Câteva lucruri mai puțin știute despre ceaiul de iasomie

Se iau frunze delicate de ceai verde și se alintă cu flori parfumate, rezultând un mix plin de prospețime. Asta au făcut chinezii acum aproape 1000 de ani, când au creat ceaiul de iasomie. Datorită gustului său plăcut, floral, a devenit unul dintre cele mai populare ceaiuri aromatizate, ajungând în ceștile din toată lumea.

ceaiul de iasomie

Iasomia, o poveste parfumată

Nu se știe exact care sunt originile iasomiei, dar se pare că aceasta este nativă în Orientul Mijlociu, în Iran, Afganistan sau Pakistan, precum și în India sau Nepal. Foarte probabil, planta a ajuns în China fiind importată din Persia (Iran) și a stârnit interesul prin finețea și parfumul florilor. Inițial, iasomia servea doar în scopuri ornamentale, dar apoi a fost transformată într-o infuzie delicioasă. În prezent, iasomia se cultivă și în multe regiuni din Europa, inclusiv Franța, Italia sau Portugalia.

Există numeroase specii de iasomie, însă pentru aromatizarea ceaiului se folosesc de obicei două dintre ele: iasomia comună (Jasminum officinale) și sampaguita (Jasminum sambac). Ambele fac flori cu un parfum intens, dulceg.

iasomie flori

Floarea de iasomie face cunoștință cu ceaiul verde

Se pare că primul ceai de iasomie a fost pregătit în provincia Guangdong, în perioada dinastiei Song (960 – 1279), dar măiestria preparării acestui sortiment a atins apogeul în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644), care avea o pasiune pentru elementele florale. Dinastia Qing (1644-1911) a dus mai departe această tendință și a început producția comercială în masă a ceaiului de iasomie. La finalul anilor 1800, ceaiul de iasomie era deja exportat în afara Chinei, câștigând și aprecierea țărilor europene. În perioada de vârf, 1928-1938, producția de ceai de iasomie ajunsese la peste 7500 de tone pe an.

Sunt cel puțin șapte provincii chinezești unde se obține ceai de iasomie, însă cel mai celebru, de o calitate ridicată, este obținut în regiunea Fujian, fiind remarcat pentru echilibrul elegant dintre aroma florilor și finețea frunzelor de ceai.

Atributele care descriu cel mai bine ceaiul de iasomie sunt: floral, dulce, parfumat, proaspăt, revigorant, înrourat, delicat, subtil, natural.

ceai-iasomie-d-oro-tea

La o ceașcă de iasomie

Floarea de iasomie este foarte versatilă și se poate combina cu orice tip de frunze de ceai. Cel mai celebru este amestecul cu ceai verde, deși există și sortimente care folosesc ceai alb sau oolong. Nu lipsește nici mixul cu ceai negru, însă acesta este rar întâlnit deoarece are un gust mai extravagant.

Ceaiul de iasomie era folosit în nordul Chinei ca o băutură de bun venit, servirea ei făcând parte din ritualul de întâmpinare a oaspeților.

Pentru a obține un ceai bun de iasomie, foarte importantă este infuzarea. Dacă frunzele sunt lăsate prea mult în apă caldă, ceaiul va ieși amar; pe de altă parte, un timp de infuzare prea scurt face ca băutura să fie slabă, fără gust. De obicei, 2-3 minute sunt suficiente ca iasomia să-și lase aromele în apă, însă verifică eticheta fiecărui ceai pentru a vedea durata optimă de infuzare.

În magazinul nostru online găsești mai multe ceaiuri de iasomie, pe care te invităm să te savurezi!Încearcă și o rețetă inedită cu ceai de iasomie: pandișpan pufos și aromat


Surse: esgreen.com, blog.espemporium.com, teatulia.com

Câteva lucruri mai puțin știute despre ceaiul de iasomie 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.