Cum alegi ceaiul Matcha

Matcha, unul dintre cele mai apreciate tipuri de ceai japonez, se remarcă prin verdele intens și consistența de pudră, bogată în vitamine și minerale, care se consumă împreună cu apa. Deși considerat un sortiment de top, nu toate ceaiurile Matcha sunt de aceeași calitate. Un Matcha bun are un gust fin, nu foarte amar, în timp ce gustul unuia mediocru este aspru, agresiv. Cum alegi, așadar, un ceai Matcha bun?

Înainte de a cumpăra pudră Matcha, gândește-te la ce îl vei folosi: pentru ceai sau ca ingredient în deserturi/ băuturi?

matcha

În cea de-a doua situație, nu ai neapărat nevoie de Matcha premium, ci poți opta pentru o variantă obișnuită, dar care va da un plus de savoare la smoothie-uri, latte, prăjituri, fursecuri, înghețată, ciocolată sau cupcakes. În cazul sortimentelor speciale pentru gătit, praful de Matcha este uneori amestecat cu alte frunze de ceai, pentru a avea o aromă mai puternică. 

Dacă vrei totuși să te delectezi cu un ceai Matcha de calitate acordă atenție alegerii sortimentului. Pudra Matcha pentru prepararea ceaiului se împarte în două categorii:

  • groasă (koicha) – Are o aromă catifelată, dulce și se amestecă cu destul de puțină apă pentru a crea o băutură consistentă. Se folosește exclusiv în ceremoniile japoneze de ceai (chanoyu).
  • subțire (usucha) – Este mai puțin dulce și se amestecă energic cu multă apă, rezultând un ceai mai subțire și spumos.

Iată câteva caracteristici de care să ții cont când cumperi Matcha pentru ceai:

ORIGINE

Chiar dacă Taiwan și China produc și ele Matcha, cel mai bun ceai de acest fel provine din Japonia, în special din Nishio (prefectura Aichi) și Uji (prefectura Kyoto), care împreună asigură circa 80% din cantitatea de Matcha produsă în prezent în Japonia. Originea japoneză a ceaiului reprezintă un plus pentru calitatea sa.

PREȚ

Matcha este un ceai destul de scump, dar chiar și prețul unui sortiment de calitate poate varia. De obicei, o cutiuță de 30 de grame costă cam 24-32 de dolari. Există branduri care vând Matcha și la prețuri mai mari, chiar și în cazul sortimentului pentru gătit.

Foto: wildfoods.co
Foto: wildfoods.co

CULOARE

Este cel mai simplu și sigur indicator al calității. Caută un Matcha de un verde aprins, puternic. Cu cât mai intens, cu atât mai bine! Înainte de recoltare, tufele de ceai sunt ținute la umbră, astfel că frunzele sunt forțate să producă o cantitate ridicată de clorofilă, care îi conferă nuanța tipică de verde strălucitor. Prin comparație, frunzele de Matcha de calitate inferioară sunt de un verde mai palid, sau chiar gălbui/ maronii, deoarece nu au fost umbrite în mod corespunzător, sunt mai vechi și/ sau recoltate din partea inferioară a tulpinei plantei.

GUST

Matcha de calitate are un miros blând, dulce-vegetal, care provine de la un aminoacid numit L-Teanină, ce apare datorită condițiilor de cultivare la umbră. Ceaiul Matcha inferior are puțină L-Teanină și, în consecință, un gust amar și astringent.

TEXTURĂ

Varianta calitativă arată și se simte ca o pudră fină, mătăsoasă, cu particule foarte mici, asemănătoare cu fardul de pleoape sau talcul. Particulele mai mari indică un ceai de calitate scăzută, praful simțindu-se grosier dacă este frecat între degete.

SPUMĂ

Îți poți da seama de calitatea Matcha și în timpul preparării ceaiului, când amesteci pudra în apă. Stratul de spumă care apare la suprafață trebuie să fie cremos, consistent și nu subțire, cu bule mari de aer.

În ceea ce privește etichetarea, nu există prevederi clare care să categorizeze diferitele tipuri de matcha, astfel că ce scrie pe ambalaj nu este neapărat relevant. Îți recomandăm să optezi pentru Matcha organic, care garantează calitatea sursei de ceai.

Foto: health.com
Foto: health.com

Surse: thedailytea.com, ecoheed.com, teanerd.com, matchasecrets.com, amazing-green-tea.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.