Ceaiul în Franța

Când spui Franța, e mai probabil să te gândești la șampanie decât la ceai. Însă chiar și în această țară iubitoare de brânzeturi fine, vinuri și croasanți pufoși, ceaiul își face loc ca delicatesă. Și nu de ieri, de azi, ci chiar din vremea Regelui Soare.

La mijlocul secolului al XVII-lea, ceaiul devenea celebru în Franța în rândul aristocraților. Însuși regele Ludovic al XIV-lea era băutor de ceai, iar prin intermediul Companiei Franceze a Indiilor de Est a încurajat explorarea de noi teritorii în căutarea de produse exotice. Proprietățile terapeutice ale ceaiului și beneficiile pentru sănătate au contribuit la răspândirea sa.

În anii 1660, Nicolas și Pierre Mariage au călătorit din partea Curții Regale în Madagascar, Persia și India, dezvoltând astfel comerțul cu ceai pentru Franța. În 1692 începe să vândă ceai în Franța și Sir Damame, ai cărui urmași vor fonda compania Dammann Frères, cunoscută și astăzi.

Anii 1700 au însemnat un nou boom pentru ceai în Franța, care a devenit o modă în toată regula, fiind savurat inclusiv la Curtea Regală de la Versailles. Popularitatea ceaiului la Paris este consemnată de Madame de Sévigné în scrisorile sale, iar unele voci spun că ea a inițiat, în Europa, obiceiul de a bea ceaiul cu lapte.

Din păcate, revoluția franceză din 1789 a „ghilotinat” și ceaiul, el fiind perceput ca un element al elitelor. Spre deosebire de Anglia, în Franța ceaiul nu a câștigat simpatia publicului larg, astfel că a intrat într-un con de umbră. Totuși, nu a dispărut de tot, iar în timp companiile de ceai au reușit să se remarce pe piață.

În 1854, cu experiența de generații a familiei, Henri și Edouard Mariage au fondat compania de ceai Mariage Frères, care există și în prezent și vinde ceaiuri premium, alături de biscuiți, bomboane, lumânări, jeleuri cu aromă de ceai.

Deși ceaiul nu a făcut carieră în Franța, el rămâne o băutură cu aromă regală, savurată de un public restrâns. Mariage Frères, Kusmi Tea, Dammann Frères sau Palais des Thés sunt companii renumite în domeniul ceaiurilor de calitate, iar produsele lor sunt comercializate în toată lumea.

Bonus: Dacă ajungi la Paris, iată câteva locuri unde te poți bucura de un ceai excelent.


Surse: teamuse.com, thedailytea.com, dammann.fr, en.wikipedia.org, “Istoria și arta ceaiului” – Laura C. Martin.

Ceaiul în Franța 4.80/5 (96.00%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.