Paștele acesta te provocăm să încerci ceva nou: pe lângă clasicele ouă colorate, pregătește ouă marmorate! Rețeta vine din China, unde sunt o gustare destul de cunoscută și – surpriză! se prepară cu ceai.
Mai exact, ouăle marmorate sunt ouă fierte tari, gătite într-un mix inedit de ceai, mirodenii și alte ingrediente, astfel că rezultă un preparat aromat, cu un gust cel puțin interesant. Modelul marmorat al ouălor e dat de mici crăpături făcute pe coajă, prin care se imprimă culoarea închisă a infuziei.
Dacă te-ai plictisit de ouăle mâncare doar cu sare și piper, această rețetă merită o șansă. Vezi mai jos cum se gătesc!
Ingrediente
- 5 ouă
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 950 ml apă
- 4 linguri frunze de ceai (negru, pu-erh sau oolong)
- 3 linguri sos de soia
- 1 linguriță condimente chinezești 5
- 1 anason stelat
- 1 baton de scorțișoară
- 5 cuișoare
- coajă de portocală
Mod de preparare
- Pune ouăle într-o cratiță, toarnă apă având grijă să le acoperi, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu (astfel, ouăle vor fi mai ușor de curățat).
- Fierbe ouăle la foc mare. Când apa dă în clocot, închide focul, acoperă imediat cratița cu un capac și așteaptă 15 minute.
- După ce a trecut sfertul de oră, scurge apa fierbinte și dă drumul la apă rece de la robinet peste ouă, timp de circa 1 minut.
- Când ouăle s-au răcit, folosește spatele unei linguri ca să bați ușor coaja. Aceasta trebuie doar să se crape puțin, nu să se rupă de tot. Când ai terminat, lasă ouăle deoparte cât timp pregătești infuzia.
- Umple un recipient cu apă și adaugă frunzele de ceai, sosul de soia și celelalte ingrediente.
- Fierbe bine amestecul, apoi pune cu grijă și ouăle.
- Acoperă vasul cu un capac și lasă totul la fiert pentru încă o oră, la foc mic.
- Închide focul, dar lasă capacul deasupra; așteaptă ca ouăle să se infuzeze pentru încă 4 ore sau chiar peste noapte, în funcție de cât de tare vrei să fie aromatizate.
- Scoate ouăle, decojește-le și servește-le cu poftă, simple sau adăugate într-o salată.
Sursă: www.wokandskillet.com/chinese-tea-eggs