Când auzim de ceaiul de mentă, mulți dintre noi ne amintim imediat de infuzia pe care o primeam când eram mici și aveam dureri de burtă. Poate din acest motiv, nu ne prea vine să bem în mod obișnuit un ceai pe care îl asociem cu o situație neplăcută.
Totuși, noi vrem să te convingem că menta este o plantă aromatică deosebită, care se potrivește foarte bine în infuzii de tot felul, fie alături de planta ceaiului, fie împreună cu alte plante, fructe și condimente.
Dar mai întâi, câteva informații despre mentă.
Poate ai observat că frunzele de mentă din supermarketuri, la ghiveci sau la pungă, arată altfel decât izma pe care o culegeai din grădina bunicii sau de pe drum. Există numeroase tipuri de mentă, unele sălbatice, care cresc spontan, iar altele cultivate, având arome și frunze ușor diferite.
Cele mai cunoscute varietăți de mentă sunt:
- Mentha spicata (Spearmint) are frunzele mai ascuțite, de un verde deschis și flori micuțe, mov. Are un gust revigorant, sălbatic, de pământ.
- Mentha x piperita (Peppermint) este un hibrid între Mentha spicata și Mentha aquatica, având un conținut ridicat de mentol, deci și o aromă mai puternică și mai proaspătă decât Mentha spicata.
Ambele tipuri de mentă se pot folosi la fel de bine pentru infuzii, deci nu e cazul să-ți faci griji. De asemenea, poți infuza frunze de mentă proaspete sau uscate. Gustul revigorant este binevenit pe durata întregii zile, deoarece nu conține cofeină.
Beneficii
Așa cum deja știi, menta calmează problemele digestive, ca gaze, balonare sau indigestie și îmbunătățește mirosul respirației (nu degeaba este o aromă des întâlnită la pasta de dinți, gumele de mestecat sau apa de gură). Te poate ajuta să respiri mai ușor când ai nasul înfundat și „ascute” capacitatea de concentrare.
Idei pentru un ceai de mentă savuros
Ceaiul marocan pune foarte bine în valoare menta, alături de clasiul ceai verde, într-o băutură spumoasă (la propriu și la figurat). I se mai spune și “whiskey berber” :). Află de ce are această denumire și cum poți să pregătești un ceai marocan din acest articol.
Cum sună un ceai de mentă cu ciocolată? Noi zicem că divin! Folosește ca bază rooibos (simplu sau aromatizat), frunze uscate de mentă și o linguriță de miez din boabe de cacao, infuzează-le pe toate în apă caldă și bucură-te de un “desert la cană”.
Mentă și lămâie, un cuplu clasic. Gustul acrișor de lămâie completează minunat menta, așa că infuzează frunze uscate de mentă și lemnongrass, adaugă puțină zeamă de lămâie la final și obții un ceai simplu, dar foarte bun.
Pentru o energizare naturală, asociază menta cu yerba mate și puțină lămâie, într-o infuzie care îți va da chef de lucru chiar și în cele mai dificile dimineți!
În magazinul nostru îți oferim o combinație super de ceai verde cu mentă, zmeură, trandafir și căpșune, gata preparată, care trebuie doar trezită la viață cu apă fierbinte. Va rezulta o băutură cu gust delicat, fructat-mentolat.
Alături de semințele de fenicul și ghimbir, menta face o echipă eficientă la digestie. Infuzează aceste trei ingrediente și adaugă puțină miere, pentru a obține un ceai bun de savurat după o masă grea.
Frunzele proaspete de mentă își găsesc loc inclusiv în băuturile reci, inclusiv în acest ceai cu pepene galben și gheață.
Desigur, dacă vrei să te bucuri de prospețimea și aroma răcoritoare de mentă, o poți consuma și simplă, într-un „one tea show”. Îți recomandăm menta nana!
Surse: gardeningknowhow.com, thespruceeats.com, organicfacts.net
Foarte util articolul despre menta si ceaiuri de menta si mixuri . Eu am incercat ceai de mentă cu ghimbir, a iesi un pic cam intepător dar rece a fost excelent vara.
Ne bucurăm că v-a plăcut! 🙂