Un ceai aparte: Ya Bao

Mai puțin cunoscut, cu o formă inedită, Ya Bao reprezintă un mister chiar și pentru mulți dintre pasionații de ceai. Te invităm să-i descoperi povestea și, bineînțeles, să-l încerci! 😉

Origini și varietăți

Ya Bao se obține din muguri culeși de la arbuști sălbatici de ceai, care cresc în regiunea Jingmai din provincia chineză Yunnan, la altitudini de circa 1.500 de metri. Mugurii apar ca să protejeze viitoarele ramuri și frunze, iar culesul trebuie să se realizeze cu multă grijă, pentru a permite plantei să continue să se dezvolte. Mugurii sunt recoltați la finalul iernii/ începutul primăverii și apoi uscați la soare.

Însă informațiile interesante despre acest ceai nu se opresc aici. Există mai multe varietăți de Ya Bao, în funcție de tipul de plantă de la care provin. Astfel, mugurii Ya Bao se pot obține din Camellia Sinensis var. sinensis, Camellia Sinensis var. assamica, Camellia Crassicolumna sau Camellia Taliensis (muguri mov), ultimele două fiind specii diferite de planta ceaiului, însă înrudite cu ea. Ele diferă prin gust, culoare și proprietăți chimice în ceea ce privește nivelul de cafeină, teobromină și antioxidanți. 

Gust

Mugurii crem ies în evidență prin textura mătăsoasă, iar ceaiul are un gust delicat, dulce, cu note discrete de vanilie, pin, rozmarin și caprifoi. Culoarea influziei este galben-verzuie.

Supranumit și pu-erh alb, Ya Bao “îmbătrânește” plăcut, cu timpul devenind mai puternic și mai condimentat la gust.

Partea excelentă la Ya Bao?

Nu-l poți infuza greșit! Poți lăsa mugurii oricât în apa caldă, iar ceaiul nu va deveni amar sau astringent. Noi îți recomandăm să folosești pentru infuzare un gaiwan, astfel încât mugurii să aibă suficient loc să se deschidă și să-și lase aroma în apă. În plus, așa poți admira mai bine silueta lor fină.

În magazinul nostru online găsești muguri de ceai Ya Bao proveniți de la Camellia Sinensis var. assamica.

Surse: storyofmytea.com, store.thechineseteashop.com, verdanttea.com

Un ceai aparte: Ya Bao 4.50/5 (90.00%) 8 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.