Noi studii despre beneficiile ceaiului

Un studiu recent întărește dovezile deja existente cu privire la beneficiile ceaiului. Cercetarea a vizat obiceiurile de consum de ceai și cafea, timp de peste 18 ani, în rândul a 46.213 de persoane din Japonia, cu vârste de 40-79 de ani la începutul studiului.

Oamenii de știință au analizat datele referitoare la consumul de ceai și cafea raportat de participanți. Astfel, pentru cei care au supraviețuit unui accident vascular cerebral, o cantitate mare de ceai verde (cel puțin șapte căni pe zi) a redus riscul de deces cu 62%, comparativ cu persoanele care au băut ceai rar, și cu 35% pentru cei care au consumat 1-2 căni pe zi. Un rezultat simlar s-a înregistrat și în cazul persoanelor care avuseseră atac de cord: un risc mai redus de mortalitate dacă erau consumatori de ceai.

Și cercetările anterioare găsiseră o legătură între consumul de ceai și scăderea tensiunii arteriale, niveluri mai bune ale colesterolului și un risc mai mic de deces cauzat de cancer, boli de inimă etc.

Studiul recent a mai ridicat o observație interesantă: persoanele care beau mai mult ceai tind să aibă un stil de viață mai sănătos în general, să mănânce legume, pește și alte alimente nutritive, precum și să includă mișcarea în activitatea zilnică. Așadar, rezultatele studiului arată mai degrabă o corelație, nu un sistem de tip cauză și efect, fiind dificil de separat complet consumul de ceai și cafea de restul alegerilor ce țin de stilul de viață.

Ceaiul poate fi un înlocuitor foarte potrivit pentru băuturile carbogazoase sau cele cu frișcă și siropuri, care conțin o cantitate semnificativă de zahăr.

În ceea ce privește cofeina, oamenii de știință consideră că pentru majoritatea adulților aceasta este sigură și nu crește riscul de cancer sau boli cardiovasculare.


Sursa

Noi studii despre beneficiile ceaiului 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.