Ceaiul din Laos – mai puțin cunoscut, dar delicios

Fără să te uiți pe Google, știi unde se află Laos?

Noi am ghicit că e în Asia, dar habar n-aveam pe unde mai exact și nu bănuiam că ceaiul are și aici o cultură veche. Datorită ceaiului negru Laos Somneuk, am aflat. Se numără printre sortimentele noi pe care le-am adus în magazinul online, așa că îți povestim cu drag despre el.

În imagine:


Laos este un stat din Asia de Sud-Est, ce are granițe cu Myanmar, China, Vietnam, Cambodgia și Thailanda.

Provincia Phongsaly, aflată în nordul țării, este recunoscută pentru arborii bătrâni și uriași de ceai, care pot ajunge până la câțiva metri înălțime. Aici, clima este perfectă pentru planta ceaiului, datorită iernilor cețoase, reci și verilor ploioase și calde. Capitala provinciei se află pe versanții Muntelui Phu Fa (1625 m), iar accesul este destul de dificil din cauza stării precare a drumurilor.

În nord, Phongsaly se învecinează cu provincia chineză Yunnan, unde se cultivă de asemenea ceaiuri de calitate. Se crede că în această zonă, care acoperă părți din Vietnam, Laos, Thailanda și Myanmar, își are originile planta de ceai, Camellia Sinensis.

În secolul al XVI-lea, Laosul de nord a făcut parte din Regatul Xishuangbanna, vasal Imperiului Ming, ocazie cu care ceaiul s-a răspândit și s-au pus bazele multor grădini de ceai. Cultivarea ceaiului a continuat pentru 200 de ani, dar a intrat în declin începând cu anul 1893, când provincia a devenit parte din Indochina franceză; ceaiul a fost înlocuit treptat de cafea. Din păcate, multe dintre grădinile de ceai nu mai există în prezent, deși se fac eforturi pentru întreținerea arborilor de ceai vechi, unii dintre ei având chiar 400 de ani.

Recent, în Phongsaly au apărut noi plantații de ceai, care oferă locuri de muncă pentru populația locală și contribuie la popularizarea ceaiului din Laos în lume.

Ceaiul negru Laos Somneuk pe care îl găsești în shopul nostru online privine de pe plantații controlate strict biologic, din regiunea Phongsaly. Frunzele de ceai sunt alese cu grijă și rulate manual, în formă de biluțe, care sub mângâierea apei calde se desfac și își eliberează aroma. Ceaiul se potrivește foarte bine cu lapte și poate fi servit îndulcit sau simplu.


Surse: laostea.com, teaguardian.com, khiri.com, golaos.tours

Ceaiul din Laos – mai puțin cunoscut, dar delicios 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.