Povestea termosului

Termosul este un accesoriu comun, care ne ajută să ne menținem băuturile preferate calde sau reci mai mult timp. Însă cum funcționează termosul și de ce a fost inventat? În rândurile următoare te invităm să explorezi povestea sa!

Ca multe alte invenții, termosul nu a apărut în scopul pentru care este folosit în prezent. Sistemul a fost conceput în anul 1892 de către chimistul și fizicianul britanic Sir James Dewar, pentru a păstra gazele lichefiate.

Concret, termosul este format din două recipiente, unul situat în interiorul celuilalt, separate printr-un spațiu parțial vidat, care reduce semnificativ transferul de căldură prin conducție sau convecție.

Pereții sunt realizați în general din sticlă, deoarece este un slab conductor de căldură, iar suprafețele se căptușesc cu metal reflectorizant, pentru a diminua modificarea temperaturii. Majoritatea transferului de căldură are loc prin gâtul și deschiderea termosului, unde nu există vid.

Pentru că Dewar nu și-a brevetat invenția, alții au profitat de ea și au făcut-o cunoscută. În anul 1904, termosul a început să fie produs în scop comercial la inițiativa a doi lucrători germani în domeniul sticlei.

Până la acel moment, sistemul era cunoscut ca “recipient vidat” sau “vas Dewar”, astfel că producătorii au organizat un concurs pentru a găsi un nume potrivit. Câștigător a ieșit „Termos”, care provine din cuvântul grecesc „therme”, tradus prin „fierbinte”. Popularitatea crescută a produsului a făcut ca numele „termos” să fie folosit pentru a defini recipientul în general și nu doar pe cel realizat de compania omonimă. Deși Dewar i-a dat în judecată pe cei doi germani, el nu a avut succes, deoarece aceștia brevetaseră invenția.

În 1907, compania Thermos GmbH. a vândut drepturile de marcă pentru “Termos” către trei companii independente: una din SUA, una din Marea Britanie și alta din Canada.

Produsul a fost ulterior premiat și a continuat să fie dezvoltat la scară largă. În prezent, există mai multe tipuri de termosuri, din plastic, metal sau sticlă, iar în funcție de model poate menține lichidele fierbinți sau reci chiar și până la 24 de ore.

Termosul nu este folosit doar pentru depozitarea băuturilor, ci și pentru transportul unor elemente precum azotul, oxigenul sau heliul lichid.


Surse: thermos.co.uk, britannica.com, thermosfacts.com, en.wikipedia.org

Povestea termosului 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.