superioară un capac cu piston.

Cum a apărut presa fraceză

Deși se numește „franceză”, originea presei pentru ceai și cafea este obiect de dispută între francezi și italieni. Se pare că invenția sa a fost un accident.

În anii 1800, în timp ce fierbea apa, un francez și-a dat seama că a uitat să pună cafeaua în ea. A adăugat-o, apoi a așezat deasupra o piesă metalică și a împins-o în jos cu un băț. Întâmplător, piesa fusese cumpărată de la un negustor italian. Deși se aștepta ca băutura să aibă un gust nepăcut, a fost surprins de aroma sa.

Primele mențiuni documentate ale presei pentru cafea datează din 1852 și sunt atribuite francezilor Mayer și Delforge. Totuși, design-ul a fost patentat în 1928 în Italia, unde Attilio Calimani și Giulio Moneta au înregistrat propria lor presă, similară cu cea a francezilor.

Ulterior, au fost patentate și alte modele. Cel mai popular design îi aparține lui Faliero Bondanini, care în 1958 și-a patentat propria versiune îmbunătățită. Sub denumirea de Chambord, aceasta a cucerit piața europeană.

În timp, presa franceză a început să fie folosită și la infuzarea ceaiului.

Presa franceză pentru ceai – avantaje

  • Are inclus un sistem de infuzare pentru frunzele de ceai, astfel că nu mai trebuie să folosești filtre.
  • Este ușor de folosit.
  • Poți infuza sortimente diverse de ceaiuri, de la verzi, negre, până la cele de plante și fructe.
  • Recipientul transparent îți permite să observi infuzarea ceaiului (există însă și prese din materiale opace).
  • O poți utiliza și pentru a prepara cafea.

Cum faci ceaiul la presa franceză?

  1. Asigură-te că presa este curată. E de preferat să ai o presă dedicată doar pentru ceai, în care să nu faci cafea, ca să nu se amestece aromele.
  2. Toarnă puțină apă fierbinte în presă și învârte-o, pentru a preîncălzi vasul. Căldura și aburul vor ajuta la deschiderea frunzelor înainte de a turna apa pentru infuzie, iar ceaiul va avea o aromă mai intensă.
  3. Pune frunzele de ceai în recipientul presei.
  4. Fierbe apa la temperatura recomandată pe ambalajul ceaiului.
  5. Toarnă cu grijă apa în presa franceză.
  6. Pune capacul, dar nu îl împinge până jos. Așteaptă ca ceaiul să se infuzeze, altfel riști să strivești frunzele, iar băutura nu va avea un gust plăcut.
  7. Când timpul de infuzare a trecut, apasă capacul până la aproximativ trei sferturi din recipient, iar ceaiul este gata de servit.

Surse: worldofteainfusers.com, tealeaves.com, perfectdailygrind.com, baristawarehouse.com.au

Cum să prepari ceai la presa franceză 4.00/5 (80.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.