Despre ceaiul verde se știe de secole că este extraordinar pentru sănătate, iar cercetările moderne i-au confirmat calitățile: previne bolile cardiovasculare și cancerul, are efect revigorant, toifică organismul, menține gingiile sănătoase, întârzie îmbătrânirea pielii și poate contribui la pierderea în greutate.
De unde atâtea efecte pozitive din câteva frunze, te întrebi? Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, enzime, aminoacizi și polifenoli, care conferă plantei calitățile medicinale de excepție. De asemenea, reprezintă o sursă valoroasă de vitamine și minerale, mai ales magneziu, potasiu și fier. Polifenolii din ceai fac parte din subtipul numit catehine, antioxidanți care protejează de radicalii liberi și reduc inflamațiile. Frunzele de ceai verde conțin un procent de 25% catehine, spre deosebire de ceaiul negru, care are doar 4%. Și ceaiul alb are un conținut ridicat de catehine, însă într-o compoziție diferită, ale cărei proprietăți au fost mai puțin studiate.
Din ceainic, în trusa de cosmetice
Pe lângă băutura cu gust minunat, frunzele de ceai verde pot fi folosite și în compoziția unor remedii naturale cosmetice, pe care le poți pregăti acasă pentru îngrijirea pielii și a părului. De ce? Păi sunt o grămadă de motive, uite doar câteva din beneficiile ceaiului verde:
- Hidratează și menține sănătatea tenului. Ceaiul verde accelerează eliminarea toxinelor, ajută la vindecarea petelor roșii și reduce inflamațiile, îmbunătățind elasicitatea pielii.
- Ameliorează ochii umflați și cearcănele. Antioxidanții și taninul acționează ca astringent, contribuind la estomparea cearcănelor și a ochilor umflați. În plus, vitamina K conferă luminozitate pielii.
- Are efect anti-îmbătrânire. Tot antioxidanții sunt responsabili cu a încetini îmbătrânirea tenului, pielea lăsată, petele, liniile și ridurile fine. Neutralizând radicalii liberi, care afectează negativ pielea în accelerează procesul de îmbătrânire.
- Luptă împotriva acneei. Catehinele din ceaiul verde sunt eficiente împotriva bacteriilor ce provoacă acneea. De asemenea, contribuie și la echilibrarea hormonală a organismului, una dintre cauzele principale ale acneei. Datorită calităților antiinflamatoare, roșeața și inflamația provocate de acnee se ameliorează.
- Tonifică pielea. Componentele din ceai acționează ca un tonic și dă pielii o tentă sănătoasă, eliminând impuritățile și reducând porii, care altfel tind să se înfunde și să se infecteze cu bacterii.
- Conferă părului un luciu plăcut. Tot antioxidanții sunt responsabili de stimularea creșterii părului. Ceaiul verde face părul să strălucească plăcut și reduce mătreața, protejându-l de poluare și de efectele produselor cosmetice agresive. De asemenea, previne căderea părului și problemele uzuale, cum ar fi scalp uscat sau mătreață.
Dacă vrei să incluzi ceaiul verde în ritualul tău de frumusețe, iată câteva idei:
Tonic pentru piele
- Prepară 500 ml de ceai verde și așteaptă să se răcească.
- Amestecă-l cu câteva picături din uleiul esențial preferat (portocale, lavandă, mentă, lime sau altul).
- Pune soluția într-o sticluță curată cu pulverizator și folosește-o pentru a-ți reîmprospăta tenul.
Împotriva ochilor umflați și a cearcănelor
- După ce ai infuzat ceaiul, așteaptă să se răcească pliculețele, apoi pune-le în frigider și lasă-le pentru 30 de minute.
- Închide ochii și așază pliculețele reci pe pleoape; întinde-te și relaxează-te pentru 15 minute.
- Folosește acest remediu de două ori pe zi.
Păr sănătos și strălucitor
- După ce ți-ai spălat părul, clătește-te cu ceai verde rece, proaspăt infuzat.
- Așteaptă 10 minute, apoi clătește-l cu apă rece.
- Aplică acest remediu de 2 – 3 ori pe săptămână, timp de câteva luni.
Mască pentru un ten curat
- Amestecă 3 linguri de iaurt simplu, 1 lingură de frunze măcinate de ceai verde și puțină pudră de turmeric.
- Aplică pasta pe față și pe gât și așteaptă circa 20 de minute înainte să clătești cu apă călduță.
- Apelează la acest remediu de 1-2 ori pe săptămână.
Noi credem însă că cea mai bună modalitate de a profita de calitățile frunzelor de ceai este să le savurezi în băutura consacrată. Așa că te invităm la o ceașcă de ceai verde, simplu sau aromat!
Surse: smartskincare.com, top10homeremedies.com, womenshealthmag.com