Cum se prepară ceaiul Gyokuro

Gyokuro este considerat un ceai de lux chiar și în Japonia, astfel că e important să acorzi atenție modului în care îl pregătești, ca să te poți bucura de toată aroma și de gustul său. În continuare, îți prezentăm un mini-ghid de infuzare al acestui ceai nobil.

Vase și ceainice pentru Gyokuro

Fiind un ceai atât de special, este mai bine să îl infuzezi și să-l bei în cantități mici. De aceea, îți recomandăm să utilizezi un ceainic și boluri mici de porțelan.

Dacă ești foarte pasionat de ceaiuri, poți folosi un bol japonez kyusu sau chiar varintele create pentru infuzarea Gyokuro: houhin sau shiboridashi (seamănă cu gaiwanul chinezesc). Un alt instrument special este yuzamashi, un vas în care se toarnă apa pentru a se răci. Desigur, aceste recipiente sunt opționale, te poți bucura de gustul desăvârșit al unui Gyokuro și dintr-un vas obișnuit.

Temperatura apei și durata de infuzare

Gyokuro se infuzează la o temperatură mai scăzută decât alte ceaiuri verzi, de 50°C ~ 60°C, timp de 2-3 minute. Dacă temperatura apei este mai mare, băutura va fi amară, iar dacă nu-l lași suficient la infuzat, nu îi vei simți dulceața. Pentru a te asigura că temperatura apei este optimă, poți folosi un termometru special. 

Prepararea ceaiului Gyokuro

  1. Fierbe apa (100°C) și apoi toarn-o într-un houhin sau într-un vas obișnuit, pentru a-i scădea temperatura cu circa 10°C.
  2. Toarnă apa din houhin/ vas în bolurile pentru ceai (cam 20-30 ml/ vas) pentru a le încălzi. Aruncă apa în plus. Deoarece ceaiul Gyokuro se infuzează la o temperatură redusă, încălzirea anterioară a vaselor va menține ceaiul cald pentru mai mult timp.
  3. Pune apa din boluri într-un yuzamashi/ vas gol, pentru a-i scădea din nou temperatura. În fiecare bol pune circa 2-3 g de frunze de ceai, apoi toarnă apă peste. La acest moment, temperatura apei ar trebuie să fie undeva pe la 55-60°C.
  4. După 2-3 minute de infuzare, vei simți un miros delicat, marin, iar ceaiul este gata de a fi băut.

Reinfuzare

Gyokuro poate fi reinfuzat de până la 4-5 ori, dar temperatura apei și timpul variază. Temperatura trebuie să fie mai ridicată, dar timpul mai scurt, deoarece frunzele de ceai sunt deja deschise și astfel își păstrează cât mai mult din aromă.

Pentru a doua infuzie, apa ar trebui să aibă 57ºC – 66ºC, iar durata infuziei va fi de 30 secunde – 1 minut. Pentru a treia infuzie se recomandă 66ºC – 82ºC și 1 minut.

Servire

Gyokuro se servește în cantități mici, simplu, fără îndulcitori sau lapte, fiind potrivit de savurat alături de fructe de mare, sushi sau deserturi japoneze pe bază de pastă de fasole sau pudră de orez.

Dorești să-l încerci și tu? La d’Oro Tea poți comanda online sortimente alese de ceai japonez, printre acestea se numără și ceaiul verde Gyokuro.


Surse: myjapanesegreentea.com, therighttea.com

Cum se prepară ceaiul Gyokuro 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.