Ceai de anason stelat: proprietati + retete

Vacanta de iarna si sarbatorile au trecut, insa ne-am gandit ca ar fi fain sa mai pastram un pic atmosfera de Craciun, asa ca pentru astazi iti propunem un ceai special, preparat dintr-o adevarata bijuterie a naturii: anasonul stelat.

Stiai ca anasonul stelat este diferit de anason?

Foto: food.ndtv.com
Foto: food.ndtv.com

Ambele plante poarta acelasi nume datorita mirosului asemanator, insa spre deosebire de anason (Pimpinella anisum), gustul anasonului stelat (Illicium verum) este mai intens si profund, dar si mai dulce.

Anasonul stelat este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici pana la medii, ce poate ajunge la 8 metri. Asa cum sugereaza si denumirea sa, fructul are o forma neobisnuita de stea, avand de la 5 pana la 10 varfuri, de obicei 8. In interiorul pastailor de culoare maro-roscat se afla semintele. In comert, anasonul stelat se gaseste ca atare sau sub forma de pudra. Depozitat in spatii intunecate si ferit de umezeala, el poate fi pastrat si cativa ani, dar daca este macinat isi pierde destul de repede aroma.

Origini si consum

Originar din China si Vietnam, anasonul stelat este unul dintre cele mai iubite mirodenii ale lumii orientale, el dand aroma atat deserturilor si bauturilor, cat si preparatelor sarate, inclusiv celor cu carne. Se potriveste bine cu alte condimente ca scortisoara, cuisoare sau ghimbir, cu care este deseori asociat. Anasonul stelat intra in componenta celebrului mix chinezesc Five Spices (Cinci Condimente), in timp ce in bucataria indiana se intalneste in amestecul Garam Masala, precum si in Masala Chai. De asemenea, se afla la loc de cinste si in bucatariile malaeziana si indoneziana, dar si in cele din alte state asiatice. In ultimul timp, a inceput sa fie utilizat chiar si in Europa, in locul anasonului simplu, pentru a aromatiza vinul fiert, turta dulce sau alte deserturi traditionale de Craciun.

Foto: zahlicious.com
Foto: zahlicious.com

Proprietati

Anasonul stelat contine o substanta numita anetol, aceeasi care da aroma specifica anasonului simplu, ce are puternice proprietati antimicrobiene, antibacteriale si antifungice. Asadar, datorita calitatilor sale, pe langa a fi un condiment delicios, anasonul stelat se utilizeaza si ca planta medicinala. Se pare ca, in trecut, in Asia, fructul de anason stelat era mestecat dupa masa, pe post de digestiv si pentru improspatarea respiratiei – ca un fel de bomboana mentolata.

Anasonul stelat se mai utilizeaza ca remediu impotriva reumatismului, precum si ca ajduvant in tratarea racelii, conform medicinei traditionale chineze. Este o sursa importanta de acid shikimic, compus precursor al oseltamivirului, un medicament antiviral. Folosit izolat, acesta nu are nu un efect puternic asupra functiei imunitare, insa este deosebit de eficient in combinatie cu alte substante, ajutand organismul sa reziste mai bine infectiilor virale. De asemenea, anasonul stelat este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, ajutand organismul sa minimizeze actiunea radicalilor liberi. El actioneaza impotriva durerilor de cap, dar este intrebuintat si pentru a stimula pofta de mancare.

Ceai de anason stelat – 3 retete delicioase

Cu gustul sau dulceag, mentolat, anasonul stelat este un ingredient des intalnit in ceaiuri si infuzii, conferindu-le o aroma speciala. Iti propunem trei retete in care acesta isi face simtita prezenta, alaturi de alte condimente si plante.

Ceai verde cu anason stelat

Foto: veganinthesouth.com
Foto: veganinthesouth.com

Ingrediente (4 portii)

  • 4 lingurite de ceai verde
  • 1 baton de scortisoara, rupt in bucati
  • 8 bucati de anason stelat, zdrobite
  • 1 litru de apa fiarta

Pune scortisoara si anasonul stelat intr-un vas si toarna deasupra apa fierbinte. Amesteca si lasa la infuzat pentru 2 minute. Strecoara infuzia si toarna lichidul intr-un ceainic, apoi adauga ceaiul verde. Dupa 2-3 minute, e gata sa fie servit.

Ceai negru cu anason stelat si cardamom

Foto: culturestreet.com

Ingrediente (2 portii)

  • 2 lingurite de ceai negru
  • 5 pastai de cardamom
  • 1 bucata de anason stelat
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 felie de lamaie
  • 500 ml de apa fiarta

Zdrobeste cardamomul, apoi adauga-l intr-un vas sau direct intr-un ceainic, alaturi de ceaiul negru, scortisoara, anason stelat si lamaie. Toarna apa fiarta si lasa amestecul la infuzat 4-5 minute, apoi serveste-l.

Daca bei ceaiul mai dulce, poti adauga si putin zahar.

Ceai mentolat cu anason stelat

Foto: thehealthychef.com
Foto: thehealthychef.com

Ingrediente (2 portii)

  • 12 frunze de menta proaspata
  • 1 lamaie
  • 1 bucata de anason stelat
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 feliuta de ghimbir
  • 500 ml de apa fiarta

Zdrobeste usor menta intr-un mojar sau folosind o lingura de lemn. Taie lamaia in bucati si pune-le intr-un recipient, apoi adauga si celelalte ingrediente, inclusiv apa fierbinte. Lasa ceaiul la infuzat pentru circa 5 minute, apoi indulceste-l dupa gust si savureaza-l.

Pentru alte combinatii delicioase cu anason, fa un tur in magazinul nostru online.

Ceai de anason stelat: proprietati + retete 4.82/5 (96.47%) 17 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.