Ce este L-teanina și de ce e importantă pentru băutorii de ceai

L-teanina este un aminoacid prezent în frunzele de ceai, responsabil de câteva beneficii importante ale băuturii obținute din planta Camellia sinensis. Aceasta poate influența nivelul anumitor substanțe din creier, printre care serotonină și dopamină, care sunt strâns legate de starea de spirit, somn și emoții, precum și cortizol, care ajută organismul să gestioneze stresul.

Identificată de oamenii de știință japonezi în anul 1949, L-teanina este considerată a fi sursă de umami, gust ușor sărat și dens. Pe lângă ceai, L-teanina se mai găsește și în anumite tipuri de ciuperci și este comercializată și sub formă de suplimente alimentare. Este apreciată mai ales datorită efectelor sale pozitive asupra sănătății.

În medie, o ceașcă de 200 ml de infuzie, preparată cu o linguriță de frunze de ceai, asigură 25-60 mg de L-teanină, cantitate care variază în funcție de tipul de ceai.

Beneficii L-teanină

Este eficientă împotriva stresului și anxietății

L-teanina relaxează, dar fără să îți dea senzația aceea neplăcută de moleșeală. Studiile au arătat că poate reduce anxietatea și în același timp stimulează o stare de calm, fiind de ajutor persoanelor care trec prin situații stresante. Această substanță are efecte pozitive atât asupra simptomelor mentale, cât și fizice ale stresului, printre care scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Sporește atenția și concentrarea

Alături de cofeină, L-teanina poate crește capacitatea de concentrare. O cercetare din 2013 a arătat că niveluri moderate de L-teanină și cofeină (circa 97 mg și, respectiv, 40 mg) au ajutat participanții la studiu să se concentreze mai bine la realizarea unor task-uri solicitante. Tinerii care au luat parte la studiul respectiv s-au simțit mai puțin obosiți și mai alerți. Un alt studiu a ajuns la concluzia că aceste efecte se pot resimți în doar 30 de minute.

De asemenea, un studiu desfășurat în 2012 a observat că 100 mg de L-teanină a ajutat un grup de persoane să facă mai puține greșeli în sarcini care presupun atenție, în comparație cu cele din grupul placebo.

Îmbunătățește calitatea somnului

L-teanina te ajută să dormi mai bine, iar unele cercetări indică faptul că 250 mg și 400 mg din această substanță contribuie din plin la odihnă. Aceasta te poate ajuta să adormi mai repede și mai ușor, datorită relaxării pe care o induce, dar și să te bucuri de un somn mai odihnitor – însă nu acționează ca un sedativ, ci reduce senzația de anxietate.

Contribuie la imunitate

Sistemul imunitar beneficiază și el de pe urma L-teaninei, prin contribuția sa la reducerea riscurilor de infecții respiratorii și la ameliorarea inflamațiilor din sistemul digestiv.


Surse: medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, sciencedirect.com, psychologytoday.com

Ce este L-teanina și de ce e importantă pentru băutorii de ceai 4.75/5 (95.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.