Câteva lucruri mai puțin știute despre ceaiul de iasomie

Se iau frunze delicate de ceai verde și se alintă cu flori parfumate, rezultând un mix plin de prospețime. Asta au făcut chinezii acum aproape 1000 de ani, când au creat ceaiul de iasomie. Datorită gustului său plăcut, floral, a devenit unul dintre cele mai populare ceaiuri aromatizate, ajungând în ceștile din toată lumea.

ceaiul de iasomie

Iasomia, o poveste parfumată

Nu se știe exact care sunt originile iasomiei, dar se pare că aceasta este nativă în Orientul Mijlociu, în Iran, Afganistan sau Pakistan, precum și în India sau Nepal. Foarte probabil, planta a ajuns în China fiind importată din Persia (Iran) și a stârnit interesul prin finețea și parfumul florilor. Inițial, iasomia servea doar în scopuri ornamentale, dar apoi a fost transformată într-o infuzie delicioasă. În prezent, iasomia se cultivă și în multe regiuni din Europa, inclusiv Franța, Italia sau Portugalia.

Există numeroase specii de iasomie, însă pentru aromatizarea ceaiului se folosesc de obicei două dintre ele: iasomia comună (Jasminum officinale) și sampaguita (Jasminum sambac). Ambele fac flori cu un parfum intens, dulceg.

iasomie flori

Floarea de iasomie face cunoștință cu ceaiul verde

Se pare că primul ceai de iasomie a fost pregătit în provincia Guangdong, în perioada dinastiei Song (960 – 1279), dar măiestria preparării acestui sortiment a atins apogeul în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644), care avea o pasiune pentru elementele florale. Dinastia Qing (1644-1911) a dus mai departe această tendință și a început producția comercială în masă a ceaiului de iasomie. La finalul anilor 1800, ceaiul de iasomie era deja exportat în afara Chinei, câștigând și aprecierea țărilor europene. În perioada de vârf, 1928-1938, producția de ceai de iasomie ajunsese la peste 7500 de tone pe an.

Sunt cel puțin șapte provincii chinezești unde se obține ceai de iasomie, însă cel mai celebru, de o calitate ridicată, este obținut în regiunea Fujian, fiind remarcat pentru echilibrul elegant dintre aroma florilor și finețea frunzelor de ceai.

Atributele care descriu cel mai bine ceaiul de iasomie sunt: floral, dulce, parfumat, proaspăt, revigorant, înrourat, delicat, subtil, natural.

ceai-iasomie-d-oro-tea
Ceai Jasmine Jade Pearl
de la 47 lei / 50g

Ceai de iasomie – Beneficii

Ceaiul de iasomie vine nu doar cu un gust delicat, dulce, ci are și proprietăți extraordinare pentru sănătate:

  • Luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, prin conținutul bogat în antioxidanți
  • Contribuie la scăderea colesterolului
  • Îmbunătățește circulația sângelui și reglează tensiunea arterială
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și accelerează metabolismul
  • Induce o stare de calm și relaxare
  • Întărește sistemul imunitar și protejează corpul de inflamațiile cronice

La o ceașcă de iasomie

Ceai verde cu iasomie
de la 10 lei / 50 g

Floarea de iasomie este foarte versatilă și se poate combina cu orice tip de frunze de ceai. Cel mai celebru este amestecul cu ceai verde, deși există și sortimente care folosesc ceai alb sau oolong. Nu lipsește nici mixul cu ceai negru, însă acesta este rar întâlnit deoarece are un gust mai extravagant.

Ceaiul de iasomie era folosit în nordul Chinei ca o băutură de bun venit, servirea ei făcând parte din ritualul de întâmpinare a oaspeților.

Pentru a obține un ceai bun de iasomie, foarte importantă este infuzarea. Dacă frunzele sunt lăsate prea mult în apă caldă, ceaiul va ieși amar; pe de altă parte, un timp de infuzare prea scurt face ca băutura să fie slabă, fără gust. De obicei, 2-3 minute sunt suficiente ca iasomia să-și lase aromele în apă, însă verifică eticheta fiecărui ceai pentru a vedea durata optimă de infuzare.

În magazinul nostru online găsești mai multe ceaiuri de iasomie, pe care te invităm să te savurezi:

  • „Iasomie Nobilă” îmbină frunze de ceai verde, lungi și ascuțite, cultivate în China, cu parfumul inconfundabil al florilor de iasomie. Se remarcă prin aroma florală, elegantă, ca o zi senină de primăvară.
  • „Zmeură Iasomie” combină patru varietăți de ceai verde din China: Sencha, Wu Lu, Ming Mee și ceai verde cu iasomie. Toate acestea provin de pe plantații controlate strict biologic, astfel că garantează o calitate superioară a frunzelor de ceai și a infuziei. Mixul este și mai parfumat datorită zmeurei, care completează acest sortiment special.
  • „Jasmine Jade Pearls” este un ceai verde de calitate superioară, cultivat în regiunea Fujian din sud-estul Chinei. Are forma unor mici perle elegante, rulate manual din frunze de ceai aromatizate cu flori proaspete de iasomie. Mai este cunoscut și sub denumirea de „Jasmin Dragon Phoenix Pearls”.
  • Muntele Galben” reunește trei ceaiuri nobile: ceai alb Mao Feng, ceai semifermentat Milky Oolong și ceai verde cu iasomie, toate din China. Rezultă o infuzie minunată, în care aroma de lapte din Milky Oolong completează parfumul tandru de iasomie.

Încearcă și o rețetă inedită cu ceai de iasomie: pandișpan pufos și aromat.

ceai-de-iasomie-Jasmine-Jade-Pearls

Surse: esgreen.com, blog.espemporium.com, teatulia.com

Câteva lucruri mai puțin știute despre ceaiul de iasomie 4.15/5 (83.00%) 20 votes

2 răspunsuri la „Câteva lucruri mai puțin știute despre ceaiul de iasomie”

  1. Eu fiind iubitoate a ceaiului de iasomie , in fiescare seara innainte de culcare , uneori chear la micul dejun . Pe langa faptul ca are un gust usor , placut , lasand gura parfumata , ma calmeaza , relaxeaza . Pentru mine a devenit un mod de viata , in fiecare seara dupa cina , innainte de somn , ma relaxez cu ceai de iasomie verde , Iar Pe langa asta ajuta foarte mult la metabolism . Il recomand Din inima !!! Frumos articol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.