Ai încercat ceaiurile presate?

Presarea frunzelor de ceai și comprimarea lor sub diferite forme are o tradiție veche. În general, ceaiurile Pu-erh sunt comprimate în formă de disc, piramidă, cuib etc., dar acest proces se poate aplica și altor sortimente. Procesul de presare al ceaiului Pu-erh a apărut tocmai din nevoia de a evita deteriorarea frunzelor în timpul transportului. În mod tradițional, un tort de Pu-erh avea 357g, iar 7 torturi cântăreau aproximativ 2,5kg, ceea ce ușura mult calculul și transportul ceaiului cu cai și catâri.

Comprimarea are avantajul de a reduce volumul frunzelor de ceai pentru transport, dar contribuie și la o conservare optimă – un aspect important în perioadele când nu existau materiale de ambalare eficiente.

Transportul ceaiului în zonele muntoase din China, din vest și sud-vest, se făcea mai ușor sub această formă. Astfel, chiar dacă în secolul al XIV-lea ceaiul vrac devenise ceva obișnuit în China, ceaiurile comprimate de calitate scăzută erau în continuare comercializate în regiunile mai izolate, fiind folosite pentru schimburi directe până în secolul al XVIII-lea.

Pe lângă aspectele ce țin de logistică, există și alte motive pentru care formele presate se folosesc în continuare ca mod de păstrare a ceaiurilor. Acestea rețin mai bine aromele pentru mai mult timp. În cazul torturilor de Pu-erh, cu cât perioada de depozitare este mai lungă, cu atât este mai puternică aroma. Temperatura din aer nu are un impact mare asupra părții interioare a tortului Pu-erh, permițând conservarea probioticelor. Expunerea la oxigen și lumină este minimă, astfel încât procesul de oxidare este încetinit, iar gustul ceaiului este mai bine păstrat.

Procesul de comprimare practicat în prezent variază în funcție de tipurile de ceai și de disponibilitatea aparatelor specifice de prelucrare. Practic, frunzele de ceai sunt expuse la aburi pentru scurt timp, ca să se înmoaie, apoi sunt presate în forme de piatră sau metal. Acolo unde nu este disponibilă o mașină de presare, se folosește un ciocan sau un pistil. Forma comprimată este apoi scoasă pentru uscare la aer sau la cuptor, înainte de a fi ambalată pentru distribuție.

Ceaiurile presate sunt mult mai rare față de ceaiurile la plic sau vrac și ne dau oportunitatea de a explora noi arome.

În magazinul nostru online găsești mai multe tipuri de ceaiuri presate, pe care te invităm să le încerci:

  • Ceai Presat Hai Chao – Pachet cu 6 ceaiuri din regiunea Yunnan, ambalate individual: 2x ceai Pu-Erh, 1x ceai negru, 1x ceai de iasomie, 1x ceai verde de orez, 1x ceai verde.
  • Ceai Negru Inimioare – Ceai de calitate, presat sub forma ne-tradițională de inimă, pentru un plus de romantism.
  • Tort Pu Erh BeengCha (90-100g), obținut prin presarea frunzelor maturate de ceai, provenind din regiunea Yunnan, China. Gustul ceaiului: aromatic, pământiu.
  • Tort Pu Erh BeengCha (400g), obținut prin presarea frunzelor albe de ceai, provenind din arbori crescuți în regiunea Wen Shan (China), la altitudinea de 1200m. Gustul ceaiului: dulceag, fructos, blând.

Surse: teaguardian.com, denongtea.com

Ai încercat ceaiurile presate? 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.