Breakfast Tea: Care este diferența dintre English, Scottish și Irish?

English Breakfast Tea este un sortiment de ceai negru des întâlnit nu doar în ceainării, ci și în restaurante, cafenele, hoteluri și supermarketuri. Îl avem și noi în shopul nostru online. Așa cum sugerează și denumirea în engleză, este un ceai special creat pentru micul dejun, tare, robust, dintr-un mix de ceaiuri negre.

Însă pe lângă acesta, există alte două variante clasice de Breakfast Tea: Scottish și Irish. Care este diferența între ele?

English Breakfast Tea. Este cel mai celebru ceai pentru mic dejun, popularizat de regina Victoria la finalul secolului al XIX-lea. Inițial, English Breakfast Tea era produs folosind un ceai negru chinezesc, Keemun, cu o aromă ușoară de afumat. Ulterior, când englezii au început să cultive propriul ceai în India, baza preferată a devenit Assam, alături de alte ceaiuri tari. În contextul importurilor de ceai din Sri Lanka (Ceylon), britanicii au adăugat ulterior și acest sortiment în Breakfast Tea. În prezent, English Breakfast Tea le combină pe cele două, alături de ceaiuri din Kenya și/ sau Indonezia, rezultând un mix cu gust intens, bogat, ideal de servit cu lapte și zahăr.

Irish Breakfast Tea. Irish Breakfast Tea se remarcă prin gustul pregnant de Assam, ceea ce conferă infuziei o aromă specifică de malț. Are o aromă mai puternică și mai cremoasă decât varianta English, fiind mai bogat în tanin, astfel că uneori gustul poate fi mai amărui. Assam este considerat un ceai ideal dacă vrei să faci trecerea de la cafea.

Scottish Breakfast Tea. Este considerat cel mai tare dintre ceaiurile de mic dejun, mixând de obicei Assam și ceaiuri din Kenya și Sri Lanka. Aroma te duce cu gândul la pâinea prăjită, iar gustul de malț se simte de asemenea destul de bine.

Combinând sortimente din India, Kenya, Sri Lanka, Indonezia sau chiar China, ceaiurile negre pentru mic dejun sunt ideale pentru a începe ziua în forță, alături de o masă copioasă. Se potrivesc foarte bine cu lapte și în general au un nivel ridicat de cofeină, spre deosebire de ceaiurile de după-amiază, nu atât de puternice. Gustul variază în funcție de ceaiurile folosite în blendul respectiv, neexistând o formulă standard.


Surse: myrecipes.com, simplelooseleaf.com, teadog.com, thekitchn.com

Breakfast Tea: Care este diferența dintre English, Scottish și Irish? 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.